[166] P1654 błąd. Samochód sie dławi

I

iRudyi

Guest
[166] Witam mam taki problem z moją alfą 166 2.0 ts 155km 99r. Samochód dużo pali przy jeździe normalnej do 100km/h pali ok30l do tego przerywa jakby sie dławił i kolektor wydechowy nagrzewa sie do czerwoności. po podłączeniu do komputera jest błąd P1654. znajomy mechanik mówił że to może byc problem z zaworem przepustnicy lub komputer silnika. czy ktoś miał podobny problem i jak go rozwiązać. przed tym samochód stał miesiąc czasu nie jeżdzony u lakiernika. mam w nim zwykła instalacje gazową która lubi nieraz strzelić

P1654 -> kolektor dolotowy powietrza kontrola elektromagnetyczny - usterka obwodu . Wolne tłumaczenie z Google, sprawdź przepływkę.

Ostatnia edycja:
a co z zaworem przepustnicy wykluczyłbyś to. a jak mam sprawdzić przepływomierz tylko podmianka na inny czy jest jakiś sposób

[166] błąd P1654 przepływka jak ja sprawdzić czy ma coś do tego elektrozawór

a co z zaworem przepustnicy, zawór podciśnienia, niektórzy mówią elektrozawór jest on na wężu który wychodzi z lewej strony kolektora ssącego jakby stanąć od przodu samochodu. wykluczyłbyś to. Kupiłem już przepływomierz a jak inaczej mogę sprawdzić na wypadek jakby ten co kupiłem był też uszkodzony, jest możliwość czy tylko podmianka?

Odepnij przepływkę jeśli nie bedzie żadnej różnicy to masz ja do wymiany.

samochód trzyma mi obroty na 2 tyś jak odpinam przepływke to są takie jak powinny być czyli jest zepsuta ?

wymieniłem przepływkę i problem jest dalej ten sam. samochód lepiej sie zachowuje po odłączeniu elektrozaworu podciśnienia tego z lewej strony kolektora ssącego czy to może być przyczyna? za co on odpowiada?

problem rozwiązany przepływomierz był zepsuty ale to był błąd pochodny i odpowiadał za dławienie a problemem był kolektor ssący był zamieniony na metalowy w którym nie było "gruszki" która znajduje sie z lewej strony kolektora ssącego zawór podciśnieniowy jak sie nie myle. Alfa ma dużo elektroniki i z pozoru banalne urządzonko ma bardzo duży wpływ na prace silnika

Amortyzatory
Powrót