[Brera] 2.2JTS nierówna praca silnika

• Autor wątku Autor wątku gonek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

gonek

Nowy
Auto
Brera 2.2JTS 2007r.
Witam.
Auto dopiero sprowadziłem i mam mały problem, silnik nierówno chodzi, rzuca silnikiem.
Pacjent to Brera z silnikiem 2.2JTS.
Wstępnie stawiam na uszkodzoną cewkę, ale chciałbym poznać Waszą opinię, bo cewka(muduł) nie jest tania.
Takie błędy wywala komputer:
20190105_132103.jpg

Łańcuch rozrządu do wymiany. Dopiero po tej operacji zajmij się dalszą diagnozą, jeśli jakieś błędy się pojawią.

Łańcuch rozrządu do wymiany. Dopiero po tej operacji zajmij się dalszą diagnozą, jeśli jakieś błędy się pojawią.

Już przy przebiegu 154tys. łańcuch mógł się wyciągnąć?
Jakiej firmy rozrząd kupić? Co polecacie?

Ostatnia edycja:
Polecamy wymienić całość i nic nie spier przy robocie:) a miała być sonda...:D

Już przy przebiegu 154tys. łańcuch mógł się wyciągnąć?
Jakiej firmy rozrząd kupić? Co polecacie?
Jeśli olej był rzadko zmieniany to łańcuch się wyciągał nawet po 50k km. Ja montowałem zestaw SWAG, dodatkowo wymieniłem też napęd wałków balansujących. Za części wyszło ok 1100 zł. Robota dość prosta.
Jedynie napinacze łańcucha w zamiennikami wyglądają mniej przekonująco od ori. Oryginalny pozmianowy (jeśli masz auto po 2007, są charakterystyczne wzdłużne nacięcia na łbie napinacza) możesz przejrzeć i jeśli OK to zamontować ponownie. Jeśli nie ma nacięć to koniecznie wymień.

Tak, wymienię całość. Tylko na Allegro jest tego sporo, co wybrać: INA, Febi/Bilstein, FAI...?

Jeszcze jedno pytanko. Znalazłem na Allegro zestaw w fajnej cenie: allegro.pl/zestaw-lancucha-alfa-romeo-159-brera-1-9jts-2-2jts-i6873246911.html
Warto brać?
Znalazłem i zainstalowałem eLearn Brera PL. Mam tam fajne opisy z obrazkami, pokazane gdzie mają pokrywać się znaki na łańcuchu i kołach, ale nie mogę znaleźć jak mają być ustawione wałki rozrządu przy ustawionym na znaku dolnym kole na wale.
Wtedy po zdjęciu górnej obudowy i ustawieniu koła na wale mógłbym stwierdzić czy mam rozrząd przestawiony i czy łańcuch jest wyciagniety.
Gdzieś obiło mi się przelotnie o oczy że krzywki wałków na końcu muszą być ustawione na śruby, ale które krzywki ina jakie śruby? W eLearn nie ma tej informacji.

Jeszcze jedno pytanko. Znalazłem na Allegro zestaw w fajnej cenie: allegro.pl/zestaw-lancucha-alfa-romeo-159-brera-1-9jts-2-2jts-i6873246911.html
To jest dolny łańcuch (napęd wałków balansujących).

Wałki blokujesz kluczem podczas odkręcania wariatorów. Wariatory na wałki zakładasz i tak tylko w jednej słusznej pozycji. Wymiana tego rozrządu naprawdę nie jest skomplikowana. Ja sam paskowych nigdy nie montuję, wolę to zlecić fachowcowi. A z tym poradziłem sobie bez problemów.

Rozrząd ogarnięty, błędów brak. Po przejechaniu kilku km wyskoczył tylko błąd ciśnienia paliwa, ale to potem ogarnę.
Najgorsze jest to, że cały silnik i karoseria ma wibracje trzęsie sie cała buda już od wolnych obrotów.
Czyżby dwumasa padła całkiem? W dodatku trzeci bieg ciężko wchodzi i wyskakuje.
Czytałem o tych skrzyniach i chcę ją zregenerować. Tylko czy się opłaca? Ciężko będzie znaleźć 3 bieg.

Jeśli chodzi o wibracje to masz źle ustawione wałki balansu

Przed wymianą nie było tych wibracji?
Sprawdź jeszcze łapę silnika przy rozrządzie, może jest niedokręcona lub w złej pozycji (?).

Wróżenie z fusów, zaraz wymienisz połowę podzespołów, a okaże się coś innego. Jedź do osoby co się tym zajmuje i widzi przed sobą samochód a nie może to może to.

Przed wymianą nie było tych wibracji?
Sprawdź jeszcze łapę silnika przy rozrządzie, może jest niedokręcona lub w złej pozycji (?).

Nie wie, jak było przed wymianą, bo dopiero kupiłem auto.
Zdejmę pokrywę i sprawdzę ustawienie na znakach rozrząd wałów balansujących.

Wróżenie z fusów, zaraz wymienisz połowę podzespołów, a okaże się coś innego. Jedź do osoby co się tym zajmuje i widzi przed sobą samochód a nie może to może to
Czytałem kilka tematów na forum i w jednym kolega opisywał jak warsztat co się tym zajmuje wymieniał pokolei części na czuja aż doszli że to jednak koło dwumasowe.
Dlatego pytam o możłiwe przyczyny, w jakimś zakresie usuwam sam usterki, dopiero poznaję ten silnik.
W mojej okolicy nie ma warztatu, a ni fachowca który specjalizuje się w Alfach.
Musiałbym załadować auto na lawete i zawieźć do Poznania lub Wrocławia, a to 250km w jedną stronę.
Spróbuje sam.

Mam całkowicie zniszczone koło dwumasowe i sprzegło, do tego łożysko i wysprzęglik do wymiany.
Na Allegro dwumas z sprzęgłem 2200zł. Do tego jeszcze wysprzęglik.
Wiecie może gdzie można kupic taniej zestaw sprzęgła z kołem dwumasowym?

Zostaw zakup mechanikowi.Będziesz miał gwarancje i na montaż i części.

Zapytaj na autosklep24.pl (@Gepard). Kiedyś tam kupiłem zestaw do 2.2 w dobrych pieniądzach. Swoją drogą awaria dwumasy przy takim przebiegu jest zaskoczeniem. Ktoś musiał się wcześniej bardzo źle z nim obchodzić.

Zapytaj na autosklep24.pl (@Gepard). Kiedyś tam kupiłem zestaw do 2.2 w dobrych pieniądzach. Swoją drogą awaria dwumasy przy takim przebiegu jest zaskoczeniem. Ktoś musiał się wcześniej bardzo źle z nim obchodzić.

Dzięki za namiary, napiszę do nich.
Faktycznie, ktoś musiał się nizbyt delikatnie z tym autem obchdzić. Dwumasa i sprzęgło masakra, do tego 3-ci bieg w skrzyni wyskakuje.
Dlatego robię juz sprzegło i skrzynię biegów kompleksowo, żeby jakiś czas mieć spokój.
Silnik po wymianie łańcuchów nie wywala mi żadnych błędów.
Przy okazji ogarnę jeszcze sanki (wózek) silnika. Strasznie zgniły, szczególnie przednia belka.
Ale wytnę ją i wstawię kształtownik, całość wypiaskuję i pomaluję.

Amortyzatory
Powrót