• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Akumulator i Motor Control Failure

A

anfernee

Guest
Witam,

prześledziłem temat o problemach z MCF i nie znalazłem odpowiedzi na przypadłość, która dopadła mnie kilka dni temu.

Otóż moja 156 1.9 JTD 2003 rok, od jakichś 3 tygodni stała nieużywana, śruby w nodze etc, rozumiecie, z przyzwyczajenia zamknąłem ją z pilota, włączył się alarm i rozładował akumulator.

Kupiłem nowy, włożyłem i ... na wyświetlaczu komputera i zegarze ku memu zdziwieniu pokazał się znaczek silniczka i napis kierujący do dilera.

Dlaczego jestem zdziwiony? Otóż półtorej-dwa miesiące temu został w nim zdiagnozowany błąd MCF - wadliwy czujnik ciśnienia doładowania. Wymieniony na nowy, po podłączeniu wywalił błąd jeszcze raz, podłączony pod komputer, sprawdzone, wszystko jest w porządku.

I teraz moje pytanie - czy to tylko błąd komputera po tym jak odłączony został akumulator? Mam nadzieję, że tak i nic więcej nie padło, bo jakby chyba nie miało okazji, skoro moja bella grzecznie czekała aż jej właściciel wyzdrowieje.

Jak auto nie straciło mocy to bląd zniknie. Co do wymiany czujnika cisnienia doładowania to chyba nipotrzebnie go wymieniłes - to jak zabijanie posłańca że przynosi zła wiadomość. Czujnik wykrył po prostu przeładowanie, bo od tego jest

Czujnik sprawdził znajomy mechanik, zaufany, zapiekł się i dlatego był do wymiany. Ale zapamiętam na przyszłość :)

A auto mocy nie straciło, mam nadzieję, że to tylko chwilowe.
Dzięki!

Amortyzatory
Powrót