[33] Silnik przerywa i sie dusi ...

fr33

Administrator ds. zlotu
Auto
164 Super TS
Witam,

po raz kolejmy prosze o pomoc. Z moja 33 cos dziwnego sie dzieje..

Silnik przerywa i sie dusi.. Dzieje sie to jak silnik jest cieply (czasem jak jest zimny to tez ale staram sie jak jest zimny jezdzic delikatnie a wtedy to dziwne "zjawisko" nie wystepuje). Gdy jest nagrzany to jak jade i dodam szybko gaz (np. do dechy) to silnik zaczyna sie wkrecac na obroty do ok. 2000 czasem do 2500 a czasem do 3000 a pozniej zaczyna szarpac tak jak by odcinal zaplon albo brakowalo by paliwa (szarpie wtedy dosc mocno i mozna sobie zeby o kiere wybic:). Najfajniejsze jest to ze to nie dzieje sie caly czas tylko czasami. Gdy juz zacznie szarpac to szarpie caly czas (z przerwami bo sa "przebłyski" ze jezdzi dobrze) do momentu gdy nie ostygnie troche i postoi przy zgaszonym silniku. Jak jade na gazie to wszystko jest OK. Szarpanie wystepuje tylko na benzynce.

Pompe paliwa mam juz dobra. Mechanik powiedzial mi ze to moga byc wtryski zabrudzone. Dzisiaj wlałem pol baku i wlalem dodatek do paliwa czyszczacy wtryski. Cos mi sie nie wydaje ze to wtryski ale ...

co o tym sadzicie?

co sie moglo stac?

mam swoje typy co do usterki ale nie chce nic sugerowac wiec poczekam na opinie specjalistow :)

zrob reset kompa pojezdzij tylko na benzynie ok 50 km powinno przejsc mozesz dodac jakis srodek do czyszczenia wtryskow

ja tak mialem jak mialem walniety czujnik polozenia walu ;] i to moze byc to :P bo na gazie inaczej jest chyba sterowanie wtryskiem choc niewiem bo gazu nie posiadam i nie wnikalem w ten temat glebiej

piotriix napisał:
zrob reset kompa pojezdzij tylko na benzynie ok 50 km powinno przejsc mozesz dodac jakis srodek do czyszczenia wtryskow

U mnie po zalozeniu gazu bylo tak ze auto nie chcialo jezdzic na benzynie. Pomagalo tylko resetowanie kompa. Gazownik zrobil przekaznik, ktory za kazdym wylaczeniem silnika resetuje komputer. ... Wszystko do tej pory bylo ok. jezdzil na benzynie normalnie.
Do paliwa juz dolalem dzisiaj cos do czyszczenia wtryskow.

_zagiel_ napisał:
ja tak mialem jak mialem walniety czujnik polozenia walu ;] i to moze byc to bo na gazie inaczej jest chyba sterowanie wtryskiem choc niewiem bo gazu nie posiadam i nie wnikalem w ten temat glebiej

Gdzie znajduje sie czujnik polozenia walu? Drogie takie cos jest? da sie samemu to wymienic? Jak sprawdzic ten czujnik zeby sie upewnic ze napewno jest zepsuty?

------------------

Nie mam pojecia co sie stalo:/ Dzieje sie to tylko czasami, szczegolnie gdy sie dluzej pojezdzi.

Jakie sa objawy gdy sonda lambda sie psuje?

jak pojedziesz na komputer to Ci pokaze czy czujnik jest ok czy nie bo sterownik to zapamietuje, ostatnio na allegro po 42 zl kup teraz widzialem, wymiana to odkrecenie 2 srubek i wyjecie z wtyczni a czujnik jest po tronie kierowcy na skrzyni, najlepiej z kanalu zobaczyc ;] jedyny kabel z tego co pamietam co wchodzi z tej strony do skrzyni na wysokosci kola

_zagiel_ napisał:
jak pojedziesz na komputer to ...

... ile za podpiecie do kompa zaplace? drogie takie cos jest:)?

tylko wlasnei problem jest taki ze silnik przerywa i sie duzi tylko "czasami".. i tylko jak sie jedzie.. jak dodaje gazu "na luzie" to jest ok. wkreca sie normalnie

Re: Silnik przerywa i sie dusi ...

fr33 napisał:
Jak jade na gazie to wszystko jest OK. Szarpanie wystepuje tylko na benzynce.

Pompe paliwa mam juz dobra.

A np. regulator cisnienia paliwa?
Filtr paliwa wymieniales? Moze jakies paprochy z dna baku zapychaja uklad?
Jak zaczyna szarpac to strzela w dolot, kopci z wydechu?

Jak na gazie jest ok, to wykluczyc mozesz zaplon i wlasnie czujnik pol. walu, bo gdyby szwankowal to nie bylo by zaplonu.

PS. Konkretny opierdziel nalezy sie temu co Ci ten przekaznik resetujacy ECU zalozyl. Jak nie umie sobie poradzic z adaptacja kompa/emulacja sondy lambda to jakas straszna oferma nie mechanik. Poza tym skoro codziennie resetujesz kompa to pewnie nawet nie dowiesz sie jakie bledy w nim powstaja.

_zagiel_ napisał:
... ale jak jedziesz i przerywa to jak sie odrazu zatrzymasz i na luzie tez tylko do ilus obrotow dochodzi czy nie?? czy np jedziesz i przerwie jak dodasz gwaltownie gazu, albo wpadniesz w dziure a jak stoisz jest ok??

...

Jak sie zatrzymam to jak gazuje na luzie to jest OK

jest tak ze jak jade i dodam gwaltownie gazu to szarpie i sie dusi (obroty spadaja i nie chce jechac). Jak bym dodawal gazu powoli to jest ok. Jak dodam gwaltownie gazu i szarpie to jak puszcze gaz i jak dojdzie do siebie to nieraz jak od razu po tym jak szarpalo dodam gaz to pozniej jest ok a jak znow pozniej dodam gazu to znowu szarpie. Nie moge dokladnie okreslic kiedy to wystepuje bo jest roznie. Raz szarpie a raz nie (tak jak juz pisalem szarpie szczegolnie wtedy jak jzu troche pojezdze .. tak z 20km).

JacekK napisał:
... Filtr paliwa wymieniales? ... Jak zaczyna szarpac to strzela w dolot, kopci z wydechu? ...

Filtr paliwa byl wymieniany jakies 20tys temu i wydaje mi sie ze moze byc jeszcze dobry. Czasem jak szarpie to strzeli w dolot ale zadko. Czy koppci z wydechu to nie wiem bo ciezko zobaczyc cos do tylu jak sie jedzie 33;)

to ja teraz tez tak mam ale nauczylem sie z tym jezdzic bo nie moge dojsc co to, jak jade to jest ok a wjade w dziure i przerwie, wydaje mi sie ze jakis kabel mi gdzies nie styka i sie rozlaczy i zlapie za chwile, mam 2 33 na czesci ale jakis cwel pocial w niej wiazke kabli do silnika i nie moge wlozyc do swojej ;(

fr33 napisał:
Filtr paliwa byl wymieniany jakies 20tys temu i wydaje mi sie ze moze byc jeszcze dobry.

Raczej chodzilo mi o to, czy wymieniales odkad pojawily sie te objawy, bo jesli to kwestia zanieczyszczen w paliwie to nie ma wiekszego znaczenia jak dlugo na nim jezdzisz. Sprawdz jeszcze styki przy pompce paliwa, bo z tego co pamietam to jest ona w miejscu narazonym na kontakt z woda, blotem, itp.

fr33 napisał:
Czasem jak szarpie to strzeli w dolot ale zadko. Czy koppci z wydechu to nie wiem bo ciezko zobaczyc cos do tylu jak sie jedzie 33;)

Hmm, zawsze mozesz kogos postawic z tylu, albo po prostu spojrz w lusterko :wink: . Choc skoro mowisz, ze potrafi strzelic w dolot to raczej wychodzilo by na niedobor paliwa, wiec i tak kopcic nie powinna.

JacekK napisał:
Raczej chodzilo mi o to, czy wymieniales odkad pojawily sie te objawy, bo jesli to kwestia zanieczyszczen w paliwie to nie ma wiekszego znaczenia jak dlugo na nim jezdzisz. Sprawdz jeszcze styki przy pompce paliwa, bo z tego co pamietam to jest ona w miejscu narazonym na kontakt z woda, blotem, itp.

Hmm, zawsze mozesz kogos postawic z tylu, albo po prostu spojrz w lusterko :wink: . Choc skoro mowisz, ze potrafi strzelic w dolot to raczej wychodzilo by na niedobor paliwa, wiec i tak kopcic nie powinna.

Filtra nie wymienialem odkad pojawily sie te objawy. A nie jest tak ze jak filter jest zapchany to by przerywalo caly czas a nie tylko czasami?

Kopcic nie kopci. Spaliny sa normalne ..

_zagiel_ .. ja jakos nie moge sie przyzwyczaic do tego :D .. mam gaz ale zadko na nim jezdze .. benzynka to jest to co moja 33 lubi najbardziej i nie moge jej tego odmawiac ;) (bo moglbym jezdzic na gazie i bylo by cacy)

fr33 napisał:
Filtra nie wymienialem odkad pojawily sie te objawy. A nie jest tak ze jak filter jest zapchany to by przerywalo caly czas a nie tylko czasami?

Masz racje, tak najczesciej bywa. Nie czepiam sie tego filtra jakos mocno, ale tak czy inaczej wyglada to na problem z zasilaniem silnika w paliwo.

siwy144 dordził mi zebym pokombinował przy przepustnicy z potencjometrem od sterowania dawką paliwa. Nie zabardzo wiem w ktora strone mam go obrocic.. ma ktos z Was jakies doswiadczenie z tym potencjometrem?

fr33 napisał:
siwy144 dordził mi zebym pokombinował przy przepustnicy z potencjometrem od sterowania dawką paliwa. Nie zabardzo wiem w ktora strone mam go obrocic.. ma ktos z Was jakies doswiadczenie z tym potencjometrem?

Moge dorzucic, ze w czujniku polozenia przepustnicy w skrajnych polozeniach powinny byc switch'e, wiec jesli sie odwazysz(przy tych szarpnieciach) depnac gaz do oporu i samochod normalnie bedzie przyspieszal to by wskazywalo na ten potencjometr.

JacekK napisał:
Moge dorzucic, ze w czujniku polozenia przepustnicy w skrajnych polozeniach powinny byc switch'e, wiec jesli sie odwazysz(przy tych szarpnieciach) depnac gaz do oporu i samochod normalnie bedzie przyspieszal to by wskazywalo na ten potencjometr.

Wlasnie to szarpanie wystepuje praktycznie tylko przy mocnym wcisnieciu pedału gazu. Jak szarpie i wcisne do konca to silnik traci obroty i bardzo szybko zwalnia. Jak szarpie to jedynym sposobem zeby ustalo szarpanie jest puszczenie gazu i pozniej powolne wciskanie..

czyli jak.. jak odkrece te dwie srubki na ktorych sie ten potencjometr trzyma to mam go w ktora strone przekrecic? moge rozregulowac tym potencjometrem przepustnice i zrobic jeszcze gorzej? .. :)

tak czytam i czytam i wlos mi sie jezy na glowie.panowie zanim cokolwiek doradzicie najpierw pomyslcie :evil: wymien to wymien tamto reguluj to reguluj tamto.kolega twierdzi ,ze na lpg nic autu nie dolega wiec po kiego grzyba kazecie mu zmieniac czujnik polozenia walu,grzebac przy tps.co myslicie ze samochod na gazie jezdzi na innym silniku czy jak? i teraz pomyslcie jeszcze raz!!!! na lpg jazda ok.wniosek zaplon swiece kable czujnik tps i inne zwiazane z zaplonem napewno jest DOBRE.co szwankuje? benzyna.co jest z emulowane na lpg? sonda lambda /jezeli jest/ wtryski benzynowe. i byc moze przeplywka./to zalezy od instalacji.wnioski. najpierw paliwo
potem pompka.nastepnie sonda.i ewentualnie przeplywka.zacznij od najprostszych rzeczy.

piotriix napisał:
....co jest z emulowane na lpg? sonda lambda /jezeli jest/ wtryski benzynowe. i byc moze przeplywka./to zalezy od instalacji.wnioski. najpierw paliwo
potem pompka.nastepnie sonda.i ewentualnie przeplywka.zacznij od najprostszych rzeczy.

instalacje mam firmi Tartarini (dalem 2000zl). nie mam pojecia co jest emulowane ...

w weekend pojade na kanal, sprawdze cisnienie jakie daje pompa (wydaje mi sie ze pompa jest ok, to juz druga jaka wymienialem w przeciagu 2 tygodni).. podlacze sonde do miernika itp..

jesli ktos ma jeszcze jakis pomysl co mozna spradzic "domowymi" sposobami to prosze o podpowiedzi :)

zrobiles jak ci radzilem?
dobre paliwko dodatek do czyszczenia wtryskow.i rura na benzynie co najmniej 50 km bez lpg.najpierw reset kompa

piotriix napisał:
zrobiles jak ci radzilem?
dobre paliwko dodatek do czyszczenia wtryskow.i rura na benzynie co najmniej 50 km bez lpg.najpierw reset kompa

nalalem shell V-pover + dodatek czyszczacy wtryski .. smigam sobie na tym ale czasem i tak przerywa.. niech sie oczysci.. na gazie nie jezdze odkad sie to stalo bo mechanik mi odradza dopuki sie to nie ustabilizuje.

reset kompa mi sie robi za kazdym wylaczeniem silnika .. jak juz pisalem wczesniej gazownik zalozyl mi przekaznik resetujacy kompa bo byly problemy takie ze nie chcial na benzynie jezdzic. jezdzil tylko po resecie wiec teraz resetuje siecaly czas.. wiem ze to nie za dobrze ale - stalo sie .. :(

Amortyzatory
Powrót