• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Akumulator

aro_1977

Nowy
Auto
AR159 Q-tronic
Mam problem z rozladoowujacym sie akumulatorem.
Samochod w ciagu ostatnich 2 tygodni byl odpalony 3 razy i przejechal jakies 15 km. Niestety dzis po nocy (bylo tylko -2 st.) nie mial na tyle mocy by rozkrecic silnik, szyby elektryczne dzialaly, alarm itp :(
Jak dlugo powinien trzymac akumulator? (ten akurat wymienialem niecale 2 lata temu).
Z gory dziekuje za inofrmacje.

Jak auto stoi nieużywane to aku trzeba podładowac albo zamykać bez włączania alarmu

Mam problem z rozladoowujacym sie akumulatorem.
Samochod w ciagu ostatnich 2 tygodni byl odpalony 3 razy i przejechal jakies 15 km. Niestety dzis po nocy (bylo tylko -2 st.) nie mial na tyle mocy by rozkrecic silnik, szyby elektryczne dzialaly, alarm itp :(
Jak dlugo powinien trzymac akumulator? (ten akurat wymienialem niecale 2 lata temu).
Z gory dziekuje za inofrmacje.

To raczej nie jest wina akumulatora. Niestety, na postoju też jest pobierany prąd. W zależności od tego, czy pracuje alarm, czy jest podtrzymywane radio, prąd ten może być większy lub mniejszy - ale zawsze jest pobierany. Ja zmierzyłem u siebie pobór na poziomie ok. 0,25A, jeden z kolegów ma ok 0,1A - a Ty jaki masz pobór?. Łatwo obliczyć, że to odpowiada ok. 1 do 3 W. Policzmy teraz ile dni trzeba na całkowite rozładowanie aku o poj. 55Ah przy poborze 0,25A
55:0,25:24=9 dni. To się nie ma co dziwić, że po tygodniowym postoju nie możesz odpalic. Ja też mam ten sam problem. Na razie chcę zrobić odrębny wyłącznik odcinajacy zasilanie radia to może trochę oszczędzę. Ale najlepszym sposobem na ten problem jest albo okresowe doładowywanie aku z obcego źródła, albo częstsza jazda.

Dzieki za wyjasnienia - bede musial jezdzic autami na zmiane albo wylosuje kilka dni i np w pon i piatek 156 a w pozostale 147 lub odwrotnie :)
Moja zona jezdzi nieregularnie i do tego max 5-8 km dziennie.

Wogóle to warto jest zadbać o akumulator, zdemontować go, uzupełnić wode (destylowana) w razie potrzeby, wyczyścić go z zewnątrz jeśli ma pozostałości elektrolitu, poczyścić bolce i klemy jakimś drobnym papierem ściernym i naładować. Na pewno przedłuży to jego życie. Wiele akumulatorów ma wbudowaną kontrolkę (zielona barwa oznacza naładowanie, czarna nie doładowany ,a biała pusty)

Warto też sprawdzić napięcię ładowania akumulatora, powinno wynosić ok 13,9 -14,4 V bez obciążenia.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót