• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[156] 2.0 JTS SportWagon 2002 White Arrow

KKamil

Użytkownik
Auto
156 2.0 JTS SW
Witam.
2 tygodnie temu stałem się szczęśliwym posiadaczem Alfy 156 z końcówki 2002 roku w wersji SportWagon, i dwu litrowym silnikiem benzynowym JTS

Auto w sumie kupione okazyjnie, jednak jest trochę dupereli do zrobienia:

Do zrobienia - W przyszłym tygodniu auto idzie na warsztat:
STANDARD - oleje i filtry
Tarcze hamulcowy przód - bo bije kierownica i słychać dudnienie przy hamowaniu z większych prędkości.
Spryskiwacz przedniej szyby - tylny działa bez problemu, przedni często się "zacina" i nie słychać nawet pracy silnika - problem na stykach?
Klakson - nie daje oznak życia ;P (bezpieczniki sprawdzone)
Zderzak przedni - ktoś chciał "zamalować" niedoskonałości, ale chyba lakierem w sprayu - nie dość że inny kolor, to jeszcze zacieki jak cholera. Zderzak do polakierowania, ale to już jak będę w Polsce, tutaj zapłacił bym za to 1/4 tego co za auto...

Ogólnie póki co jestem bardzo zadowolony, zwłaszcza po przesiadce ze starego Polo 6N z Gwintowanym zawieszeniem. Niby drogi tutaj lepsze, ale nigdy więcej do auta z "Gwintem" nie wsiądę ! :)

P1050330.jpgP1050373.jpgP1050390.jpgP1050392.jpgP1050422.jpg

Plany na przyszłość:
Lampy przód/tył prawdopodobnie od Proxima. Fabryczne w sumie dobrze święcą w nocy, ale kusi mnie soczewka ;)
Przyciemnienie tylnych szyb oraz lamp, usuniecie napisów - może dla większości to wieś etc. ale po małej przeróbce w paincie, i porównanie obu zdjęć - niebo a ziemia !

ALFA BLACK PRZEDPO.jpg

(High RES: http://img842.imageshack.us/img842/6144/ioy3.jpg )

Temat postaram się na bieżąco uzupełniać ;)
Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Lubię ciemne kolory , bo są wdzięczne , ale ten kolor przynajmniej na foto to dla mnie miazga , super mi się podoba , a jeszcze jak auto jest dobrze utrzymane i na aucie bd leżał dobry wosk to napewno bd wyglądała kozacko , fajnie wygląda przejście pomiędzy białym lakierem a bananową? skórą

Wow, super to wygląda! Soczewki jak najbardziej dodadzą tu uroku. I to raczej z jasnym środkiem a nie czarnym. Szyby koniecznie przyciemniaj i się nie zastanawiaj, lampy też, a co ;)

Wow, super to wygląda! Soczewki jak najbardziej dodadzą tu uroku. I to raczej z jasnym środkiem a nie czarnym.
Po to odezwę się do Ciebie, ale dopiero w przyszłym roku.
Póki co chcę dopieścić auto pod względem technicznym, w przyszłym roku zajmę się wizualnym ;)

Szyby koniecznie przyciemniaj i się nie zastanawiaj, lampy też, a co ;)
A myślałem że to tylko ja mam takie zboczenie ;D

Kolor fajny chociaż ja bym nie wytrzymał, każdy paproch widać :P
A ja się wyłamię i powiem żeby nie przyciemniać tylnych lamp, dla mnie gorzej :D

Biała Alfa jednak wygląda pięknie, nie tylko czarna i czerwona :)
Kupiona 6 lipca i ze świeżym apk do 28 czerwca 2014 :P

o coraz więcej Nas w Holandii ;) fajnie..

ładna Alfa ;) przyciemniaj, usuwaj oznaczenia i dobrą felgę wrzuć. Będzie kozak.

Biel to biel ;).

156 jeździ grom,ale białych widziałem może ze 2.

Przyciemniaj wszystkie szyby,inaczej będzie duzy kontrast przód/tył.

Musimy sie kiedyś spocić w okolicach ;) Ciekaw jestem jak wygląda biała AR w rzeczywistości ;)

No coż, kolor rzeczywiście piękny. Ale te przyciemnianie szyb i lamp oraz zrywanie emblematów kojarzy mi się niestety z AgroVW-ami.
Ale ja po prostu lubię serię;)

Dziś Bella otrzymała nowe tarcze i klocki na przodzie (stare były zwichrowane, biła strasznie kierownica przy hamowaniu z większych prędkości) firmy Bosch, oraz filtr powietrza.
Wyważyłem też wszystkie koła, jednak nie pomogło to na bicie kierownicy przy prędkościach 90-130. Jakieś pomysły ?
BTW. podczas wymiany klocków nie znalazłem z prawej strony czujnika zużycia okładzin, był tylko z lewej strony. Czy to normalne? Bo na obu zakupionych klockach były wtyczki.

W przyszłym tygodniu wymiana oleju, przy której pokuszę się na Chemiczny remont silnika , środki od Liqui Moly już kupione, potem zalejemy Liqui Moly Race Tech GT1 10W-60 i zdam relację jak to się sprawuje.
Jeśli nie pomoże zbytnio na ubytek mocy (v-max 190?), w przyszłym roku podczas pobytu w Polsce Remont na pewno go nie ominie ;)

Pozdrawiam.

Jest clean i czyszczenie kolektora robilem u siebie. Nic nie poprawilo ale i nic nie zepsulo :) U siebie tez bedziesz psikal do kolektora? Jak tak to napisz jakie efekty u Ciebie, bo u mnie glowica ponad rok temu zdejmowana byla i czyszczona wiec ten spray pewnie wiele teraz do roboty nie mial :)

Sent from my HTC Flyer P512

Olej i filtry wymienione w zeszłym tygodniu.
Jednak przedwczoraj spotkała mnie przykra niespodzianka.
Wracałem z pracy do domu, i zagrzał mi się silnik...
Cały płyn "wyparował"... całe szczęscie nie doszło do "widocznych" uszkodzeń.

Okazało się że rozsypała się całkowicie chłodnica. Nie wiem jak to możliwe tak nagle, ale płyn po prostu "przelatywał" przez układ chłodzenia ^^
Złośliwość rzeczy martwych rzekłbym :)

Nowa chłodnica już założona (Hella) jednak teraz temperatura dochodzi do mniej więcej 88 stopni, i spada do 70. Termostat dopiero co wymieniany... Czyżby czujnik temperatury?
W przyszłym tygodniu powinienem mieć już Interfejs od Viakena, to zobaczymy jeszcze co pokaże komputer.

Ostatnia edycja:
A po tym jak spadnie do tych 70 to nie rośnie? Bo jak obieg puści płyn na chlodnicę to temp. na chwilę spada i zaraz wraca do normy.
Ale kompa podłącz bo wskaźnik oszukuje :P

Dzisiaj doszedł mi interfejs od Viakena, i takie błędy mi Multiscan wysypał

bledy.jpg

Skasowałem, po przejechaniu się błędy nie wróciły, zobaczę jutro.
Ktoś może mi coś więcej napisać o nich ?

Zauważyłem też że nie działa mi pierwsze bieg wentylatora (nie załącza się, robiłem test) także też muszę się zabrać za głębszą diagnozę :]
Na dodatek zaczęło mi coś pukać w zawieszeniu, lewy przód -.- Ale to już zobaczę jutro, bo bez ściągnięcia koła nic tam nie widać ^^

Amortyzatory
Powrót