• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

2.4 JTDM 20V - brak mocy do 2500 obrotów

Szkoda że nie 10mm i jeszcze zaspawać... Kolego masz problem ze zmienną geometria turbiny i pewnie kolektor i EGR zabity sadzą - zajrzyj do podwieszonego tematu o MCSF to bedziesz wiedział co z tym zrobić.
Maciek, jeżeli blacha będzie cienka to przy otwartym Egr, przepali ją bardzo szybko. Dlatego piszę, żeby była około 1mm.

Kolejny objaw na zimnym to prawie, dziś rano temperatura około 0 stopnia C, samochód jakby mu się nie chciało jechać;-(
Pali bez problemu z tak zwanego pierwszego kopa!;-)

dzisiaj jadę do speca od Alfy więc mam nadzieje ze rozwiąże problemy i podzielę się z wami wrażeniami.

oooOOO
i tak:
1. Intercooler walnięty podobno
2. z nagrzewnicy cieknie
3. Wachacz dolny - sworzeń kaput więc inwestycja roku;-(
Mam nadzieje że nie wyjdzie nic nowego.

I to jest przyczyna? walnięty intercooler, nagrzewnica,wachacz? odnoszę wrażenie że pojechałeś na przegląd?
Intercooler może być nieszczelny ale to jest raczej do naprawy i miałbyś inne objawy silnik w tryb awaryjny zaraz by wskakiwał. Tak ci powiem ze oby wyszło bo wymiana wachacza napewno nie rozwiąże twojego problemu.

Dzięki nagrzewnica i wachacz przy okazji.
niestety pomylił się mechanik i małymi kroczkami znalazł przyczynę - i jest to EGR
Dziś mi go zaślepia, jadę na Słowację i potrzebuje auta.(czy sa jakieś przesłanki żeby tak nie robić przede mną 600km więc nie chciałbym stanąć w polu)
W poniedziałek poleci chyba do wymiany, no chyba ze coś innego polecacie?

Dzięki nagrzewnica i wachacz przy okazji.
niestety pomylił się mechanik i małymi kroczkami znalazł przyczynę - i jest to EGR
Dziś mi go zaślepia, jadę na Słowację i potrzebuje auta.(czy sa jakieś przesłanki żeby tak nie robić przede mną 600km więc nie chciałbym stanąć w polu)
W poniedziałek poleci chyba do wymiany, no chyba ze coś innego polecacie?
A nie mówiłem!!!
Jeżeli Ci go zaślepi, odzyskasz moc, ale będzie paliła się kontrolka silnika. Można jeździć, ale lepiej wymienić lub naprawić.
Pozdrawiam
Radek

Wiem wiem, diagnoza w 100% trafiona - tylko sam i tak nic nie zrobię;-(
Ktoś kojarzy co zrobić wymiana/naprawa - ktoś się orientuje jaki koszt?

ok kontrolki nie mam wiec się nie będzie świecić w poniedziałek zostawię do naprawy/wymiany - pytanie czy mi nie strzeli focha gdzieś na trasie?

Wiem wiem, diagnoza w 100% trafiona - tylko sam i tak nic nie zrobię;-(
Ktoś kojarzy co zrobić wymiana/naprawa - ktoś się orientuje jaki koszt?

ok kontrolki nie mam wiec się nie będzie świecić w poniedziałek zostawię do naprawy/wymiany - pytanie czy mi nie strzeli focha gdzieś na trasie?
Regeneracja to jakieś 100zł, koszt nowego to pewnie parę stówek więcej. Z wymianą dasz radę.

---------- Post added at 12:30 ---------- Previous post was at 12:18 ----------

Zerknij tutaj http://www.forum.alfaholicy.org/zro...irculation_alfa_romeo_156_1_9_jtd_2004_a.html

Ostatnia edycja:
No i jest lalka śmiga jak dawniej;-)
EGR wyczyszczony i zaślepiony (zaślepka z blachy z dziurkami), jakiś czas z bani.
Nagrzewnica do wymiany w przyszłym tygodniu.

Jeszcze wachacz górny, nie dolny ale mam nadzieje ze szczęśliwie dojadę, niestety nie miał czasu żeby zrobić;-(
Dzięki wszystkim za cenne wskazówki
Temat na ta chwile uważam za zamknięty.

ps.
no i troszkę się nowych rzeczy nauczyłem np. FES'a;-)

No i jest lalka śmiga jak dawniej;-)
EGR wyczyszczony i zaślepiony (zaślepka z blachy z dziurkami), jakiś czas z bani.
Nagrzewnica do wymiany w przyszłym tygodniu.

Jeszcze wachacz górny, nie dolny ale mam nadzieje ze szczęśliwie dojadę, niestety nie miał czasu żeby zrobić;-(
Dzięki wszystkim za cenne wskazówki
Temat na ta chwile uważam za zamknięty.

ps.
no i troszkę się nowych rzeczy nauczyłem np. FES'a;-)
Miałem to samo u siebie w 159, jak mi się gęba uśmiechnęła po odzyskaniu mocy, bezcenne. Cieszę się, że mogłem pomóc.
Życzę szerokości i radości z jazdy.
Pozdrawiam
Radek

Ten temat zachęcił mnie do zrobienia kompleksowej renowacji EGR efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania z tym że zrobiłem wszystko czyszczenie EGR zasyfiony był okrutnie czyszczenie elektromagnesu manual na stronie oplowskiej jest super pełen obaw wierciłem dziurę i wybijałem bebechy ale naprawdę się opłaciło był zasyfiony i się zacinał też chodzi pięknie, zaslepiłem egera blachą z 4 dziurami, głupi byłem że nie kupiłem na allegro i wycięcie zajeło mi najwięcej czasu z całej operacji - wyciełem ze szpachelki zgodnie ze wzorem blacha 0,6 mm, wyczyściłem "przepustnice" z syfu dałem uszczeleczki złożyłem wszystko do kupy i przejażdżka i morda mi się smieje od 1500 ciągnie jak odkurzacz wkęca się pięknie polecam wszystkim naprawdę warto zrobić całą operację. Gdyby nie wycinanie zaślepki operacja zajęłby najwięcej 3-4 godzinki oczywiście wliczone piwko i przerwa na papieroska :) jeszcze raz polecam warto

To jeszcze kolego podaj link do tej strony z opla dla potomnych zanim posypia się pytania o linki ;)

P.S. A jak tam klapa gasząca i kanały pod nią oraz wlot do kolektora ? Dużo syfu miałeś ?

Popieram, u mnie też już wszystko zrobione i śmigam dalej.
Jak widać EGR jest dosyć kluczowa sprawą w naszych silnikach.
Na ta chwilę nie wymieniam EGR'u - jest po remoncie i do kontroli za miesiąc.

A więc jeszcze sie czuje winny Wam, dopisać komentarz, blaszka w EGRze wytrzymała 1000km i sie spaliłai objawy wróciły;-(
Postanowiłem sam go sprawdzić i zobaczyć co go boli;-)
Rozebrałem, wrzuciłem do benzyny ekstrakcyjnej po 2h wyglądał jak ze sklepowe półki;-)
Sprawdziłem cewke(elktromagnes) na prostowniku i wygląda od tamtej pory już ok;-)
Jeżdżę jakoś od początku czerwca na wyczyszczonym i objawy nie wróciły.
Każdemu polecam zrobić taki zabieg czyszczący, roboty na 2h ale później spokój pewnie na rok albo i dłużej.

Amortyzatory
Powrót