• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Air Conditioner

Ten komunikat wyskakuje przy zacinaniu się którejkolwiek klapki z systemu wentylacji czyli nawiewu po rozebraniu , nasmarowaniu lub wymianie komunikat zniknie

A gdzie znajdują się silniczki odpowiedzialne za sterowanie kierunkiem nawiewu oraz temperaturą ?

To ja mam kolejne zagadnienie może banalne, trudno.
Czy po wyłączeniu klimy mimo wszystko przez otwory np. na podszybiu powinno śmigać powietrze? Ostatnio wyłączyłem klimę po pracy na temp. 22 st. i mimo iż wentylator nie działał powietrze z silnika o w/w temp. szło do kabiny.

Powinno, o ile nie masz zamkniętego obiegu. W podszybiu są przecież otwory, a za nim szyba. W eefkcie podczas jazdy powietrze jest wtłaczane do wnętrza.

Ten komunikat wyskakuje przy zacinaniu się którejkolwiek klapki z systemu wentylacji czyli nawiewu po rozebraniu , nasmarowaniu lub wymianie komunikat zniknie

Tylko jak to zrobić? Trzeba rozbierać całe podszybie i co dalej,głęboko się to znajduje?

witam ja mam ten sam problem i na kompie wykryło, ze czujnik temp od klimy jest walnięty. czy wiecie gdzie się znajduje

Ostatnią edycję dokonał moderator:
witam ja mam ten sam problem i na kompie wykryło, ze czujnik temp od klimy jest walnięty. czy wiecie gdzie się znajduje

Czujnik temperatury wnętrza to chyba ten wystający prostokątny "dinks" centralnie na podszybiu - poprawcie mnie jeśli się mylę.
Czujnik zewnętrznej temperatury na 100% jest w lewym lusterku, od spodu, taki łepek wystaje.

--
Yoozef

Czujnik temperatury wewnętrznej moim zdaniem znajduje się po prawej stronie od stacyjki.

dokładnie czujnik znajduje się po prawej stronie kolumny na wysokości kolan za taką zaślepką z dziurkami...wygląda trochę jak obudowa jakiegoś głośnika lub mikrofonu.

Edit: żeby nie być gołosłownym...elern prawdę ci powie:
czujnikk.jpg

Do siebie na chomika wrzuciłem cały opis z elerna odnośnie klimatyzacji i nawiewów...a tu jakby ktos miał problemy z czujnikiem temperatury zewnętrznej (jest to najzwyklejszy termistor NTC 10KOhm):
czujnik2.jpg

Ostatnia edycja:
Dziękować. Jutro do elektrycznego i wymiana czujnika bo mi teraz mniej o 12' pokazuje.

A ja myślałem że ten z dziurkami koło stacyjki to mikrofon i często tam do niego gadałem myślałem że mnie kto usłyszy :D

Wow, a wie ktoś w takim razie co to za sensorek ten prostokątny centralnie na podszybiu?

--
Yoozef

Walczyłem dziś z tym czujnikiem temperatury w lusterku. Zapobiegawczo zadzwoniłem do ASO bo gdy by on kosztował 15zł to bym się nie zastanawiał, w ASO powiedzieli mi cenę 200zł WOW. Więc do elektrycznego i kupiłem termistor NTC 10kOhm za 1,70zł, Wymontowałem czujnik z lusterka, wydłubałem stary czujnik rozwiercając go aż do końca prawie, włożyłem czujnik i zalałem go klejem na gorąco z pistoletu. Czujnik zamontowałem i włączyłem ICS. Na początku pokazywało mi 13' ale to od kleju trzymającego temperaturę. I teraz po 3h ładnie mi pokazuje 5'C. Jak odciąłem na początku czujnik to ICS pokazywał mi błąd Air Conditioner Foudly i temperaturę -40'C, wiec ten czujnik uszkodzony tez może powodować w/w komunikat.

Ostatnia edycja:
Wow, koles_02, to się nadaje do działu "Zrób to sam". Lubię takie kreatywne "workaroundy" :).

u mnie mam taki sam problem nawiew ani klima nie działa. Wyświetla się ten błąd monentary... byłem już u elektryka podpinał pod kompa i wyświetlił mu się błąd sterownik climy błąd połączenia z ICSem" Czy to może być spowodowane tym czujnikiem temperatury zewnętrznej czy raczej trzeba wsadzić nowy(używany ale sprawny) sterownik climatronic? nie wiem czy jutro się brać za ten czujnik temperatury. chodzi mi o to żeby na darmo się czegoś nie czepiać :)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Amortyzatory
Powrót