• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

2.4 jtd. Pali sie kontrolka wtrysku

Przeczyscilem dzisiaj czujnik cisnienia doladowania, byl bardzo brudny ,umylem go w benzynie ekstrakcyjnej ,przeczycilem malym miekkim pendzelkiem wysuszylem i zalozylem ,chcialem sprawdzic czy marchewa sie zapali ,wiec ruszylem na obwodnice. I tak , 4-ty bieg 4K obrotow 160 ,dalem 5-ke rozbujalem do 180 i nie bylo juz gdzie jechac zabardzo wiec dalem 6-ke wcale nie deptalem mocno gazu ,wrecz minimalnie i marchewa sie zapalila ,wiec czujnik nie mial tutaj chyba nic do gadania :/ troche sie podlamalem i kupilem pare piwek w drodze powrotnej do domku :/

Przeczyscilem dzisiaj czujnik cisnienia doladowania, byl bardzo brudny ,umylem go w benzynie ekstrakcyjnej ,przeczycilem malym miekkim pendzelkiem wysuszylem i zalozylem ,chcialem sprawdzic czy marchewa sie zapali ,wiec ruszylem na obwodnice. I tak , 4-ty bieg 4K obrotow 160 ,dalem 5-ke rozbujalem do 180 i nie bylo juz gdzie jechac zabardzo wiec dalem 6-ke wcale nie deptalem mocno gazu ,wrecz minimalnie i marchewa sie zapalila ,wiec czujnik nie mial tutaj chyba nic do gadania :/ troche sie podlamalem i kupilem pare piwek w drodze powrotnej do domku :/

No ja proponuje zapopatrzyć się w kabelek VAG KKL i darmowy programik Fiatecuscan. Zczytaj jakie błędy, pomierz ciśnienie doładowania (boost presure), będzie wszystkim łatwiej chyba że będziemy zgadywać.

Tak zrobie, juz dawno powinienem...<give me five>

Panowie a czy to normalne ze kontrolka gasnie po 5 odpaleniach slinika ,czy nie powinna sie palic caly czas ?

Panowie a czy to normalne ze kontrolka gasnie po 5 odpaleniach slinika ,czy nie powinna sie palic caly czas ?

gaśnie , bo błąd nie jest stały (np , nie jest uszkodzony czujnik) , tylko występuje w określonych warunkach pracy silnika , np gwałtowne przyspieszenie

Tak wlasnie sie dzieje ,przy przyspieszaniu sie zapala, brak mocy ,gasze motor, odpalam, i moc wraca ale myslalem ze marchewa nie zgasnie ,bo jak mialem pierwszym razem zawalony EGR o zgaslo dopiero jak go wyczyscilem . Zabieram sie za EGR i kolektor porzadnie bo ostatnio kolektor troche po lebkach zrobilem ,a nastepnie za overboost i wezyki ,bo czujnik cisnienia doladowania czyscilem. Jesli nic nie da to tylko ASO juz chyba...

tylko ze czyszczenie turbo, to juz nie na moje lewe rece :P Oddam ta robote komus, kto zna sie na rzeczy...

U mnie marchewa pali się już od 2 dni non stop, nie kumam bo nie wpływa to na jakość jazdy, komp pokazał ostatnio ster zaworu EGR - niski sygnał (ale wtyczka mi lata, bo się wyłamała - czy to będzie to i przez to ta marchewa) Turbo mi przeładowuje na pewno bo powyżej 4 tys pokazuje nawet 1.9 bara czy tak ma być? over bost cały czas 0 % - ale komputer nie wyświetla mi w tym temacie ŻADNYCH błędów, coś ktoś miał podobnego

odpala od strzała, nie gaśnie mi auto, nie odcina dopływu paliwa (jak większości forumowiczom co mają z tym problemy) powyżej 3 tys., nic się nie dzieje (nie szarpie)!!! tylko franca świeci i wkurza mnie na desce (w śród całej plejady innych kontrolek poduchy, spalona żarówka i znowu ABS tylko teraz przedni)

może jest ktoś z okolic Ząbkowic kto zechciałby pomóc mi odczytać zapisy z ECU nie za milion euro jak chcą mechanicy

Zaczyna mi się odechciewać JTD poprzednie alfy TS nie sprawiały mi tyle problemów...

Zrobię co w mojej mocy aby namówić dzisiaj mojego chłopa na czyszczenie EGR, może pomoże???

Ostatnia edycja:
czesc, mam alfe 156 2,4 jtd (136km) 99r,, nie kumam już calkiem o co chodzi, wcześniej alfa sama gasła ,czasem się dławiła, wiem na pewno że mam filtr powietrza (obudowę) do wymiany , odpowietrzyłem silnik i auto zaczęło normalnie chodzić, już nie gaśnie ani się nie dławi ale po jakimś czasie zapaliła mi się kontrolka wtrysku (marchewka) świeci cały czas na czerwono i nie gaśnie, nie wiem o co chodzi bo samochód jeździ normalnie i kompletnie nic się nie dzieje ale martwi mnie ta kontrolka, akurat jestem za granicą więc nie uśmiecha mi się jechać do mechanika,, proszę o pomocBartek

nie wiem czy wiesz, ale odkopałeś temat z przed 2 lat. Proponuje założyć własny temat, na pewno ktos ci pomoże :)

Amortyzatory
Powrót