[75] przygotowanie auta do sportu

zarówno MAP i MAF są możliwe w ITB. Najprościej zrobić "sztywną" mapę w stylu tych prostszych z instalacji gazowych (któras ze 10000 genenracji tak ma).
Wybacz, ale odnoszę wrażenie że niewystarczająco drobiazgowo zapoznałeś się*z tematem ITB.
Będę delikatny i określę to krótko: Nie masz racji. Natomiast zadziwia mnie łatwość z jaką wygłaszasz tego typu niesprawdzone opinie.

Przykład: niektóre silniki BMW lub AR 33 1.7 16v mają i ITB i ww czujniki.

Ostatnia edycja:
zarówno MAP i MAF są możliwe w ITB. Najprościej zrobić "sztywną" mapę w stylu tych prostszych z instalacji gazowych (któras ze 10000 genenracji tak ma).

Po pierwsze to drut, po drugie na ECUm tego nie zrobisz, ponieważ seryjne ECU tego nie ogarnie. Nie może być jednego MAPa w ITB, ponieważ nie ma kolektora ssącego.

BMW lub AR 33 1.7 16v mają i ITB i ww czujniki.

No i Nissan GTi-R też, tylko jest wielka różnica między ITB i czterema przepustnicami...

Reszty nie komentuję. Lepiej pokaż mi jedni ITB na ECUm.

Po pierwsze to drut, po drugie na ECUm tego nie zrobisz, ponieważ seryjne ECU tego nie ogarnie. Nie może być jednego MAPa w ITB, ponieważ nie ma kolektora ssącego.

No i Nissan GTi-R też, tylko jest wielka różnica między ITB i czterema przepustnicami...

Reszty nie komentuję. Lepiej pokaż mi jedni ITB na ECUm.

Ecumajster da radę z ITB z przepływką (nie pamiętam czy seryjną z tego silnika) w TSie i jest to rzecz sprawdzona.
Ogólnie moge stwierdzić że EMaster dosyć dobrze się sprawdza w TS'ie.

Ecumajster da radę z ITB z przepływką (nie pamiętam czy seryjną z tego silnika) w TSie i jest to rzecz sprawdzona.
Przepływomierz przy czterech przepustnicach?! Gdzie?

motujesz puszkę zbiorczą a na niej przepływkę
tak jak tutaj tylko że przed stożkiem powinna się znaleźć jeszcze przepływka.

Wytłumacz mi jedno - po co ograniczać przekrój montując dodatkowe elementy w przypadku oddzielnych przepustnic? Zawsze myślałem, że każda z przepustnic powinna mieć wolny dostęp do powietrza. ;)

przede wszystkim nie każdy chce sobie ciąć maskę czy cokolwiek z zewnątrz mocniej przerabiać tak aby mieć sensowny nadmuch na te przepustnice.
Temperatura powietrza ma jednak spore znaczenie.
Zdaniem autora kilku takich zestawów pod ITB- puszka cywilizuje samochód. Auto płynniej rozwija moc, a nie nadaje się tylko do 0-1 jazdy pod czerwonym polem.

No ale z jednej strony mówimy o przygotowaniu samochodu do sportu, a z drugiej o jego cywilizowaniu... ? W sporcie nie ma miejsca na kompromisy :P

no okej ale chyba można to rozłożyc na etapy, takie przygotowanie. Kwestia jedynie sensowności traktowania takiej ewentualności jako etapu na tej drodze:)

No ale z jednej strony mówimy o przygotowaniu samochodu do sportu, a z drugiej o jego cywilizowaniu... ? W sporcie nie ma miejsca na kompromisy :P

Zwróć uwagę że nie mam pojęcia jaki jest regulamin sportu w którym zamierzasz latać tym samochodem. W niektórych zamknięta puszka jest niezbędna.
Nie wiadomo jaki będzie dalszy zkres modyfikacji. Czy zmieniasz wałki i będziesz wysoko kręcił czy pozostanie seryjna odcinka. Poza tym może się*okazać, że będziesz musiał dojechać samodzielnie autem na miejsce gdzie się będziesz ścigał z powodu braku lawety.
Poza tym tak jak mówiłem wcześniej ze względu na grzanie się dolotu, puszka może okazać się lepszym rozwiązniem. Zwłaszcza jeżeli nie będziesz miał możliwości cięcia blach itp itd.
Więc co do braku kompromisów w sporcie to jednak się*nie zgodzę:P

co składa się na cenę:
-Jest to dość rozbudowana klatka
-Za know how się płaci
-Profesjonalny sprzęt (pomiary laserowe, giętarki, wycinarki CNC)
-Za mniejszą cenę też można u nich zrobić klatki, ale tak jak mówiłem, przy takiej ważnej operacji warto się rzucić na coś po prostu lepszego, no i niestety droższego.
pzdr

Opisz dokładnie z jakich rur się składa Twoja klatka, jak bardzo jest rozbudowana?
Pomocne rysunki w załączniku J :)
Rozbudowane klatki zawsze widziałem w rajdówkach, w wyścigowych autach myśli się jednak mimo wszystko o masie, choć oczywiście poprzeczne wzmocnienia są koniecznością.
Co proponowało Ci Ireco w tańszej opcji i od jakiej kwoty szli w górę?

W Poznaniu z montażem klatki jest strach. Albo drogo i średnio albo tanio i bardzo źle.
Jakbym miał robić też bym szukał gdzieś na Śląsku albo Dolnym Śląsku (bo najbliżej).
U siebie klatkę zrobioną przez Szymona Piękosia z Podkarpacia i muszę przyznać, że jest to świetna rzemieślnicza robota. Co prawda jej nie testowałem ;) ale podoba mi się plan, jakość spawów i bardzo niewielkie odstępy między kastą a klatką.

Człowieku, co ty gadasz... jaka przepływka na ITB?

Airbox airboxem - na niego chcesz zakładać przepływomierz?

przede wszystkim nie każdy chce sobie ciąć maskę czy cokolwiek z zewnątrz mocniej przerabiać tak aby mieć sensowny nadmuch na te przepustnice.
Temperatura powietrza ma jednak spore znaczenie.
Zdaniem autora kilku takich zestawów pod ITB- puszka cywilizuje samochód. Auto płynniej rozwija moc, a nie nadaje się tylko do 0-1 jazdy pod czerwonym polem.

Właśnie ITB chodzi w trybie 0-1, właśnie dlatego stroisz alpha-n (alpha - kąt otwarcia przepustnicy po TPSie i n - obroty) do tego dochodzi korekcja po czujniku ciśnienia bezwzględnego. Po raz kolejny spytam - jak to wystroić na ECUm - a co za tym idzie - bazując na seryjnym ECU?

Zwróć uwagę że nie mam pojęcia jaki jest regulamin sportu w którym zamierzasz latać tym samochodem. W niektórych zamknięta puszka jest niezbędna.
Nie wiadomo jaki będzie dalszy zkres modyfikacji. Czy zmieniasz wałki i będziesz wysoko kręcił czy pozostanie seryjna odcinka. Poza tym może się*okazać, że będziesz musiał dojechać samodzielnie autem na miejsce gdzie się będziesz ścigał z powodu braku lawety.
Poza tym tak jak mówiłem wcześniej ze względu na grzanie się dolotu, puszka może okazać się lepszym rozwiązniem. Zwłaszcza jeżeli nie będziesz miał możliwości cięcia blach itp itd.
Więc co do braku kompromisów w sporcie to jednak się*nie zgodzę:P

Tyle, że mówimy o profesjonalnym sporcie, a nie drutowanym ITB, które zabierze 10 koni i o dojeżdżaniu wozem na zawody... najlepiej na GSMP z Gdańska 800km na luźnym wydechu zawieszeniu gwintowanym i ostrych wałkach... Człowieku jak piszesz takie rzeczy, to znaczy, że nigdy nawet nie stałeś koło zdjęcia z samochodem przygotowanym do sportu.

Odnośnie samych szczeg. strojenia to jest to dla mnie czarna magia. Natomiast alfą z tak zmontowanym ITB (airbox + przepływka + ECUMASTER) miałem już spotkanie i jakoś tam to działało.
Być może z tym sportem źle Cię zrozumiałem. Raczej pisałem o aucie do użytkowania na imprezach typu time-attack i inne o zbliżonym pół-amatorskim chrakterze. Natomiast przejazd 800 Km autem takim jak pisałeś jak najbardziej jestem sobie w stanie wyobrazić i nawet nastepnym tygodniu takim pojazdem będę jechał trasę Gdańsk-Wawa-Gdańsk więc naprawdę nie ma co przesadzać.
Co do reszty to ja wiem swoje, a ty swoje więc dalsze przekomarzanie się nie ma sensu. Mimo to, bez żadnych uszczypliwości, życzę powodzenia w modyfikacjach i pochwalenia się nimi na forum.

Odnośnie samych szczeg. strojenia to jest to dla mnie czarna magia. Natomiast alfą z tak zmontowanym ITB (airbox + przepływka + ECUMASTER) miałem już spotkanie i jakoś tam to działało.

Możliwe, że dało się to w jakiś sposób odpalić, ale nie wróżę temu rozwiązaniu nawet osiągów seryjnych. Poza tym udławienie ITB przepływomierzem to już totalne nieporozumienie.

Natomiast przejazd 800 Km autem takim jak pisałeś jak najbardziej jestem sobie w stanie wyobrazić i nawet nastepnym tygodniu takim pojazdem będę jechał trasę Gdańsk-Wawa-Gdańsk więc naprawdę nie ma co przesadzać.

Moim zdaniem to jest tragedia i dla kierowcy i dla wozu. Gwintowane zawieszenie nie ma osłoniętego gwintu i tłoczków amortyzatora, także jeden taki wyjazd to śmierć. Drgający na twardych poduszkach A-grupowy motor zrobi ci z kiszek jesień średniowiecza... nie polecam.

Co do reszty to ja wiem swoje, a ty swoje więc dalsze przekomarzanie się nie ma sensu. Mimo to, bez żadnych uszczypliwości, życzę powodzenia w modyfikacjach i pochwalenia się nimi na forum.

Powodzenia.

Siemka. Fajnie się czyta ten temat. Wiem tyle co na początku :)

Amortyzatory
Powrót