• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] 2.0 JTDm falujące obroty

Auto
Alfa Romeo 159 2.0JTDm 170km
Witam. Z racji iż nie znalazłem tematu związanego z moim problemem zakładam nowy temat. Jeśli takowy istnieje z góry przepraszam.

Problem dotyczy jak w tytule falujących obrotów w mojej Alfie 159 2.0 JTDm 170km 2011r. 174000km. Obroty falują od mniej więcej 3 miesięcy z tym że nie zawsze. Od razu po odpaleniu przez około 2 - 3 sekundy w zakresie około 900-1000 obrotów potem wszystko się uspokaja lecz gdy auto rozgrzeje się do około 60°C stojąc np na światłach zaczynają falować 800-850 a czasami dość mocno między 800-1100! Przy rozgrzanym do 90°C silniku czyli temp roboczej problem ustaje. Dodam że ekologia cała jest, EGR czysty około rok temu wymieniony (około 20000km temu), korekcje wtryskiwaczy w normie (nie przytoczę teraz wartości z glowy), wtyczki od wtryskiwaczy i czujnika ciśnienia sprawdzone i wyczyszczone + dodatkowo delikatna ilość smaru kontaktowego lecz problem nie ustał. Proszę o pomoc i pozdrawiam

Mając na myśli "jej elektronikę" masz może na myśli rozebranie czarnej plastikowej pokrywy? Zaglądałem do samej klapy bez rozbierania samej przepustnicy i nie ma nagaru jest dość czysta

Tak. Trzeba zdjąć te metalowe zapinki i wyciągnąć środek. Prawdopodobnie jest tam olej który może powodować problemy z działaniem klapy.
Należy to wymyć jakimś zmywaczem IPA i wydmuchać z oleju.

Klapa wyczyszczona. Nie było na niej zbyt dużo nagaru. Po zdjęciu obudowy elektroniki sucho. Nie widać śladów oleju jednak zauważyłem że klapa nie zawsze "odbija" do końca w sensie nie zawsze powraca do pozycji maksymalnie otwartej. Po czyszczeniu i naniesieniu podkreślam śladowej ilości smaru na koła zębate klapa pracuje poprawnie-powraca do pozycji max otwartej. Po samym czyszczeniu nadal nie powracała do pozycji otwartej stad zaświtał pomysł o naniesieniu cienkiego filmu ze smaru na koła zębate. Orginalnie pracowały na sucho. Ilość smaru ograniczyłem do minimum że względu na obecność elektroniki. Dodatkowo na piny zasilające silniczek standardowo smar kontaktowy. Efekt? Póki co nie widzę falowania i auto w mojej opinii nieco szybciej wytraca obroty podczas gaszenia. Jeśli problem powróci na pewno dam znać. Póki co odpukać jest lepiej.

Amortyzatory
Powrót