Alfa 1.8 TS. Problem z silnikiem

• Autor wątku Autor wątku Hejnas1989
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Hejnas1989

Guest
Witam was drodzy alfaholicy. Mam następujący problem z moją Alfą. Falowały mi obroty w mojej małej, ale po wymianie silniczka krokowego razem z przepustnicą i świecami falowanie całkowicie ustało. Oczywiście został zrobiony reset parametrów itp. Niestety po jakiś 2 tygodniach Alfa zaczeła dziwnie chodzić. Obroty nie falują natomiast silnik chodzi jak traktor:/ Tzn. najbardziej jest to słyszalne przy przyspieszaniu tak do około 2500 tys. obr. Na zimnym silniku jest to mniej słyszalne niż na ciepłym. Razem z tym dziwnym chodzeniem Alfa zrobiła się też zauważalnie słabsza i wydaje mi się, że zaczęła też troszke więcej palić:/ Aaa i bywa czasami też tak, że z rana na zimnym silniku po dodaniu gazu przez jakąś chwile nie ma siły jechać tak jakby sie dławiła:/ Doradźcie mi co to może być bo brakuje mi pomysłów. Tak jak mówiłem silniczek krokowy wymieniony, świece wymienione, sonda lambda też... Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam Hejnas1989

Wariator był wymieniany razem z rozrządem jakies 12 tys. km temu:/

kolego mowiac ze slychac ja jak traktor to co masz na mysli?? tak jakby nie palila na ktorys cylinder i silnik caly drzy?? Jesli tak i mowisz ze mial;es wymieniany rozrzad to moze ktos kto wymienial co rozrzad to zle napial "balans" i przeskoczyl na zebach kol zebatych pasek i i teraz nie ma prawidlowego wywazenia silnika. ( ja tak mialem przy swojej AR) Silnik caly mi drzal i slychac bylo jakby nie palil na ktorys cylinder, natomiast rozebralem oslone rozrzadu i ustawilem sam od nowa balans na znaki tak jak powinien byc i naciagnalem pasek tak jak powinien byc napiety i teraz jest o jakies 70% lepiej i jezdzie sie az miod:) Ale niewiem jak tam u Ciebie ta sytuacja wyglada.

A wszyscy tu trąbią że rozrząd to tylko na blokach , żadne tam znaki.
To jak to jest?

pasek balansu w 2.0 ts nie ma nic do blokad, to jest osobny pasek wałków balansujących i ustawia się go na znaki, z tym że w 1.8 nie ma paska balansu

Ostatnia edycja:
Lewe powietrze - wtedy będzie chodził jak traktor i będzie słaby.
Sprawdź szczelność dolotu - szczególnie rurę między przepływką, a przepustnicą, bo lubi pękać.

Znalazłem pęknięcie pomiędzy przepłwyką a przepustnicą na tej harmonijce... Ma ktoś może na sprzedanie tą rurę dolotową koledzy? Pisać tutaj albo PW;)

nowa 100 zł ja zakupiłem na alledrogo i już półtora roku żadnych dziurek a dosyć często ją wyciągam ;)

Amortyzatory
Powrót