[159] 2.4 JTDm za dużo oleju?

pushq

Nowy
Auto
AR 159 2.4 JTDm
Mam mały problem z moją 2.4 jtdm.

Wymieniałem dzisiaj olej, zrobiłem płukankę.

Zlaliśmy cały olej i zalaliśmy 6 litrów nowego. Po tym sprawdziłem na bagnecie i okazało się że jest ponad maks.

Odpalilem samochod zeby filtr się zaciągnął olejem i wywaliło błąd - To low oil pressure czy coś takiego.

Potem samochód odstał i cały czas pokazuje "Have engine checked".

Również na bagnecie jest ponad maks (chyba, bo ten bagnet jest beznadziejny) i komputer pokładowy pokazuje maks stan.

Dlaczego więc weszło tylko 6 litrów?

W czym może problem?

Do 2.4 wchodzi chyba 5.9, tyle że cały olej nigdy CI nie zleci, więc nowego zalewa się na początek ok. 5.3L, odpalasz i po odstaniu sprawdzasz poziom i uzupełniasz. Komunikat o ciśnieniu oleju miał prawo wyskoczyć, bo musiał sobie nabić filtr.

A Check to ciekawostka, że Ci wywaliło. Odessij trochę oleju i zobacz czy czasem czegoś nie ruszyliście przy wymianie.

No a czemu w instrukcji napisane ze 6.4 wchodzi? Mam wersje 200 KM.

W silniku powinno być 6.4 litra oleju. Ale nigdy wszystkiego korkiem w misce nie spuścisz, zawsze coś jeszcze w silniku zostaje. Dla przykładu w 1.9 powinno być 4.6 litra oleju, po spuszczeniu zawsze mieściło się ok 4 litry nowego.

Panowie, czyli wychodzi w takim razie, że mam w silniku trochę za dużo oleju.

Uśredniając można przyjąć, że mam jakieś 100 ml za dużo (na bagnecie jakiś 1 mm ponad max).

Czy jazda z takim stanem oleju może się źle zakończyć? Próbowałem wydostać nadmiar, ale ni cholery mi się to nie udaje. Może macie jakiś pomysł w tej kwestii?

P.S.
Engine check już wywalony. Błąd to był brak ciśnienia na filtrze paliwa (wymieniałem filtr paliwa).

Próbowałem, ale ta cholerna rurka na bagnet się jakoś załamuje i za cholerę nie mogę dopchać wężyka do miski.

Wężyk się załamuje i koniec.

100 ml za dużo? nic się nie stanie. bądźmy poważni.

no 100 to nie
ale skad pewnosc ze 100?

faktycznie bagnet jest kompletnie beznadziejny, nie wspominając już o wskaźniku który pokazuje co mu się podoba.

Jeśli masz DPF to wypadałoby jednak zmniejszyć poziom oleju.

- - - Updated - - -

nie wspominając już o wskaźniku który pokazuje co mu się podoba.
W moim 1.9 wskaźnik ani razu nie ześwirował. Może to wynika z zabrudzenia czujnika? W moim miska była ściągana, więc istnieje prawdopodobieństwo, że czujnik również został oczyszczony :)

No właśnie Panowie jest dziwnie, zorganizowałem wężyk i spuściłem 180 ml (3 strzykawki po 60) i dalej bagnet pokazuje tyle samo a czujnik na maks. To by wychodziło, że weszło do środka 5,8 litra oleju i jeszcze jest za dużo.

EDIT!!

Dalej zlałem jeszcze 120ml i ani poziom na bagnecie ani na czujniku się nie zmienia. Przecież to jest jakaś kpina żeby w samochodzie się oleju nie dało sprawdzić. Jeszcze czegoś takiego to w życiu nie widziałem, a wieloma samochodami już jeździłem.

Ostatnia edycja:
Postaw auto na noc, na równym, rano wyjmij bagnet, poczekaj parę minut bez bagnetu, niech spłyną resztki z rurki i wtedy zmierz. To prawda, że miarki w naszych Alfach takie sobie są, ale idzie zmierzyć.

Amortyzatory
Powrót