[75] Płyny w AR75 TS

arljazz

Nowy
Auto
Giulietta 1.4TB 120KM
Witam

Mam kilka pytań co płynów. Olej już wybrałem - będzie to 10W60 półsyntetyczny nie wiem czy Castrol czy Valvoline.
Mam pytanie co do oleju do skrzyni/mostu - w instrukcji jest 75W90, ale GL4? Jakiej firmy?
Drugie pytanie to płyn hamulcowy - tutaj instrukcja jest dość enigmatyczne - może być zwykły DOT4?

Pozdrawiam
Arljazz

Olej jak juz valvoline, a moze motul 4100 power 15w50? b ladnie sie sprawuje:)

hamulcowy - ja mam dot 5ke ale odradzam Ci plyny z organiki i boryszewa, ciagan b szybko wode, moze tez motula?

Do skrzyni jestem tez na tym etapie....mysle o dextronie szwedzkim....ale nie mam jak sciagnac

Płyn hamulcowy zależy od tego, jakie będą zastosowania samochodu. Do szaleństw i zwykłej jazdy dobry jest dot 5.1. Mam ferodo zalany w bmw i spisuje się bardzo dobrze. :)

Co do oleju, to czemu nie pójść po całości i nie zalać syntetykiem 10w60? Orlen rally, selenia racing albo jakiś inny agip może? Oleje w pełni syntetyczne w przeciwieństwie do castrola edge 10w60 na przykład.

Olej jak juz valvoline, a moze motul 4100 power 15w50? b ladnie sie sprawuje:)
hamulcowy - ja mam dot 5ke ale odradzam Ci plyny z organiki i boryszewa, ciagan b szybko wode, moze tez motula?

Do skrzyni jestem tez na tym etapie....mysle o dextronie szwedzkim....ale nie mam jak sciagnac

Spróbuje może tego Motula - zobaczę jak będzie z dostępnością u mnie.

Na pewno masz DOT5 a nie DOT5.1 :) DOT5 jest na bazie syntetycznej i chyba tylko do odpowiednich układów hamulcowych.

Co do skrzyni to 75W90 GL4 to jest odpowiednia specyfikacja? Czy mogę wlać oleje w pełni syntetyczny?

Pozdrawiam

---------- Post dodany o godzinie 13:48 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 13:38 ----------

Co do oleju, to czemu nie pójść po całości i nie zalać syntetykiem 10w60? Orlen rally, selenia racing albo jakiś inny agip może? Oleje w pełni syntetyczne w przeciwieństwie do castrola edge 10w60 na przykład.

Trochę boje się pełnego syntetyka w silniku, który ma tyle lat i od lat jeździł pewnie na półsyntetyku - nie chciałbym mieć problemów z mnóstwem wycieków i wypłukaniem ewentualnych nagarów :)

Olej silnikowy - Motul 4100 POWER 15W50 półsyntetyk
Olej do skrzyni- MOTUL MOTYLGEAR 75W-90 półsyntetyczny
płyn hamulcowy- MOTUL DOT5.1 syntetyk

Olej silnikowy - Motul 4100 POWER 15W50 półsyntetyk
Olej do skrzyni- MOTUL MOTYLGEAR 75W-90 półsyntetyczny
płyn hamulcowy- MOTUL DOT5.1 syntetyk

Jeszcze jedno pytanko - ile kupić płynu hamulcowego?
A i jeszcze jedno - czy 2 litry wystarczą do skrzyni a 5 litrów do silnika?

Pozdro

pełny syntetyk do starego silnika raczej nie jest zalecany..

czy 2 litry wystarczą do skrzyni a 5 litrów do silnika?

do skrzyni 1.9 litra a do silnika przy wymianie pełne 5 litrów powoduje "max" na bagnecie.

Może mi ktoś napisać ile mam kupić płynu hamulcowego?
Wystarczy pół litra? Niestety jakoś nie mogę tej informacji znaleźć w WM.

Pozdrawiam

Może mi ktoś napisać ile mam kupić płynu hamulcowego?
Wystarczy pół litra? Niestety jakoś nie mogę tej informacji znaleźć w WM.

Pozdrawiam
Powinno wystarczyć w zupełności 1l. W dużym bmw tyle potrzeba było do przepłukania i wymiany całego płynu. Nie są to duże (relatywnie) koszta.

Jeśli olej do skrzyni to koniecznie aby był do przekładni hipoidalnych z modyfikatorami tarcia. W brew pozorom w tych skrzyniach ze szperą nie jest to taki bardzo łatwy temat.

Jeśli olej do skrzyni to koniecznie aby był do przekładni hipoidalnych z modyfikatorami tarcia. W brew pozorom w tych skrzyniach ze szperą nie jest to taki bardzo łatwy temat.

Więc MotylGear 75W90 może nie zapasować?
W opisie pisze coś takiego:
"Specjalnie zaprojektowany do skrzyń biegów, w których ciężko zmienia się biegi. Wszystkie skrzynie biegów i hipoidalne tylne mosty bez blokady mechanizmu różnicowego."

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Widzę tu dwie sprzeczności , płyn jest hipoidalny

Tutaj lista olejów które powinny działać w skrzyniach transosiowych ze szperą cierną:

Transmission Fluids for the Alfa 75 Twin Spark Transaxle

1. Australian Alfa Romeo Dealership recommendations.

(TBA if and when it arrives)

2. The 75 owner’s manual. SAE 75W-90 API GL-5
No distinction is made for an open or limited slip differential in the manual. Lubricants recommended :-
2
Agip Rotra SX SAE 75W-90 >now LSX 75W-90
Shell Spirax 80W-90HD > now Spirax A80W-90
IP Pontiax HDS 75W-90

3. Oil company recommendations

Penrite, Street- Transaxle 75W-90 GL-5 Semi synthetic
Racing- Sin Gear Oil 75W-90 GL-5/6 Full synthetic

Valvoline Street/Race Duragear 75W-90 GL-4 Semi synthetic

Shell Street Spirax A80W-90 GL-5 Mineral
Racing XGO 75W-90 GL4&5 Synthetic

Agip Street/race Rotra LSX 75W-90 GL4&5 Synthetic

Mobil Street/race Delvac synthetic gear oil 75W-90 Synthetic

Redline Street/race Light/ Superlight 75W90NS GL-5 Synthetic
Street Heavy Shockproof, Synthetic
Race Lightweight Shockproof, Synthetic
Race Superlight Shockproof. Synthetic

Jeszcze ktoś polecał (co prawda do zastosowań torowych) Pennzoil GL5 LS

Tutaj lista olejów które powinny działać w skrzyniach transosiowych ze szperą cierną:.........

Nic już teraz nie kumam w tym temacie oleju do skrzyni :(
Z tych co wymieniłeś rzeczywiście niektóre są specjalnie do skrzyń LS, ale inne jak Mobil czy Valvoline to zwykłe 75W90, a na przykład Valvoline robi olej specjalnie do skrzyń z LSD - sprawdzałem na stronie.

Pozdrawiam
PS Mogę ją zalać tym Motulem czy szukać jakiegoś cudu z LS z nazwie?

PS Mogę ją zalać tym Motulem czy szukać jakiegoś cudu z LS z nazwie?
jak masz obiekcję to zalej rekomendowany do mostów z blokadą mechanizmu MOTUL 90 PA MINERAL ale jak sama skrzynia to zniesie trudno zgadnąć . Ja osobiscie zalałbym to pierwsze .

Musze poprawić swoja wypowiedz w sprawie oleju do skrzyni biegów . W ofercie motula jest podany olej do tego typu skrzyni z blokada mechanizmu jest to olej MOTUL 90PA lub MOTUL HYPO BM LS
przepraszam że wcześniejszymi postami wprowadziłem kolegę w błąd

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót