• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] 2.2 Jts problem z interpretacja kodow

Eryk84

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 2.2 JTS
cześć wszystkim
Od miesiąca jestem posiadaczem tego samochodu przebieg 159k ;). Kupiłem go z uszkodzona skrzynia od użytkownika tego forum. Skrzynie i sprzęgło co było niespodzianka ogarnąłem: skrzynia regeneracja, sprzęgło nówka.

Palił się tez check engine i przy okazji ustawiania zbieżności podpialem go u diagnosty.

Komputer cały czas pokazuje błędy P0010 i P0011.

Po lekturze forum wynika, ze rozrząd jest do wymiany tylko cały komplet kola oba łańcuchy slizgi itd. był wymieniony około 10k temu.

Diagnosta oczywiście podjąlby się naprawy tylko zaczął by od wymiany kompletnego rozrządu...

Ponadto żadnych dużych problemów typowych brak, czasem może delikatnie przy przyspieszaniu czuje coś ala dziura.
Obroty na luzie równe.

Miał ktoś podobny problem?

cześć wszystkim
Od miesiąca jestem posiadaczem tego samochodu przebieg 159k ;). Kupiłem go z uszkodzona skrzynia od użytkownika tego forum. Skrzynie i sprzęgło co było niespodzianka ogarnąłem: skrzynia regeneracja, sprzęgło nówka.

Palił się tez check engine i przy okazji ustawiania zbieżności podpialem go u diagnosty.

Po lekturze forum wynika, ze rozrząd jest do wymiany tylko cały komplet kola oba łańcuchy slizgi itd. był wymieniony około 10k temu.

Diagnosta oczywiście podjąlby się naprawy tylko zaczął by od wymiany kompletnego rozrządu...

Ponadto żadnych dużych problemów typowych brak, czasem może delikatnie przy przyspieszaniu czuje coś ala dziura.
Obroty na luzie równe.

Miał ktoś podobny problem?
Sprawdź elektrozawory. Prawdopodobnie dolotowy się skończył. U mnie było podobnie. Wyświetlalo P0010 i P0011. Mechanik zasugerował, że wyświetlanie się błędu P0011 może być konsekwencją złych odczytów spalania, które są generowane z powodu uszkodzenia elektrozaworu dolotlwego.
Oczywiście jest to tylko moja sugestia. Spróbuj podmienić na chwilę jeżeli masz taką możliwość.

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

O czyżby Alfa od ducha dziadka?
Było już kilkukrotnie na forum , i tak jak poprzednik pisze elektrozawór/y do wymiany , lub wyczyszczenia , ale na ile i czy wogole wystarczy samo czyszczenie to ciężko stwierdzić , możesz spróbować ;)

tak od niego, czyszczenie czyli myjka ultradzwiekowa? czy benzyna ekstrakcyjna? z tego co wyczytalem sa tam dwa elektrozawory dolotowy i wylotowy one sa 1:1 ? w sensie sa identyczne?

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Po skasowaniu błędu od razu wywala Ci błąd?
Jeśli tak, to nawet nie baw się w czyszczenie. Zawór albo jest uszkodzony elektrycznie, albo przepuszcza olej tak, że jego zamknięcie przez ECU nic nie daje.
Też entuzjastycznie podchodziłem do czyszczenia zaworów... Skończyło się na wymianie i dopiero po tym efekty były zauważalne. Ja kupiłem samochód już z uszkodzonym elektrozaworem. Jeździłem tak kilka miesięcy. Po wymianie (od razu zmieniłem 2 sztuki) samochód ma takiego kopa, po prostu nie poznałem go.

z tego co wyczytalem sa tam dwa elektrozawory dolotowy i wylotowy one sa 1:1 ? w sensie sa identyczne?

Mechanicznie są identyczne (poza złączkami - nie zapniesz złączki od wydechowego na ssący i odwrotnie). Jednak zasada ich działania jest różna i nie można ich zamieniać miejscami.

- - - Updated - - -

Nie prawda. Z rozrządem na pewno wszystko w porządku.

super dzieki wszystkim za wyczerpujące informacje zaczynam sie rozglądać. Chyba wymienię oba bo po resecie błędów wywala je ponownie. Wymieniał ktoś je sam? Filozofii chyba duzej nie ma:)

Prosta sprawa, w sumie 6 śrubek do odkręcenia, wliczając pokrywę silnika ;)

Pomimo czyszczenia elektrozaworów, czasami komp wyrzuca błędy P0010 i P0011, wychodzi na to,że czeka mnie zakup nowych zaworków. Co powiecie na zamienniki oryginałów, kupował ktoś takie bądź podobne "chinole"? ebay.pl/itm/12655420-12655421-Intake-Exhaust-Camshaft-Position-Actuator-Solenoids-New-/272265293111?hash=item3f6446ad37:g:bSwAAOSw9eVXVPuX

- - - Updated - - -

Kurna, link nie działa, mam za mało postów lol

Ostatnia edycja:
Tak jak poprzednicy pisali, wymień oba elektrozaowy. Ja latem zamawiałem z USA na ebay, twój link mi nie działa ale zamów oryginalne GM numery ich znajdziesz na forum :) zamawiając z USA dwie sztuki kosztowały mnie tyle, co w Polsce jeden. Po wymianie nie mam juz wogole błędów elektrozaworów, a czyszczenie starych nic nie pomagało.

Czy mogę poprosić o link do tych elektrozaworów?

wrzuć w google numery czesci 12655420 na ssacym i 12655421 wylotowy. Z tego co widziałem w Polsce po circa 400 PLN za jeden. Dzisiaj będę ogarniał może te z Usa jesli mi uda znalezc z world free shipping

Ok dzięki za informację zaraz poszukam

(...)Chyba wymienię oba bo po resecie błędów wywala je ponownie. Wymieniał ktoś je sam?(...)

Tak. Wymiana jest bardzo prosta jak wspomniał Magil. Tylko możesz mieć problemy z wysunięciem ich, bo ram jest strasznie mało miejsca żeby je złapać, Ja wyjmując je już któryś raz z kolei, podważałem za plastikowe złącza lekko śrubokrętem opierając go o pokrywę zaworów i wychodzą bez problemu. Jak wyciągniesz stare, to sprawdź czy wyszły razem z oringami, żeby jakiś nie został Ci w środku.

W Automobile Torino w Krakowie wyszły mnie lekko ponad 300PLN za sztukę.

Naprawiłem swoją Brere:) po Konsultacjach z moim mechanikiem (który pewnie na forum grupy podkarpackiej jest znany, zresztą ja go bardzo szanuje za wiedze:D) coś wydawało się nie kleić kupy... Zajrzałem więc do elektrozaworów sam. Ku mojemu wielkiemu zdziwieniu okazało się że były zamienione miejscami. Po przełożeniu auto chyba wkoncu zaczęło jeździć jak należy (nie miałem okazji nigdy wcześniej jeździć innym egzemplarzem a ten odpoczątku działa nieprawidłowo). Rakieta:D
85.jpg

Ostatnia edycja:
Naprawiłem swoją Brere:) po Konsultacjach z moim mechanikiem (który pewnie na forum grupy podkarpackiej jest znany, zresztą ja go bardzo szanuje za wiedze:D) coś wydawało się nie kleić kupy... Zajrzałem więc do elektrozaworów sam. Ku mojemu wielkiemu zdziwieniu okazało się że były zamienione miejscami. Po przełożeniu auto chyba wkoncu zaczęło jeździć jak należy (nie miałem okazji nigdy wcześniej jeździć innym egzemplarzem a ten odpoczątku działa nieprawidłowo). Rakieta:D

Aha a żeby wyjąć elektrozawory nie trzeba nic podważać, wystarczy ciągnąć do góry palcami i delikatnie ruszać na boki i wychodzą dość gladko:)

ta fota pokazuje jak są juz w prawidłowym polozeniu?

A wtyczki jak były założone? Przecież nawet kable są różnej długości. Jak można się tak pomylić?

Wtyczki były włożone prawidłowo (bo inaczej się nie da, inny kształt wtyczki) a kable są tej samej długości więc mozna:)

Amortyzatory
Powrót