• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

2.5V6 falowanie obrotow

mourning

Użytkownik
Auto
Była Alfa Romeo 156 2.5 V6 2000r., jest Giulietta QV, jest Stelvio 280 KM
Jako ze ostatnio walcze ze swiatlami http://www.forum.alfaholicy.org/156/41973-2_5v6_dziwne_zachowanie_swiatel.html nie mialem czasu zajac sie delikatnym falowaniem obrotow w mojej Alfie to w ten weekend podpielem ja pod kompa.
Zeby wszystko bylo ok to zaczne od poczatku.Od jakiegos czasu alfa dziwnie sie zachowuje.Obroty na biegu jalowym i przy staniu na swiatlach potrafia delikatnie falowac.Krotkie skoki o 1-2 mm choc rzadko bo rzadko ale czasem potrafia te skoki byc troszke wieksze.Spadek i falowanie tych obrotow powstaje tez nie raz podczas hamowania.Czasami jest tak ze potrafi nawet zgasnac na zakrecie czy tez przy hamowaniu na swiatlach.Kiedys mialem podobne objawy to wymienilem przeplywke i wszystko wrocilo do normy.Ta przeplywka byla wymieniona jakies 25 tys.km temu.W ostanim czasie wymieniana byla dwururka w ukladzie wydechowym.Nowa z wloch kosztowala mnie 1300zl.Zastanawiam sie czy to znowu przeplywka czy tez inna dolegliwosc przy tym falowaniu i gasnieciu.
Podpielem alfe pod Unidiaga i spisalem parametry.Prosze o to zeby ktos na nie spojrzal i powiedzial cos na ten temat.
Temp silnika na wskazniku kabinowym okolo 60 stopni,bieg jalowy:
Engine speed 640-740
Air Mass 24-25 kg/h wraz ze wzrostem temperatury spada-przy 90 C 20-21
Injection time 3,6-3,7 msec a przy temp. 90 stopni 3,4-3,5
Throttle angle 1,564 deg/ang(przy 90 stopniach 1,877) a po dodaniu gazu wzrasta w gore 2500 obr/min w przyblizeniu 5,0
Air flow meter 1570-1590 mV
Lambda sensor voltage 323-1000 mV -przy 90 stopniach tak samo
Lambda sensor integrator 0,81-0,91
Silnik rozgrzany do 90 stopni,zalaczone wentylatory:
Self adaptive TRA parameter -2,996 usec
FRA factor(high) 0,9902
FRA factor(low loads) 0,9146
Self adaptive FRA parameter 0,9146-0,932
Injection time cerrection 590-680 usec

Dodam tylko ze Unidiag nie wykazal zadnych bledow

tak w ciemno - świece? zacznij sprawdzać od układu zapłonowego świece, kable.
Ja bym od tego zaczął

- Unidiag nie ma poprawnych plików definicji do tego modelu.
- w ten sposób wyniki mogą być nie miarodajne aby coś naprawić, wymienić.
- program alfadiag w pełni obsługuje ten model. ( jeden wyjątek jak masz na notebooku win 7 lub wistę , to chyba pozostaje Unidiag).
- zobacz przyklejony temat " ts diag, alfadiag ....", strona 52 na samym dole.

Jak dla mnie przelewa ją, air mass na jałowym po wygrzaniu za wysokie o jakieś 5kg/h

No wlasnie na lapku mam Viste i pozostaje mi tylko Unidiag.Moze ktos z wawy ma Alfadiaga i po niedzieli bylby sklonny zdiagnozowac moja belle?

- nie pójdzie , tak samo nie pójdzie na maszynie wirtualnej.

Amortyzatory
Powrót