amigas napisał:
Ciśnienie sprężania dla TS to wg instrukcji 10
mój kolega miał 11,5 i jego auto naprawdę śmigało :twisted: co prawda jak ja miałem 10 to jeszcze było całkiem przyzwoicie

A Ty sprawdząłeś swoje? bo jak pamiętam na hamowani miałeś wyniki mocy całkiem przyzwoicie
75andrew155 napisał:
Ciśnienie sprężania w 3V6 to 9.5 jeśli spada poniżej 80 % silnik nadaje się do remontu
sam odczytywałem z manometru na silniku kolegi wartości rzedu 15-16...
Domino napisał:
W książkach o silnikach spalinowych można znaleźć uniwersalny wzór na wyznaczenie ciśnienia sprężania.
wzór ogólnie jest dobry bo wg moich info dla TS byłby zbiżony ale myśle, ze nie powinien byc zbytnio wymierny bo wg mnie ciśnienie spręzania zależy w znacznej mierze od faz otwarcia zaworów a tu róznice w silnikach iskrowych sa spore i chyba powinny dawac róznice większe niż 8%.
JacekK napisał:
Na pomiar ma wplyw wiele czynnikow, m.in. "droznosc" ukladu dolotowego, sprawnosc elektryki, itp.
Nie zgodzę się z tym ponieważ drożnośc układu dolotowego przy podciśnieniu 'rozrusznika' jest bardzo dobra i praktycznie nie rzutuje na wyniki (poza przepustnica -która powinna byc całkowicie otwarta)
PS. tą 'sprawnośc elektryki z wiadomych względów proszę 'wyedytuj' odpowiednio :roll:
JacekK napisał:
Silnik w pelni sprawny(w kwestii zuzycia mechanicznego) moze legitymowac sie cisnieniem znacznie nizszym od tego co podaje fabryka
Od tego są pierścienie na tłokach by trzymac odpowiednie ciśnienie w cylindrze a co za tym idzie odpowiednie warunki zapłonu przewidziane przez konstruktora, znaczne spadki pogarszają te warunki a co za tym idzie i paramety silnika -ekonomicznośc jak i moc. Co zrozumiałe, gdy mieszanka 'ucieka' do komory korbowej przy spężaniu i tą samą drogą potem ciśnienie pracy.
JacekK napisał:
konkretna wartosc nie jest tak istotna jak roznice pomiedzy poszczegolnymi cylindrami..
a tu z pewnością bo wiadomo, ze kiedy coś sie zużywa równomiernie to jest wszystko OKi t tak teoretycznie powinno byc dalej. Zużycie jako proces naturalny. Natomoast znaczne różnice pomiędzy cylindrami świadczą o 'złym' zużyciu, w rozumieniu uszkodzeniu.. co oczywiście jest nieporządane :x