Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
U mnie przy -9* wskazówka siega 90* po niecałych 10km jadąc powiedzmy stałe 1800obr.Co dziwne 80* osiaga po jakichs 7km.Nadmuch na 1 kreskę i 18 *.Bez nadmuchu 90* jest po mniej wiecej 7km.Temperatura nie spada na światłach czy na postoju,chyba ,że włączymy wiekszy zakres nadmuchu .U mnie temp przy - 10 zaczeła spadac na postoju na 3 zakresie nadmuchu.
Fakt niepodważalny: nagrzewanie bez egr-u jest duzo wolniejsze.Za to dół obrotów i reakcja na gaz duzo mocniejsze.
Witam wszystkich. Po zaślepieniu EGRu w mojej belli 2.0 zauważyłem dużo wolniejsze nagrzewanie. Ale dziś to już naprawdę przegięcie było. Przejechałem około 14km (przy -3,5) i silnik dopiero osiągnął 90 stopni. Nagrzewanie to następowało przy nawiewie ustawionym na 20 stopni i jednej kresce. Po osiągnięciu temperatury pracy (90) postanowiłem, że się trochę ogrzeję (dla odmiany) i dałem nawiew na drugą kreskę i temperatura zaczęła spadać... Nie wiem czy to przez ten EGR tak się pogorszyło czy może już termostat niedomaga... Podpowiedzcie coś.
To chyba nie do końca jest dobry pomysł... Aczkolwiek przy spokojnej jeździe po mieście może się sprawdzić. Zainteresuj się raczej tym termostatemczy może pójść w kierunku "zaślepiania" wlotów powietrza na komorę silnika
U mnie również przyszedł czas na EGR (2.0 JTDm). Tuner stwierdził, że EGR pomaga w wypalaniu DPF i jeśli zaślepimy i wyłączymy EGR warto wyciąć DPF. 2 mechaników od Alf twierdzi, że można bezpiecznie zaślepić i wyłączyć w sofice EGR i nie wpłynie to na DPF.
Kto ma rację?
To samo - EGR. Zaślep i przestanie szarpać, tylko trochę wolniej będzie się nagrzewałWitam,
czytając wasze posty mam pytanie. Przy ok 2kk obr czuć poszarpywanie silnikiem. W 1,9 był to objaw EGRu a w 2,0 ? Normalnie ma odejście, nie ma błędów ale szarpie sporadycznie i odczuwalnie.
pozdrawiam
Wypala ci się co 700 km? Myślałem że tylko takie dystanse są osiągalne w 1.9 bo mają większego DPF-a, u mnie norma trasa 400 km miastu coś koło 300 km.Grzanie to nie problem - 2.0 łapie temperaturę bardzo szybko. U mnie EGR zaczął się wieszać i nie trzyma parametrów zadanych przez ECU. Zatkam dziada i wyłączę w sofcie, zobaczymy, DPF wypala co 700 km.
Jakoś mi się nie wydaję ale ekspertem nie jestem, ja po prostu go wyjąłem nie ma z tym jakoś mega problemów.Czy ktoś z was czyścił jakimś preparatem EGR bez demontażu? Doczytałem się, ze są takie dostępne tylko czy fizycznie jest taka możliwość w naszym silniku. Dozowanie do kolektora lub przez dolot powietrza.
Wypala ci się co 700 km? Myślałem że tylko takie dystanse są osiągalne w 1.9 bo mają większego DPF-a, u mnie norma trasa 400 km miastu coś koło 300 km.
Co do EGR też myślę nad zaślepką tylko to wydłużone nagrzewanie silnika mnie martwi.
- - - Updated - - -
Jakoś mi się nie wydaję ale ekspertem nie jestem, ja po prostu go wyjąłem nie ma z tym jakoś mega problemów.
Wypala ci się co 700 km? Myślałem że tylko takie dystanse są osiągalne w 1.9 bo mają większego DPF-a, u mnie norma trasa 400 km miastu coś koło 300 km.
Co do EGR też myślę nad zaślepką tylko to wydłużone nagrzewanie silnika mnie martwi.