• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

abs a łożysko

aikwaw

Nowy
Auto
156 1,8 TS 144KM
Witam, zmieniłem ostatnio łożysko koła przedniego, było ciężko ale się udało, bardzo ciasno wchodziła piasta. Po złożeniu całości jazda i zaobserwowałem dziwną rzecz, jadąc po woli szybko łapie abs. Może to być wina łożyska? Co sprawdzić w pierwszej kolejności?

Jest taka opcja że za mocno skręciłem łożysko?

Ostatnia edycja:
Tam trzeba mocno przykręcić (67-72 Nm+62 st.).
Jesteś pewny, że nie uszkodziłeś czujnika albo wieńca impulsowego?

Łożysko weszło ładnie, tylko problem był ze zwrotnicą, bardzo ciężko wchodziła, tydzień wcześniej zmieniałem z drugiej strony i wszystko działa jak się należy. Jak mogę sprawdzić czujnik abs, czy tylko podmiana?

Witam, zmieniłem ostatnio łożysko koła przedniego, było ciężko ale się udało, bardzo ciasno wchodziła piasta. Po złożeniu całości jazda i zaobserwowałem dziwną rzecz, jadąc po woli szybko łapie abs. Może to być wina łożyska? Co sprawdzić w pierwszej kolejności?

Jest taka opcja że za mocno skręciłem łożysko?
Raczej nie wina łożyska.Stawiał bym na to że coś nie tak z hamulcami z tej strony(szybciej hamuje niż pozostałe).Uszkodzony czujnik ABS od razu powodował by świecenie kontrolki.

Mowie o piascie, wbijajac ja mozesz przepychac drugie lozysko w strone czujnika. Miedzy nim a pierscieniem na lozysku ma byc okreslona przerwa. Nie uszkodziles czasem tez tego wlasnie pierscienia?

Dziś koło do góry i zobacze co się dzieje, łożysko firmy Optimal z drugiej strony włożyłem Modeco i znim problemów nie miałem, z hamulcami też nie miałem problemów, wymieniłem na tarcze wentylowane czyli również zaciski i klocki (staje w miejscu).

Amortyzatory
Powrót