[33] Problem z wolnymi obrotami

• Autor wątku Autor wątku mariuszp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ta lambda mnie też tak zastanawia,jak wygląda sprawa jakbym kupił sondę i nową założył?Trzeba wtedy coś w kompie kasować ustawiać?
No i sprawa wyciętego katalizatora czy to może wpływ mieć?

Jak masz problem z sonda to ja po prostu testowo odłącz. Sterownik wtrysku sobie z tym poradzi. Jak będzie poprawa to będziesz miał uzasadnienie zakupu. Profilaktycznie odłącz aku na kilka/kilkanaście minut i ponownie podłącz - błędy się wykasują.

Nie wiem jak w LE3-Jetronic, ale w jesli analogicznie jak w MP3.1 to długość kabla do sondy wynosi ok 190 cm !

No i sprawa katalizatora - jego wycięcie nie ma wpływu na Twoje problemy.

Ja w kazdym bądź razie uważam, że powinieneś zacząć od pomierzenia miernikiem uniwersalnym czujnika tamperatury silnika - znajduje się w głowicy od strony akumulatora. Jego prawidłowe wskazania:
przy 20 stopniach C - 2,8 kOhm,
przy 25 stopniach C - 2.1 kOhm,
przy 40 stopniach C - 1,2 kOhm;
przy 80 stopniach C - 0,33 kOhm.

Jeśli są inne (z pewną tolerancją) to sprawę załatwisz za 1/4 ceny nowej sondy.

Jakie mogą być konsekwencja jeżdżenia w takim stanie auta:)?
maciek_czer do którego oddałem ostatnio moją Alfę(swoją drogą polecam,tanio,konkretnie znają się na swojej robocie;)) wyjeżdża na tydzień a w okolicy żadnego konkretnego warsztatu nie znam. Do pracy 3km z powrotem 3km póki co nie robię dłuższych wycieczek;p mogę jezdzic czy odradzacie bo mogę pogorszyc?

Ja w kazdym bądź razie uważam, że powinieneś zacząć od pomierzenia miernikiem uniwersalnym czujnika tamperatury silnika - znajduje się w głowicy od strony akumulatora. Jego prawidłowe wskazania:
przy 20 stopniach C - 2,8 kOhm,
przy 25 stopniach C - 2.1 kOhm,
przy 40 stopniach C - 1,2 kOhm;
przy 80 stopniach C - 0,33 kOhm.

Jeśli są inne (z pewną tolerancją) to sprawę załatwisz za 1/4 ceny nowej sondy.
Niezbyt ciekawy dostęp do tego czujnika;/ Jakim rozmiarem klucza się go odkręca? Musiałbym chyba kupic klucz specjalnie do wykręcenia czujnika.
Czy czujnik z modelu np 1.4 pasuje do modelu 1.7(bo na allegro trochę dawców jest)? Jaki jest symbol katalogowy czujnika? Wie ktoś gdzie w Bytomiu lub okolicach można kupić taki czujnik? Albo ma sprawną używkę?Uff parę pytań się zebrało:)
Silnik był ciepławy w sumie nie wiem jaka temperatura i na mierniku(tandetny chiński) wyskoczyło tak około 4kOhm,tak wiec w sumie w ciemno chce wymienić,duży wydatek to nie jest a moze poprawi coś:)
Chyba ze ktoś byłby tak uprzejmy z okolic Bytomia to podjechałbym i pomógłby wymienić:D?

Jakim rozmiarem klucza się go odkręca

Klucz nr 19.

Czy czujnik z modelu np 1.4 pasuje do modelu 1.7(bo na allegro trochę dawców jest)?

Wg ePera pasuje. Ten czujnik ma bardzo szerokie zastosowanie.

Jaki jest symbol katalogowy czujnika?

Symbol oryginalny: 5972332.

Symbole producentów pozostałych (w nawiasie ceny detaliczne InterCarsu):

BOSCH 0 280 130 026 70,00 pln
FACET EPS 7.3128 58,00 pln
FAE 33010 46,00 pln

Wie ktoś gdzie w Bytomiu lub okolicach można kupić taki czujnik?

Znajdź najbliżdzy oddział InterCars, Fota lub innej hurtowni, a także sklepy z częściami do Fiata/Alfy - z pewnością w Twoich okolicach są. Bez sensu jest kupować czujnik ze szrotu za 20 pln podczas gdy nowy kosztuje niewiele wiecej, a masz szanse że będzie działał dłużej niż kilka chwil.

Albo ma sprawną używkę

W zeszłym roku wymieniałem moj czujnik na Boscha, wiec posiadam ten wyjęty, sprawny. Jak nie jest Ci zbyt daleko do Knurowa (poniżej Gliwic) to możemy się w piątek lub w sobotę na chwilkę spotkać. Wypożyczę do testów a może nawet oddam :)
Jak by co pisz na priv'a.

Hmm zamówiłem w sklepie w Bytomiu czujnik i dostalem EPS numer 1.830.128 (pod symbolem pisze czujnik temp. wody a nie silnika,cena 42,60) jak babka przy mnie dzwonila do hurtowni to gosc pytal czy 16v czy 8v i dostalem czujnik o tym symbolu ale na opisie na pudełku pisze ze to do Alf:145,146,155 a przy modelach 145 i 146 1.7i.e. 16V obok jest,to ja nie wiem;/ Wykrecilem ten ktory w aucie mialem i boscha byl z symbolem jaki podales 0 280 130 026. Na oko idntycznie wygladały to włożyłem ten EPS,zresetowalem kompa odpalilem autko i dalej to samo,do okolo 50* mruczał az miło okolo 800obrotow dostal temperatury spadly o okolo 100 obroty i znowu febra i trzęsawka ehhh;///spróbuje lambde wypiąc. Jak mam to zrobic po prostu wtyczke wypiac i jezdzic?Poprosilbym lopatologiczny opis:)
Dziekuje Fafa za pomoc<beer>

Ostatnia edycja:
Tak mi się zdaje że to mogą być problemy z poprawnym pomiarem temperatury Tak jak Majkel napisał m czujnik temperatury silnika który idzie do komputera a nie na wskażnik na desce do sprawdzenia lub do wymiany

Witam, skorzystam z okazji i podepnę sie pod temat-
:
33 1.3 S, 2x gaźniki.
Gazniki po fachowym oczyszczeniu, przegladzie i regilacji, obroty biegu jalowego sa ustawione na 900 o/min ale czasami silnik wariuje i trzyma 1 200- 1 500 obr/min.
Co sprawdzic? Czym to jest spowodowane?

Amortyzatory
Powrót