A
adriano166
Guest
Witam wszystkich, czy możecie mi powiedzieć co oznacza migająca kontrolka w kształcie silnika?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.
Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.
Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.
emzet156 napisał:Nie chcą straszyć ale gdy ta kontrolka miga oznaczać to może uszkodzony katalizator. Mogę sie mylić ale sama instrukcja obsługi mówi o tym.
traci moc bo jak pisałem silnik wchodzi w tryb awaryjny,jedyne rozwiązanie to podłaczenie pod kompa.adriano166 napisał:Dokładnie dzieje się to po przekroczeniu 2000 obr/min, wtedy też auto traci na mocy
Maciek-156 napisał:Zacznij od czyszczenia zaworu EGR - takie delikatne miganie kontrolki (bez utraty mocy) to może byc jego sprawka.
W dalszej kolejności pozostaje ci zajęcie się zaworem elektromagnetycznym sterującym podcisnieniem zmiennej regulacji turbiny.
Ostatnią rzeczą jest czyszczenie zapieczonych kierownic zmiennej geometrii turbiny - to grubsza sprawa i wymaga demontażu turbiny (powodem zapiekania jest kiepskie paliwo i styl jazdy - nie wykorzystywanie pełnego zakresu obrotów silnika)
sirpawel napisał:Byłem u mechanika i co wyszło? Czujnik ciśnienia doładowania. Taka pierdołka mam ją w ręce BOSCH 0 281 002 510. Teraz już jest dobrze, ale wg mechanika jeszcze nie wszystko co można/należy zrobić. Cóż kolejne wydatki po wypłacie.
Maciek-156 napisał:To nie jest teoria - jak się naprawia coś w samochodzie to trzeba usunąć przyczynę usterki (źledziałająca zmienną geometria turbiny), a nie skutek (czujnik który wykrywa przeładowanie spowodowane źle działającą zmienną geometrią)