[166] Jaki rozmiar opon na zime alfa 166 ???

• Autor wątku Autor wątku QBA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jak felga jest wąską to nie widzę problemu dać wąskiej opony.
Zobacz nowe mazdy. Felgi po 18" a opony 215.

Dokładnie, średnica zupełnie nie świadczy o szerokości. Nie każda 17" ma 7,5 szerokości.

p.S Z forum się coś ten tegoli czy co ? Obojętnie jaki temat i najpierw muszę zapierniczyć ENTER, żeby zjechać linijkę niżej i dopiero potem działa normalnie spacja ?
jak daję odpowiedź z cytatem to mi spacja w ogóle nie działa ...

Ale koledze chodzi też chyba o indexy nośności, które wpływają na komfort. Ja mam 225/50/17 z nośnością 98 i jeszcze wzmacniane, czyli XL. Na tej oponie jest odczuwalnie twardziej niż na 225/45/17 ale z nośnością 94 i bez wzmocnienia...

Zgadza się, dla polepszenia komfortu można dać tzw buły. Czyli opony bez rantów ochronnych to będą mięciutkie.

Dokładnie o to chodziło :)

Manual do alfy mówi o 91Y, nawet nie o 94.

Więc może taka 215/50/17 91H będzie mimo wszystko bardziej mięka niż 225/50/17 94H.

Bardzo ciekawy motyw o rancie ochronnym, ale chyba wszystkie opony teraz go posiadają.

--
Pozdr.
Hubert

Logika podpowiada, że im wyższy index nośności tym opona twardsza ale niekoniecznie musi to być prawda, bo to pewnie zależy od budowy opony i producenta. Musisz poprostu poczytać opinie innych użytkowników. Z drugiej strony nie ma co przesadzać z tą miękkością bo auto może się źle prowadzić. Sztywniejsza opona to też wiekszy spokój o felgi itp.

Wysłane z mojego HUAWEI CAM-L21 przy użyciu Tapatalka

Tu nie chodzi o rant ochronny, bo mam go w obecnych i miałem w poprzednich. Najlepiej to widać po oponie. W uniroyalach mam delikatną bułeczkę na dole, a w potenzach to było równe kólko do okoła felgi bez żadnego ugięcia. Ba nawet jak spuściłem powietrze z koła z tyłu to nie było tego widać.

Nie wiem ile razy musi być poruszana ta kwestia. Wszystko zależy od budowy: gwarantuje ze idzie znaleźć oponę 215 która będzie bez naciągu i taka która 225 i będzie naciąg. Ja milem na 8 calach 225 i wrzucałem tu foto, zero na ciągu, a są tacy ze naciąg jest.

Nie wiem ile razy musi być poruszana ta kwestia. Wszystko zależy od budowy: gwarantuje ze idzie znaleźć oponę 215 która będzie bez naciągu i taka która 225 i będzie naciąg. Ja milem na 8 calach 225 i wrzucałem tu foto, zero na ciągu, a są tacy ze naciąg jest.

Ja tak mam obecnie 225/40/18" felga 8" i także patrze mam zapas nie używany 215/45/17 na feldze 7,5" i tez nie wyglada to że, w obu przypadkach opona wystaje poza felgę, nie dużo ale wystaje.

Przy tych rozmiarach co podałeś to naciąg powienien być, a nie wystawanie opony poza czoło felgi.
Miałem założone na 8" 225/40 i nie wyglądało źle. Teraz mam 235/40 i opona jest równo z felgą.

Ostatnia edycja:
Weźmy sobie poprawkę że wielu ludzi nie wie co to jest naciąg i/albo tego nie widzi :sarcastic: mam w pracy kumpla co jeździ z 8 lat pastuchem z felgami 17"x8" z oponą 215 i on był święcie przekonany że to idealny rozmiar, że nie ma naciągu. Prawie oczy mi wydrapał jak chciałem go oświecić. Mało to. Jak zeszliśmy do auta i mu tłumaczyłem to nic nie dawało! Dopiero jak zmieniał opony na lato (to było z początkiem roku) i kupił 225 to ze spuszczoną głową przyznał że dopiero teraz wie o co mi chodziło. I już bez sporów przyznał że nawet te 225 na 8" widać że jest lekko naciągnięte (porównał tą samą oponę na mojej 17"x7,5"). Teraz żałuje że nie kupił szerszych.

Ostatnia edycja:
Kupione zostały 225/50/17 94H GoodYear UG8P. Ogólnie rewelacja.
Kwestia różnicy w komforcie pomiędzy taka samą w rozmiarze 215/50/17 91H nie roztrzygnięta :)

--
Pozdr.
Hubert

Kupione zostały 225/50/17 94H GoodYear UG8P. Ogólnie rewelacja.
Kwestia różnicy w komforcie pomiędzy taka samą w rozmiarze 215/50/17 91H nie roztrzygnięta :)

--
Pozdr.
Hubert
Odkopuję trochę temat, ale bez sensu zakładać nowy ;)
Czy zwiększenie grubości koła przez zastosowanie takiego rozmiaru opon nie powoduje obcierania o nadkole?

Powoduje, trze dość mocno, ale da się wytrzymać ;)

A na poważnie, to nie.

--
Pozdr.
Hubert

A jak z zapasem miejsca, bo u mnie Eibach i 30 mm w dół jest.

Jest go troche mniej, ja mam założone sprężyny wzmacniane i tył stoi dość wysoko, i po załadowaniu samochodu nie siada taka bardzo jak na oryginalnych starych, ale jeżdziłem też wtedy na 225/50/17 i tez nie było problemu.
Na lato mam założone 235/45/18, te są jeszcze większe i też jest bezproblemowo.

Mam pytanie trochę z innej beczki ale też chodzi o rozmiar kół...mianowicie czy jest możliwa sytuacja żeby inna średnica koła niż zalecana jako zamiennik względem fabrycznego tj 225/45/17 mogła powodować uszkodzenie elektroniki w pompie ABS...chodzi mi o rozmiar opony 225/50/17 - czytając ten temat widzę że śmigacie na takim rozmiarze...jednak jako sugerowany zamiennik taka opona nie występuje..dlatego takie pytanie...dzięki za odpowiedź.

Nie wydaje mi się. Jedynie przekłamanie na prędkościomierzu.

Amortyzatory
Powrót