• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

[166] Światła dzienne na drogowych

maestro

Nowy
Auto
Alfa Romeo 166
Bondziorno

Poniższy opis ma zastosowanie przy module SD-2, autorem jest http://kogiel.za.pl/index.php
Nick na allegro KOGIEL_

Do podłączenia potrzebujemy:
1. mase,
2. + zapłon,
3. pozycyjne,
4. drogowe lewe,
5. drogowe prawe.
Wskazane jest piwko lub dwa - w zależności od potrzeb.

Jako że mam TB, i bezpieczniki od świateł w tak cudownym miejscu pod maską - uparłem się że podłącze to w kabinie i schowam pod deskę.

Punkty 1 2 i 3 znajdujemy w kostce przełącznika świateł. Podważamy płaskim wkrętakiem i przełącznik wychodzi.
Przewody:
Czarny / masa

obok
Żółty / +zapłon

pierwszy od lewej
Niebieski / pozycja.

202.jpg

W kabinie nie odnalazłem separacji na lewe i prawe światło drogowe - pewnie dopiero pod maską jest podział - wpiąłem się przy przełączniku kierunkowskazów/drogowych. Kostka jest od góry i z tyłu. Oczywiście trzeba zdjąć obudowe kierownicy (4 x imbus 3 chyba).
Kostka ma wyraźnie ponumerowane piny, a kolory są jakieś takie mdłe tych przewodów ;) Więc interesuje na przewód numer 3 - taki zielonkawy. Podpinamy do niego oba sygnały drogowych z modułu. Moduł kamuflujemy w skrzynce z bezpiecznikami (wchodzi pod przełącznik świateł a przekaźniki).

203.jpg

Po odpaleniu światła drogowe zapalają sie na 30-40%. Możliwe jest oczywiście mruganie (sygnał świetlny). Wyłączenie tych świateł następuje po włączeniu świateł pozycyjnych lub wyłączeniu silnika.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót