[159] 4 tygodnie Z moją alfą

waldi102

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 SW 1,9 JTDM
9 września kupiłem 159SW 1,9 JTDM 150 KM z 2009 roku. Import z Włoch. Samochód zakupiłem w Amicarze we Wrocławiu.
Przebieg 90213 km. Wersja Distictive z jasną tapicerką materiałowąm 9 poduszek na felgach 17 cali.
Do tej pory jeździłem Maluchem, Ładami, Oplem Astrą II i III, Megane 1,5 DCI, Peugeot 309 SW 1,6 HDI. W sumie przez 28 lat jeżdżenia zrobiłem okoła 1 miliona kilometrów.
Ta Alfa jest moim pierwszym samochodem tego producenta.
Po wymianie rozrządu, oleju silnikowego, wszystkich filtrów rozpocząłem nowy etap mojego życia.
Przez 4 tygodnie zrobiłem 3 tysiące kilometrów. Trzy razy wypalał się DPF
Plusy:
1. wspaniałe prowadzenie i trzymanie się drogi
2. niezłe przyśpieszenie
3. cudne wnętrze i wspaniały wygląd na zewnątrz
Minusy:
1. tragiczna widoczność do tyłu (założyłem oświetlenie ledowe pod samochodem do oświetlania boków samochodu za tylną osią)
2. podskakująca wycieraczka prawa przednia przy wyższych prędkościach. Przekręciłem ja maksymalnie na dół. Boję się, że w zimie będzie obrastała lodem.
3. wspomaganie kierownicy dla mnie jest tragiczne. W czasie jazdy jest OK, ale manewrowanie na parkingu to tragedia.

P9110007.JPGmoja alfa.JPG

Ostatnia edycja:
Ładna jak to każda 159 takiej wersji i silnika i wyposażenia będę szukać jak już będę musiał zmieniać.. co do wycieraczek to zapewne sprawdziłeś czy wszystko po dokręcane i wymieniłeś jak coś na nowe?

co do dpf i egr to niestety bolączki jakie może mieć ten samochód zresztą troszkę poczytasz o tym i sam wybierzesz co zrobić zaślepić zostawić czy jak
pozdrawiam i jak najlepszego użytkowania

Prawa wycieraczka była wyraźnie za wysoko. Odkręciłem ja i przykręciłem niżej tak jak wskazują oczka na podszybiu. A propo wspomagania to jeździłem VW T4 z hydraulicznym wspomaganiem kierownicy i tam chodziło to o wiele kulturalniej. Żadnych drgań przy kręceniu na postoju. W mojej Alfie, nie wiem czy to standard, ale przy maksymalnym skręcie wspomaganie ledwo ,,zipie'' i wyraźnie walczy z kierowcą, żeby raczej wybierał kierunek na wprost. Przeszukałem całe forum i jest mnóstwo informacji o wymianie np. zbiornika wspomagania i dodawaniu ceramizerów i podobnych rozwiązaniach. Według mnie to drżenie przy maksymalnym skręcie nie może być standardem. Nie wyobrażam sobie żadnego inżyniera samochodowego, nawet Włocha, który dopuściłby do takiej fuszerki.
A propo DPF i EGR jak zrobi się cieplej, na wiosnę, to pobawię się w czyszczenie tych dodatków ekologiczno-unijnych. Niestety nie mam ciepłego garażu.

Ostatnia edycja:
Czołem :) bardzo ładny egzemplarz, z zewnątrz to chyba bliźniaczka mojej :) Ja tak samo od nie dawna użytkuję 159 i jestem bardzo zadowolony.
Co do minusów to każde auto będzie miało coś co w innym było wykonane lepiej i odwrotnie. Trzeba by mieć XXXX zł żeby wybierać i przebierać w markach i modelach oczywiście nowych samochodów, które konfigurowalibyśmy pod siebie - wtedy nie byłoby mowy o minusach :) Pozdrawiam.

Ładna, ładna. Co do dpf i egr to może po prostu usuń? Raz i po problemie. Jest o tym trochę na forum. Ja swoją też kupiłem w Amicarze.
Pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót