[75] Milano - który silnik wybrać

Milano_155

Nowy
Auto
Alfa Romeo 166 2.5 V6
Nie bylem pewien czy to dobry dzial, ale chyba tu sie najlepiej wkomponuje :wink:
Do rzeczy: Poki co jezdze cudna Alfa ale jest to tzw. "tatusiowoz" :wink: Przymierzam sie do zakupu wlasnej AR, i tu sie pojawia problem :? Zakochalem sie w modelu 75/Milano :twisted: Nie chodzi o to ze ten model mozna tanio nabyc, ale zastanawiam sie nad silnikiem ktory wybrac :? Nie bylo by to auto ktore kupie a za rok sprzedam, tylko chce w nie inwestowac, odpicowac i miec jezdzacy ideal :mrgreen:
W sumie pytanie jest takie: ktory silnik wybrac :?: Marzeniem jest Milano, ale o nia ciezko :| Jest wiecej 1.8 niz 2.0 z czego ja bym wolal ten drugi :wink: Co poradzicie, ktory silnik, bo tez nie wiem jak z czesciami, czy latwo dostac itp :?:

zdecydowanie V6lub 1.8 Turbo ale i T.S jest do przełknięcia :D

jak chcesz 75 odpicowac to najpierw zajrzyc w cennik czesci :mrgreen: nie przeraza Cie kupno sprzegla za 1500 zl ? :)

Tuti napisał:
jak chcesz 75 odpicowac to najpierw zajrzyc w cennik czesci :mrgreen: nie przeraza Cie kupno sprzegla za 1500 zl ? :)
Napewno ceny części Cię nie powalą i za sprzegło tyle nie zapłacisz

75andrew155 napisał:
Napewno ceny części Cię nie powalą i za sprzegło tyle nie zapłacisz

Ceny może nie, bo to jest kwestia indywidualna, ale dostępność części to juz osobna historia. Trzeba wykazać się dużą cierpliwością i mieć bardzo dużo zapału :D

sprzeglo sachs do 2.0 TS 626zl a są i po 400:) Ta alfa nauczyła mnie jednego. Częsci śa, wszytskie prawie ale szukanie to kuuupa roboty:) i wcale nei sa tak drogie:p

amigas napisał:
Częsci śa, wszytskie prawie ale szukanie to kuuupa roboty:)
Wydaje mi sie ze mam zapalu duzo, i strasznie mi sie podoba ta Alfa :twisted:
75andrew155 napisał:
T.S jest do przełknięcia :D
Ale czemu "do przelkniecia" :?: Co z nimi nie tak :?: A o V6 a o turbo juz nie mowie, ciezko u nas :? :wink:

amigas napisał:
sprzeglo sachs do 2.0 TS 626zl a są i po 400:)
a do 1.8 Turbo? na forum pyr czytalem, ze ktos tam dal 1500 zl za jakis dwutarczowy wynalazek :P moze cos pokrecilem i to z robocizna?

Chyba raczej z robocizną. Albo ktoś na zamówienie sobie robił stalówkę.

Co do szukania części- wiele sprowadzać trzeba z Włoch, a we Włoszech jak to w latynoskich krajach- często nigdy nic nie wiadomo. Albo dostarczą część w tydzien albo w miesiąc. Sprowadza się też części z Niemiec- stamtąd czasem są nawet na drugi dzień. Ale dobrze znać język i dowiadywać się na zagranicznych forach, ebaye it i de.

Dwutarczowe sprzęgło Sachsa, które było tylko montowane tylko w gtv6 nie kosztuje 1500 a 3500zł i nie ma zamienników. Z częściami trzeba się naszukać trochę, no i nie są tak tanie (szczególnie silnikowe) chyba, że ktoś składa auto na jakiś tanich badziewnych podróbach.

Milano_155 napisał:
Ale czemu "do przelkniecia" Co z nimi nie tak
Silnik T.S teoretycznie powinien być mocny i oszczędny od zwykłego silniczka jakie były wcześniej w Gulliecie i nnych modelach i co ?? i dupa przyrost mocy znikomy . oszczędność znikoma a awaryjność T.Sa dużo wieksza . dlatego wybrał bym V6 i to z trzylitrowym silnikiem lub 1.8 Turbo które miałem ( 2 szt ) dziesięć lat i z cześciami dawałem radę fakt trzeba było trochę poszukać

Mają porównywalną moc, jednak są silniki i Vki- tyle powinno starczyć w uzasadnieniu czemu 2.5. V6 mają paski rozrządu w przeciwieństwie do Twin Sparków.

Hej! kiedyś swego 'dawnego' czasu miałem analogiczny dylemat jak TY :roll:
dokładnie, dokładnie taki sam :lol: a teraz przesiadłem się z TS na V6... :oops:
Więc przedstawie Ci moje doświadczenie i moje 'teorie' jakie sobie przez czas obcowania z 75 wykształciłem.. :idea:
WG MNIE należy zacząc od pytania, co do czego mierzysz, marzenia do rzeczywistości, czy rzeczywistośc do marzeń. Myślę 'kazdy Ci podpowie -wiesz najfajniejsza jest V6 czy Turbo bo są poprosty najmocniejsze i tyle a to z pewnością mocno sie czuje w róznicy że tak to ujmę 'jakości dynamiki'. Ale to nieubłagalnie pociąga ze sobą konkretne konsekwencje. Szeroko pojąta ogólna eksploatacja tych mocniejszych jest poprostu DROŻSZA i trudniejsza wiem to na własnej skórze.
Jak zaczynałem to szaleństwem było wogóle zdecydowanie się na TEMAT 75 :mrgreen: myśle, ze podobnie masz i Ty :P
Teraz jakieś konkrety:
jakiej byś 75 nie kupował NAJWAŻNIEJSZY jest STAN auta!!!
lepsze świeże 1.8 niż zmęczone V6 8)
bo wiecznie sypiące się auto potrafi zniechęcic :evil:
a świeże 1,8 'weźmie' zmęczonego TSa a świeży TS zmęczoną V6 i tyle!
zwykle sliniki (same w sobie) nie sa awaryjne (każde)
ale najmniej opieki wymagają 4ki bo nie mają paska jak V6 ani wrażliwej turbiny.
no i ogólnie najłatwiej o częsci w tym używanych co ważne do 1,8 bo ich było najwięcej co oznacza że nie są takimi wyjątkimi i to jest DUŻA ZALETA wiem co mówię bo łatwiej auto naprawic jak coś padnie.
No i wiadomo 1,8 pali podobnie jak TS a V6 więcej (ogólnie 3.0 to tylko większe 2.5).
4 sa łatwiejsze też w naprawach (więcej miejsca na manewry kluczami pod maską WAŻNE bo 75 należy naprawiac gł. SAMEMU!!)
od TS w zwyż jest 25% szpery ale ja nie ma porównania do mniejszych.
aha jeszcze V6 wolniej gubią konie od rzędówek ale względnie utrzymana 200tys. km rzędówka ma ich z pewnością pod dostatkiem :mrgreen:
podobno 4 dożywają do 350 a 6 do 500km

MOJA RADA (subiektywna)
Na szeroko pojęty początek weż wiec 1.8 albo TS ale decydujący ma byc STAN AUTA!
do V6 trzeba 'dojrzec' :wink:

Ale się nagadałem alż palce bolą :D

Racja , jest ważne żeby auto nie było tłuczone i jak najlepiej utrzymane ale niestety cena zakupu będzie większa , co do silnika w moim przekonaniu lepiej mierzyć w górną półkę niż póżniej żałować

Pituś, dzieki za obszerny wywod na temat 75 :wink: Trafiles w moj ze tak powiem problem, i juz zaczyna mi sie klarowac wybor, powoli, ale do przodu :wink: Cenie sobie rady doswiadczonych Alfistow, i tak z innej beczki dodam, ze dolaczajac do tego forum, wlasnie na takie rady, na taka pomoc liczylem i jak widac, nie przeliczylem sie :wink:
Kazda rade czytam, i w koncu znajde moja idealna Alfe :twisted:

Tuti napisał:
http://www.pyrateam.sylab...topic.php?t=546
To ma mnie zniechecic czy uswiadomic cos co juz wiem, mianowicie, ze to auto moze miec czasem kaprycho :?: :wink:

Milano_155 napisał:
Tuti napisał:
http://www.pyrateam.sylab...topic.php?t=546
To ma mnie zniechecic czy uswiadomic cos co juz wiem, mianowicie, ze to auto moze miec czasem kaprycho :?: :wink:

Myślę, że to uświadamia ale w aspekcie tego jak fachowego serwisu wymaga ten model. Po prostu albo robisz sam albo masz fachowców od tego modelu i nie ma przebacz

Milano_155 napisał:
To ma mnie zniechecic czy uswiadomic cos co juz wiem, mianowicie, ze to auto moze miec czasem kaprycho
uswiadomic ze auto kosztujace 2 tys moze wymagac duzego wkladu finansowego :) bo sprzeglo kiedys sie konczy :P

Amortyzatory
Powrót