[166] Zalanie / podlanie - kolejny problem :/

• Autor wątku Autor wątku M@rcin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

M@rcin

Guest
Eh... podczas poszukiwania "modułu świateł" natknołem sie na oto takie "komputery" które, no właśnie... są jakby podlane / zalane / zamoczone. Teraz są niby suche, zero wilgoci , pozostał jedynie ślad, że coś sie tam działo. Teraz pytanie skąd ta "woda" koloru czerwono-różowego... czyżby z nagrzewnicy?
I za co odpowiada to niebieskie pudełeczko?

P.S Przepraszam za jakość zdjęć, niestety mam do dyspozycji tylko komórke.

Szef napisał:
M@rcin napisał:
czy też te "urządzenie"
Mialem na mysli urzadzenie i podobny temat z zawilgoceniem w tym rejonie :)

Studiowałem go już kilka razy, ale jakoś dalej nie wiem co to u mnie było wylane. Objawy "zepsutej" nagrzewnicy mi tu nie pasują, bo:
1) Nie czyłem nigdy w środku zapachu płynu chłodzącego,
2) Nie ubywa mi w zbiorniczku płynu,
3) Mam suchą podłogę,
4) Nie pasuje mi zabarwienie tych "plam" ponieważ, płyn w zbiorniczku mam niebieski, a ślady są po czymś czerwono-różowym
5) Chyba, że poprzedni właściciel to wymieniał? Tego to już nie wiem ;//

A nikt nie wie za co odpowiada ta "niebieska centralka"

M@rcin napisał:
Szef napisał:
M@rcin napisał:
czy też te "urządzenie"
Mialem na mysli urzadzenie i podobny temat z zawilgoceniem w tym rejonie :)

Studiowałem go już kilka razy, ale jakoś dalej nie wiem co to u mnie było wylane. Objawy "zepsutej" nagrzewnicy mi tu nie pasują, bo:
1) Nie czyłem nigdy w środku zapachu płynu chłodzącego,
2) Nie ubywa mi w zbiorniczku płynu,
3) Mam suchą podłogę,
4) Nie pasuje mi zabarwienie tych "plam" ponieważ, płyn w zbiorniczku mam niebieski, a ślady są po czymś czerwono-różowym
5) Chyba, że poprzedni właściciel to wymieniał? Tego to już nie wiem ;//

A nikt nie wie za co odpowiada ta "niebieska centralka"

Różowy płyn pasuje chyba do nowszego Paraflu. Ja jeżdżę na zielonym do starszych układów, do nowych chyba lali właśnie różowe - być może stąd ten kolor. Jeśli faktycznie nie czuć płynu w środku to zapewne poprzedni właściciel wymienił, ale ja dla pewności położyłbym pod nagrzewnicą coś na czym było by widać ew. wyciek - kawałek papieru czy coś w tym stylu i pojeździł na włączonym ogrzewaniu.

Co to centralki to niestety nie wiem co to.

Witam
Według Epera to niebieskie pudełeczko to moduł elektroniczny zapłonu

ewidentne zalanie

może już nagrzewnica nie leci bo jest zmieniona ale to jest zalane paraflu na 100%

blackalfa166 napisał:
ewidentne zalanie

może już nagrzewnica nie leci bo jest zmieniona ale to jest zalane paraflu na 100%

Wiem wiem właśnie. Dziękuje za odpowiedź.

A mam kolejne pytanie.
"Komputerek" znajdujący się pod ICS (po ściągnięciu obudowy koło lewarka zmiany biegów, go widać) Sprzedawca nie wie za co on odpowiada, podobno za światła i sterowanie klimą, ale za "podobno" nie wydam 300zł żeby sprawdzić czy rzeczywiście odpowiada za światła, których nie mam ;// Eper mi nie działa, nie wiem dlaczego, także sam sobie nie potrafie sprawdzić :(((
Zdjęcie z aukcji tego ustrojstwa
406208844

to coś z pod ICSa to komputer klimy

Witam!

To u mnie była ta sytuacja (link w drugim poście). Kolego sugeruję abyś podjechał do jakiegoś mechanika bo jak ja tam zaglądałem to wg mnie też było sucho, ale mechanik wsadził tam łapę aż do łokcia i wymacał wilgotne miejsce w okolicy nagrzewnicy. Dla pewności sprawdź to dokładnie!

pozdrawiam

remila napisał:
Witam!

To u mnie była ta sytuacja (link w drugim poście). Kolego sugeruję abyś podjechał do jakiegoś mechanika bo jak ja tam zaglądałem to wg mnie też było sucho, ale mechanik wsadził tam łapę aż do łokcia i wymacał wilgotne miejsce w okolicy nagrzewnicy. Dla pewności sprawdź to dokładnie!

pozdrawiam

Dziękuje, jutro to sprawdze osobiście... jakoś nie ufam mechanikom;)

Amortyzatory
Powrót