• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[166] Olej do 2.4 JTD

Matt21

Nowy
Auto
Po-Jeep Grand Cherokee - luźno spasowany, wysokoobrotowy 1.6 TS
Witam za około 400km czeka mnie wymiana oleju, poprzednio miałem Castrol GTD Magantec 10W40 ale przeczytałem wiele złych opinii na jego temat (często podrabiany) i teraz mam problem co zalać. Myślałem nad Motulem ale nigdzie nie moge go znaleźć, ostatecznie chyba padnie na Valvoline Max Life 10W40 olej przeznaczony do silników z przebiegiem ponad 100tyś, moja ma juz 180 więc bedzie ok. Co o tym myślicie, może proponujecie coś innego?

Ja zalewam właśnie Motulem 10w40 i jest ok - zużycie oleju śladowe ok 0,1-0,2l na 10 tys km

W silnikach JTD zużycie oleju jest zawsze śladowe - jeśli już jest. Jak masz takie dylematy to zalej zalecanym olejem: SELENIA Turbo Diesel SAE 10W-40 , jak chcesz mieć olej bardziej dostępny to Mobil Super S Turbo Diesel lub Shell Helix Diesel Plus.
Ja jeżdżę na pełnym syntetyku (ze względu na hydrauliczną regulację luzu zaworów)
Shell Helix Diesel Ultra 5W40

przy okazji chcialem zapytac o swoj dylemat. Auto bylo chyba zawsze zalewane 10W40, ja tez lalem do tego od poczatku posiadania polsyntetycznego MaxLife Diesel 10W40, ale pojawia sie problem z dostepnoscia w zwiazku z czym zastanawialem sie jak duze "spostoszenie" spowoduje zalanie rzadszego oleju rowniez polsyntetycznego dedykowanego do diesla - w klasie 5W40 ?? Na zime to nawet chyba wskazane zalac rzadszy olej, nie ?? ale gdyby tak juz pozniej pozostac ??

A po czym wnioskujesz że jest rzadszy??? Nie myl lepkości z gęstością (rzadkością..). wszystko zależy od przebiegu. Do 2,4 JTD 10v zalecany jest półsyntetyk dedykowany do turbodiesla o klasie lepkości SAE 10W40

Dziś wybór padł na Valvoline Max Life 10W40, jak narazie silnik pracuje ok :roll: :wink:

Maciek-156 napisał:
A po czym wnioskujesz że jest rzadszy??? Nie myl lepkości z gęstością (rzadkością..). wszystko zależy od przebiegu. Do 2,4 JTD 10v zalecany jest półsyntetyk dedykowany do turbodiesla o klasie lepkości SAE 10W40
roznie pisza w instrukcji raz 10w40 a raz 5w40

chunkpunk napisał:
Maciek-156 napisał:
Tak jak pisałem wcześniej do starszych JTD 10W40 do nowszych (od 2003) 5W40

Maciek-156 napisał:
chunkpunk napisał:
Maciek-156 napisał:
Tak jak pisałem wcześniej do starszych JTD 10W40 do nowszych (od 2003) 5W40
w mojej 2.4(140) co mialem z 2001 bylo 5w40 :)

Kiedy kupiłem swoją bellę i pierwszy raz zmieniałem olej to dałem się namówić na Mobil 5W40 po krótkim czasie zaczeła kopcić i brać olej. Teraz śmigam na podobno niemieckim Aralu 10W40, samochód przestał dymić i brać olej.

Matt21 napisał:
chunkpunk napisał:
Matt21 napisał:
Dziś wybór padł na Valvoline Max Life 10W40, jak narazie silnik pracuje ok :roll: :wink:
Ciszej chodzi ?
A powinien?
Wedlog wszystkich ktorzy przeszlo na toto silnik chodzi ciszej :)

instrukcja wymaga SAE 10w40, ACEAB3-96,API CD
http://www.valvolineeurope.com/engl...r_oils/maxlife_-_performance_levels/approvals
czyli wychodzi ze kupiles akurat dobry oil do autka :)

A wczoraj dowiedziałem się że w sklepie obok mnie mają Motul :evil: a nawet tam nie poszedłem bo wyglada jak kiosk ;//

Matt21 napisał:
A wczoraj dowiedziałem się że w sklepie obok mnie mają Motul :evil: a nawet tam nie poszedłem bo wyglada jak kiosk ;//
Dla mnie nie ma co pchac kasy w Motula wazne aby nie byl rozlewany w polsce i tyle
ale aby cie dobic to mogles kuoic maxlife 10w40 diesel jest tanszy i ma te same normy bez TUVa i :twisted: :twisted:

:mrgreen: :mrgreen: nie udało Ci się :twisted:

Amortyzatory
Powrót