[159] 2.0 jtdm i błąd P0130 - sonda lambda

Harvaster

Nowy
Auto
była 159 2.0 jtdm 170km, była Giulietta 1.4 MA 170km, jest Giulia Super 2.0T
Witajcie,

Czy spotkał się ktoś z Was z problemem pojawiającego się błędu P0130 (diagnostyka sondy lambda)? Własnie wróciłem z wakacji 3000km autostradami, błąd pojawił się przed był skasowany po powrocie znów jest. Filtr wypalał się w trakcie całej drogi 4 razy - więc całkiem normalnie, samochód nie muli, spalanie na trasie ok 5,2 l/100km (120-140 km/h, 4 osoby na pokładzie, obciążony) więc raczej jeździ ok. Co ciekawe nie wywala check'a. Czy ktoś z Was walczył z tym problemem i co było jego przyczyną?

Witaj,

Może sonda nie domaga. Ale diagnostykę zacznij od sprawdzenia połączeń elektrycznych.

A orientujesz się kolego, gdzie dokładnie usytuowana jest ta sonda i jak do niej dotrzeć?

Podłączę się do tematu... dzisiaj właśnie też pojawił mi się ten błąd... Z tą różnicą, że wywalił mi check engine. Czy ktoś może coś więcej wie co w tym przypadku począć ??

Witam, chciałbym się podzielić swoimi doświadczeniami z sondą lambda. Sam szukałem info na forum, wiec być może komuś się przyda te kilka słów. Otóż, początkowo raz na jakiś czas pojawiały mi się błędy P0130 oraz P1131. Błędy występowały nie zależnie od stylu jazdy, w mieście czy w trasie. Po ich skasowaniu jeździłem nadal, aż mnie natchnęło żeby się tym zająć. Sonda została wyczyszczona oraz sprawdzona pod kątem połączeń elenktycznych. Zabieg pomógł na jakieś 10-12kkm. Ostatnio pojawił się check engine i powtórka błędów. Sonda została wymieniona na Boscha 0281004050, pierwotnie w autku była założona 0281004123. Ta którą ja założyłem jest krótsza od poprzedniczki, ale również daje rade. Po wymianie zauważalna poprawa dynamiki, cichsza praca silnika oraz zmalało spalanie. :)

A możesz ujawnić jaki koszt ??

Jak jest jej lokalizacja ??

Koszt sondy to około 400zł, w zależności od źródła. Wymianę zleciłem przy okazji przeglądu, dopłaciłem jakieś 50zł. Sama wymiana nie jest skomplikowana o ile posiada się specjalny klucz. Na koniec należy przeprowadzić osiowanie proxy.

DSC_1433.jpg

Załączniki

• DSC_1433.jpg
    DSC_1433.jpg
    96 KB · Wyświetleń: 273
Jest gdzieś przy silniku podpięty czujnik z tej sondy? Jakoes 7000km temu miałem checka i błąd sondy, mechanik odpiął jakiś czujnik który znajdował się pod maską, przeczyścił go i pomogło aż do wczoraj, dlatego chciałbym do niego zajrzeć i zobaczyć pierw na stan czujnika, może jest zasyfiony. Moja alfa ma 2.0jtd.

Witam, chciałbym się podzielić swoimi doświadczeniami z sondą lambda. Sam szukałem info na forum, wiec być może komuś się przyda te kilka słów. Otóż, początkowo raz na jakiś czas pojawiały mi się błędy P0130 oraz P1131. Błędy występowały nie zależnie od stylu jazdy, w mieście czy w trasie. Po ich skasowaniu jeździłem nadal, aż mnie natchnęło żeby się tym zająć. Sonda została wyczyszczona oraz sprawdzona pod kątem połączeń elenktycznych. Zabieg pomógł na jakieś 10-12kkm. Ostatnio pojawił się check engine i powtórka błędów. Sonda została wymieniona na Boscha 0281004050, pierwotnie w autku była założona 0281004123. Ta którą ja założyłem jest krótsza od poprzedniczki, ale również daje rade. Po wymianie zauważalna poprawa dynamiki, cichsza praca silnika oraz zmalało spalanie. :)

Czym ją przeczyszczałeś? :)

Do czyszczenia sondy możesz użyć zmywacza w sprayu, ważne jest aby wtyk i gniazdo sondy przemyć płynem do kontaktów elektrycznych. Miałem ten problem z błędem a połączenie wtykowe wyglądało idealnie. Po przemyciu ustąpiło i już kilka miesięcy spokój.
:P

- - - Updated - - -

Koszt sondy to około 400zł, w zależności od źródła. Wymianę zleciłem przy okazji przeglądu, dopłaciłem jakieś 50zł. Sama wymiana nie jest skomplikowana o ile posiada się specjalny klucz. Na koniec należy przeprowadzić osiowanie proxy.

Pokaż załącznik 213813
Co masz na myśli mówiąc o osiowaniu Proxy? Nie słyszałem o tym.
Będę wdzięczny za wyjaśnienie.
Pozdrawiam

Jest gdzieś przy silniku podpięty czujnik z tej sondy? Jakoes 7000km temu miałem checka i błąd sondy, mechanik odpiął jakiś czujnik który znajdował się pod maską, przeczyścił go i pomogło aż do wczoraj, dlatego chciałbym do niego zajrzeć i zobaczyć pierw na stan czujnika, może jest zasyfiony. Moja alfa ma 2.0jtd.

czujnik czujnika to raczej nie występuje :)
mechanik pewnie czyścił złącze sondy.
Jeżeli błąd występuje okresowo to sprawdź stan przewodów sondy wchodzących do wtyczki. Ja miałem jeden ułamany i po zalutowaniu od 40 kkm spokój

Mam podobny problem . raz na jakiś czas pojawia się błąd P1131. Sonda niedawno wymieniona na BOSCH 0281004123 (tak wskazywał katalog boscha). Błąd pojawia się dalej mimo nowej sondy. Połączenia elektryczne sprawdzone, nic złego tam nie widać. Gdzie szukać dalej?

Witam!
Po ostatniej podróży zapalił mi się check, po podłączeniu wyskoczył błąd P0130 (sonda), sprawdziłem wtyczki i wszystko czyste, ale wtyczka obok ma naderwany kabel, czy to może mieć także powiązanie z tym błędem, czy jednak padła sonda? :/ IMG_20180512_083710.jpg

- - - Updated - - -

U mnie problemem była najprawdopodobniej własnie wtyczka/styki. W razie czego mam zbedną dobrą sondę, oddam za pół ceny.

Wysłane z mojego F8331 przy użyciu Tapatalka

Wtyczka naprawiona, jednak to nie była od tej sondy, a od innego czujnika :/.
Po skasowaniu błędu, po kilkunastu km problem powrócił. Pozostaje więc chyba wymiana, jednak czytałem gdzieś, że ktoś próbował czyścić i pomogło.
A jaki masz symbol? BOSCH 0 281 004 123?
U mnie taka musiałaby być, silnik 2.0 jtdm

Dokladnie ten numer. Bosch. (też mam 2,0). Jak coś to zapraszam na Pw.

Wysłane z mojego F8331 przy użyciu Tapatalka

Też miałem ten sam błąd, który kasowałem ( silnik przy tym nie tracił mocy poza tym że jedynie check się świecił) który wracał w okolicach czasu wypalania DPF, przy robieniu programu tuner ją wyprogramował za 200 zł. i teraz mam spokój.
Jest to podobno tak proste jak robienie EGR, za który też biorą 200 zł

A mi się połamaly kable przy wtyczce. Trzeba było lutować.

Ostatnia edycja:
Witam.
2.0 jtdm wywala mi błąd P130 i P135. Sonda nowa Bocha, dziś sprawdzałem wtyk i okazało się że jeden przewód był naderwany, urwałem go do końca, skasowałem błąd o dziwo po odpaleniu CHECK znikł auto odpaliło normalnie po przejechaniu kilku kilometrów Check się zapalił z powrotem. Czy to normalne że gdy jest odpięta wtyczka sondy możliwe jest wykasowanie błędu i przejechanie kilku kilometrów bez Checka? Czy coś mam pokręcone z kompem. Dodam że ostatnio wywaliłem klapy i zaślepiłem EGR oraz elektronik wywalił mi to z kompa.

Amortyzatory
Powrót