• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[146] Airbag - kostka diagnostyczna

• Autor wątku Autor wątku o-w-c-a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    airbag
O

o-w-c-a

Guest
Witam wszystkich - jestem nowym uzytkownikiem tego forum, jestem tez czasowym posiadaczem (do chwili sprzedazy) samochodu Alfa Romeo 146 Junior 1.4 TS z maja 1999roku.

Wlasnie w sprawie rocznika chcialem nadmienic - ostatnio w trakcie usuwania kolejnych usterek wymieniajac zarowki podswietlajace licznik niewiem jakim cudem ale wystapil komunikat na desce o bledzie poduszki powietrznej (pomimo ze kazdoroazowo rozpinajac cokolwiek odpinalem kleme).

Calosc operacji chcialem przeprowadzic we wlasnym zakresie z racji ze kolega ma Euroscana ktorego chcialem podlaczyc pod komputer poduszki powietrznej i go zresetowac.
Przeszukalem forum, ale nie znalazlem odpowiedzi na pokrewne pytanie - tzn mam samochod z maja roku 99 tzn z konca produkcji przed faceliftingiem i niewiem jaki mam rozklad elementow do diagnostyki tzn czy kazde z wyprowadzen w osobnym miejscu czy juz wszystko zintegrowane do zlacza OBDII.

Porozbieralem wsztystko i zgodnie z instrukcja ktora sciagnalem (angielska) zlacze T3 do diagnostyki powinno znajdowac sie kolo komputera AirBagu w tunelu srodkowym - sprawdzilem - zlacze jedyne ktore tam jest jest wielopinowe do samego komputera i cala wiazka (ma jedno odejscie do masy samochodu) idzie w gore pod nadmuchy i niegdzie nie wyglada zeby sie rozdzielala, a jedyne zlacze ktore widze tej zoltej wiazki jest juz przy kierownicy.

Szukalem tez zlacza OBDII przy zalozeniu ze mam juz ta wersje - ale w lewej czesci auta pod plastkami (tam gdzie jest modul domykania szyb itd) nie widze zadnego zlacza luznego 16 pinowego.

Sam juz niewiem gdzie tego szukac - teoretycznie wygladac powinno ze mam opcje przed wprowadzeniem OBDII (bo jak pisze od czerwca 99 roku bylo chyba w oparciu o OBDII) i na kielichu prawdego McPershona mam jakas 3 pinowa kostke ale mysle ze do ABSu (ktorego auto nie ma) czy komputera ECU. Sprawdzilem dokladnie tunel i nie ma tam na 99% zadnej zaokraglonej kostki 3 pinowej jak w ksiazce i nie ma odejscia od wiazki...

Prosze o rade bo juz niewiem sam gdzie tego szukac.

Za pomocne info z gory dzieki.
Pozdrawiam

A sciągnąłeś przedni pas z materiału który jest przed pasażerem ten od lewej strony jak masz poduszkę pasażera albo cały pas jak jej nie masz. Złącze powinno być przyczepione od strony środkowej konsoli.

Dzieki za informacje - miales racje - co prawda doszedlem do tego sam w zlosci juz po rozkreceniu 3/4 deski rozdzielczej, ale wychodzi na to ze opisy programow diagnostycznych troche zle to wskazuja bo pokazuja kolo komputera AirBagu, a w praktyce wlasnie jest w tym pasie pod materialem.

Pozatym do wszystkich ktorzy sie zastanawiaja - Euroscan to szajs (przynajmniej ten w cenie ok 200zl) - nic nie skanuje, nic nie czyta - wiecznie nie moze nawiazac polaczenia, ani z ECU, ani z kompem AirBagu (wiec czeka mnie wizyta u znachora albo czekam na jakies propozycje co kupic zeby banglalo ;) ).

Pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót