S
Strzala_1
Guest
problem jest typu ze to nie działa sprawdzone czujniki idealne sprawdzone przewody tez oki zawory elektro magnetyczne (cewki) działaja gdzie dalej szukac przyczyny
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
lejek20 napisał:To chyba będziesz miał zrypaną elektronike.
Po przekręceniu kluczyka zapala sie kontrolka od ABS na kilka sekund??? i po ruszeniu słychać jak pompa na chwilke zabzyczy??? (u mnie tak jest i mam sprawny ABS)
lejek20 napisał:No widzisz czyli napewno coś z elektroniką opisze dokładnie co sie powinno dziać:
Przekręcasz kluczyk zapala sie na 5 sekund kontrolka poczym gasnie ruszasz przejeżdzasz 2-3 metry słychać jak pompa pracuje przez chwilke ale kontrolka sie nie zapala no i jedziesz i cieszysz sie z ABSu.
Dzieje sie tak za kazdzym razem.
lejek20 napisał:Po przekręceniu kluczyka zapala sie kontrolka od ABS na kilka sekund??? i po ruszeniu słychać jak pompa na chwilke zabzyczy??? (u mnie tak jest i mam sprawny ABS)
prezesjm napisał:Jeśli sprawdzałeś czujniki tylko omomierzem i jest przejście to jeszcze o niczym nie świadczy. Zdarzają się uszkodzenia polegające na pęknięciu magnesu lub przegrzaniu czujnika , omomierz pokazuje dobre wartości a podczas jazdy impulsy są słabe lub niewłaściwe u układ traktuje to jako błąd i wyłącza się. Najpewniej podjechać na diagnostykę i od razy będzie wiadomo który czujnik. Istnieje jeszcze partyzancka metoda sprawdzenia. Potrzeba dwóch osób. Wypinamy wtyczkę od układu sterującego ABS, wyszukujemy które przewody są od czujników i jeden autem jedzie a drugi woltomierzem sprawdza napięcia na poszczególnych czujnikach. W twoim przypadku przy czujnikach biernych z magnesem ( a tak jest chyba w przypadku 33 :roll: ) powinno być widać dokładnie który czujnik(-i) odstaje od pozostałych.