• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Akumulator

groda

Nowy
Auto
alfa romeo 147 1.6 16V TS
Witam.od jakiegoś czasu niedomaga bateria. (Raz po odpaleniu miga licznik a innym razem siedem kresek) mam aku 45Ah. Czy to nie za mało? 1.6 benzyna. Dziękuję.

45Ah w zupełności wystarczy jesli nie masz zbyt wielu urzadzeń elektrycznych wyposażenia dodatkowego

Wydaje mi sie ze 45Ah to jednak mało jak na 1.6.Troche elektryki jednak jest.U mnie jest 60Ah. Zero problemów w mrozy a stał kilka dni

Nie masz rozbudowanego audio to 45Ah wystarcza - zresztą taki aku był fabrycznie montowany. Ważniejszy jest prąd rozruchowy (min 450A wg.EN) - on decyduje o jakości akumulatora

Ostatnia edycja:
oryginalnie był 60 lub 62 a nie 45
pozdro
Zgadza się.
45Ah oznacza że przez 10 godzin możesz pobierać prąd 4,5A.
Jedna żarówka 55W pobiera prąd 4A.

- - - Updated - - -

W moim przypadku w dieslu siedziała 60 mimo że producent zaleca 72. Objawy identyczne jak u Ciebie migający stan licnzika przejechanych kilometrów przygasający komputer itp.

- - - Updated - - -

Oczywiście aku przeżył swoje a pomiar napięcia na obciążeniu pokazywał już tylko 10,3V.

To reasumując kupić najlepiej 60 z prądem rozruchowym powyżej 450A

Mi się nawet zdaje że będzie miała 500 i więcej rozruchowego już taka 60.

- - - Updated - - -

Powiem jeszcze że w pewnym sensie Maciek ma rację że 45 starczy jednak aku zbyt często rozładowywane traci swoją pojemność. A taką 45 nie jest zbytnio problem szybko rozładować.

Amortyzatory
Powrót