• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[33] Korektor siły hamowania

• Autor wątku Autor wątku qmAQ
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

qmAQ

Guest
Poszukuje korektora hamowania do Alfy 33 bez ABS. Dzwoniłem już chyba w kilkanaście miejsc, ale wszędzie mówią że brak, nawet w ASO. Bede wdzięczny z każdą sugestie, bo jazda tak szybkm samochodem bez sprawnych hamulców nie należy ani do przyjemnych ani do bezpiecznych.

Pozdrawiam

ja swoj moczyłem w oleju 2 dni i zaczał działać,mozesz kupic uzywany i tak zrobic, albo jak nie działa poprostu go rozwiercic, najlepsza chyba metoda.

Można też korektor wyrzucić i polączyć przewody hamulcowe. Wtedy będzie miał cały czas siłę hamowania ta samą.... czyli mocną :)

Zmiana nie jest diametralna... Korektor tylko dostosowuje siłe hamowania w związku ze zmianą nacisku na tylną oś. Ta zmiana nie jest zbyt wielka i bardzo doczuwalna.

Pzy hamowaniu na sliskiej nawiezchni bedzie odczuwalna(moze zaadziałaxc jak ręczny), na suchym raczej nie.

Dzięki za sugestie ale moczenie w specyfikach odpada (robiłem to już, poprawiło się na miesiąc) podłączenie na sztywno też bo to nie pierdzizłom który ma się przemieszczać z punktu A do B tylko moja mała wyścigówka ;)

Muszę mieć nowy

Co masz na mysli mówiąc pierdzizłom.
W przypadku braku korektora z tyłu, hamulce będą lepsze i tyle. Siła haamowania na tyle będzie zbliżona do tego na przodzie.
Nie masz ABS-u w swojej Alfie wiec każde gwałtowne hamowanie będzie powodowało poślizg na deszczu.

ja proponuję sprawdzić czy nie bedzie pasował korektor z któregoś fiata, bravo, uno itd.Zakręć się a napewno coś dobierzesz.

Hamulce na pewno nie będą lepsze. Każde mocniejsze hamowanie będzie prowadziło do blokowania tylnych kół. PPrzy dojeżdżaniu do skrzyżowania - nieszkodzi. Na zakręcie przy 60 km/h również. Ale przy hamowaniu ze 160 km/h na zakręcie skończyć się może tragicznie, więc nie mów że "hamulce będą lepsze i tyle..." Że nie wspomnę o zużyciu opon...

P.S. Pierdzizłom to dla mnie większość stjuningowanych starych gratów, w których dozwolone są wszystkie przeróbki, byle auto "jakoś jeżdziło i jakoś hamowało" bo ważne że na szybie jest napis " Mega Japan Tjuning" i blachary na to lecą.
Pojęcie wzięło się oczywiście od dźwięków jakie wydają na podtlenku LPG, z pałer rurą i stożkiem na masce.

korektor

Witam
Postanowiłem odświeżyć ten stary temat.
Czy ktoś wie czy korektor do Alfy 33 z wersji SW będzie pasował do mojej?, albo czy mógłbym zamontować korektor z któregoś Fiata? Mechanik znalazł mi najtańszy korektor za 560 zł, szukam tańszego rozwiązania, oczywiście podłaczenie hamulców na krótko nie wchodzi w grę.

Na alledrogo jest oryginalny ze sportwagona, o którym pewnie mówiłeś a jeśli nie to wrzucam link: http://moto.allegro.pl/oryginalny-korektor-sily-hamowania-alfa-romeo-33-i1315488198.html
Nie sądzę, żeby miał się znacznie różnić... Kombi jest trochę cięższe z tyłu ale przecież jest regulacja orzy tylnej belce a konkretnie w drążku nad tylną belką gdzie jest umieszczona długa sprężyna (pręt fi 10 z jedną spiralą) i siłę hamowania regulacje się jego naprężeniem...
Problem w tym, ze bardzo często jest już ona trochę podrdzewiała i nie działa tak jak powinna:/
U mnie korektor też stał ale po jego rozkręceniu (co niestety było dość trudne) i wyczyszczeniu okazało się, ze gumki jeszcze nie popękały i po złożeniu z użyciem silikonowej pasty do zacisków zaczął działać poprawnie. a jeśli gumki już są do wyrzucenia to myślę, ze w jakimś sklepie z uszczelnieniami technicznymi coś można będzie dobrać, byle sprzedający miał cierpliwość;)
Na zdjęciu z ePer'a masz pokazane najważniejsze elementy a oryginalny korektor w serwisie kosztuje ok 300PLN więc radziłbym uważać na tego mechanika;)

Ostatnia edycja:
W sumie mógłbym wykręcić ten korektor ze swojej 33 jeśli jesteś zainteresowany. Pozdrawiam

Witam
Postanowiłem odświeżyć ten stary temat.
Czy ktoś wie czy korektor do Alfy 33 z wersji SW będzie pasował do mojej?, albo czy mógłbym zamontować korektor z któregoś Fiata? Mechanik znalazł mi najtańszy korektor za 560 zł, szukam tańszego rozwiązania, oczywiście podłaczenie hamulców na krótko nie wchodzi w grę.

Jak kolega wyżej pisał - w zeszłym roku były jeszcze dostępne w ASO za kwotę nie większą niż 400 pln (ze zniżkami). Jeśli nie masz w pobliżu zaufanego ASO, możesz zaopatrzyć się wysyłkowo (przykładowo w moim ulubionym :) http://fiat-lancia-alfa.pl/ ).
Korektor z żadego innego fiata nie będzie pasował.
Próby regeneracji zawsze warto podjąć, ale w moim przypadku byłoby to zadanie niewykonalne i stary korektor poleciał na złom.

Korektor z aukcji wygląda identycznie z wersją berlina, jednak znając Włochów, należałoby byc ostrożnym. Z drugiej strony faktycznie wstępne natężenie jest regulowalne a resztę załatwia wspomniany pręt...

Zauważyłem w swoim poprzednim poście mały błąd, chodzi o to że jak jesteś zaintersowany to mogę wykręcić z mojej drugiej AR 33 1,4 ten korektor :crazy_pilot:

Faktycznie oryginalny korektor udało mi się kupić za niecałe 400 zł. Moja Alfa do tej pory bardzo jeść nie wołała więc zasłużyła sobie na nowy. Wymieniłem też przewody i hamulce działają jak na Makaronów przystało.

Faktycznie oryginalny korektor udało mi się kupić za niecałe 400 zł. Moja Alfa do tej pory bardzo jeść nie wołała więc zasłużyła sobie na nowy. Wymieniłem też przewody i hamulce działają jak na Makaronów przystało.

Wymieniałeś sztywne czy te dwa elastyczne? Bo z tego co pamiętam te elastyczne u mnie wołają juz wymiany a mają dosyć dziwne końcówki i w ciemno nie będę kupował. W ASO niestety tylko jeden z nich był dostępny.

Mechanik dobrze mówił. Korektor TRW kosztuje 530 zł w IC.

Możecie rzucić numery katalogowe? Ułatwiło by to sprawę z poszukiwaniami. Też mi potrzeba :-)

Wracając do postów z początku tematu to wyrzucenie tego korektora nie jest do końca złym pomysłem, ale na pompie zastosowałbym małe korektory przepływu na tylne obwody jak np w fordzie fieście Mk3.

Amortyzatory
Powrót