[166] gotowanie temp. ponad 100c

• Autor wątku Autor wątku maly_swd
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maly_swd

Guest
Witam.
Co moze byc powodem, iz samochodzik nabiera b.szybko temperature ponad 90.. po czym po chwili sie gotuje ponad 100, zdaza sie to teraz coraz czesciej szczegolnie podczas korkow:)
przy jezdzie ponad 80km/h temperatura trzyma sie na 90c

prosze o info co moze byc zepsute, bo w srode jade na warsztat na arkuszowa;) -(mam najblizej) a opinie sa rozne na temat tego warsztatu.

pozdrawim i licze na Was.
ps. nie znam sie na silniku i innych wiec prosze tlumaczyc jak blondynce:]

wg mnie chlodnica bądz termostat. najpewniej jedno i drugie niestety..

U mnie były identyczne objawy. Skończyło się wymianą chłodnicy. Sprawdź czy nie sypią się radiatory chłodnicy. U mnie zaczęła się cała rozpadać.
Polecam wymianę na nową, na Allegro około 800zł. Używane nie powinny długo leżeć. Jeżeli długo leżała nie używana będzie w gorszym stanie niż Twoja.
Swoją drogą niech sprawdzą też wentylator i termostat.
Pozdrawiam i powodzenia.

po naprawach 1 i 2 biegu wiatraka;) temperatura normalnie podczas jazdy wynosi 88-90stopni (czy to normalne), przy staniu w korkach i co chwile toczeniu sie do przodu ... czyli LUZ, JEDYNKA, HAMULEC, LUZ ;) wzrasta do ~95-100 (czy to tez normalne)?

Jak powinna byc optymalan temp podczas jazdy i podczas korkow? (temp otoczenia 10-20stopni)

pozdrawiam i dzieki za info

u mnie jak sie rozgrzeje jest non stop 85-90....i w korkach takze...nigdy mi sie nie podnioslo powyzej 95 stopni....
mysle ze masz walniety czujnik....badz tez termostat...

kiedyś miałem podobnie ale w omedze i była pompa wody, w fiacie 125p tak samo i był termostat,

Jeśli wentylator pracuje normalnie (tzn załącza się kiedy temperatura rośnie ) to jeszcze sprawdził bym stan płynu chłodniczego.
Może przydało by się go wymienić 8)

plyn wymieniony 2 dni temu na jakis super hiper zimowy -22 czy -28 ;)... wiec termostat czy pompa?

podnaszenie sie do 100 st w korkach w v6 jest raczej norma i jezeli masz sprawny wentylator itd. to dla pewnosc sprawdzilbym faktyczna temperature termometrem.

panowie jestem nowy na forum,mam 166 3v6,(jestem mechanikiem)wyrazy współczucia
temperatura silnika :
ustawienie rozrządu -znaczenie kół przy wymianie paska-pomyłka-wolne obroty ,temperatura pracy silnikaq wzrasta,odchyłki w ustawieniu,poprawiałem po niby serwisie,temperatura ok,moc o 2cyl. większa zbiera się od 2500 obr. płynnaść pracy na wolnych obrotach powodzenia

Pracuje w dość szerokim zakresie temperatur (80-100 stopni), przy czym wyraźnie "podnieca się" przy prędkościach obrotowych powyżej 4,5 tys. - wtedy woda i olej z reguły osiągają temperaturę 100 stopni, ale raczej jej nie przekraczają. Dopiero przy długiej jeździe, w okolicach 5200-5500 obr. olej rozgrzewa się do 110 stopni. JEST TO CYTAT ZE STRONY IKARA

a gdzie jest czujnik temperatury w 2.5 v6?? u mnie ostatnio pojawil sie jakis problem z wentylatorem...niezawsze sie zalacza w odpowiedniej chwili i czasami temperatura skacze...jest to o tyle denerwujace bo jeszcze niedawno wszystko dzialalo pieknie. ps. chlodnica, termostat i pompa wody ma pol roku.

Czujnik temperatury który załancza wentylator jest w obudowie chłodnicy a czujnik od wskażnika jest w termostacie lub w głowicy

Witam,
Miałem podobny problemik ze swoją 2.5 V6, w trakcie jazdy 90 stopni, ale w korkach zaczynała dostawać 100 i nawet więcej. Wentylator włączał się prawidłowo, działaly obydwa biegi, ale nie dawał rady schłodzić płynu do 90 na postoju. Żeby temperatura spadła po takim nagrzaniu, trzeba było przejechać kawałeczek z troszkę większą prędkością (tak z min 80 km/h). Wymieniłem termostat razem z płynem i teraz wskazówka jeśli podniesie się powyżej 90 to parę minut po włączeniu wentylatora błyskawicznie spada. Stary termostat po prostu nie otwierał się do końca.
Z tego co się orientowałem to najczęstszym powodem przegrzewania się tych V6 może być jeszcze pompa wody w której uszkodzeniu ulegają łopatki, powodując niedostateczny przepływ płynu, ale to w miarę łatwo zweryfikować patrząc na przepływ płynu w zbiorniczku na wolnym biegu - jeśli jest marny to prawdopodobnie pompa do wymiany... razem z rozrządem.

Pozdrawiam,
Tomek

No to ja mam inny problem chyba.... u mnie w 2,4 JTD temperatura utrzymuje sie w dolnych zakresach tak kolo 50 60 st. Trzeba nizle pocisac zeby dobila do 90... jak to jest u Was w tych silnikach??? Czyzby termostat do wymiany?
POZDRAWIAM

No to ja mam inny problem chyba.... u mnie w 2,4 JTD temperatura utrzymuje sie w dolnych zakresach tak kolo 50 60 st. Trzeba nizle pocisac zeby dobila do 90... jak to jest u Was w tych silnikach??? Czyzby termostat do wymiany?
POZDRAWIAM

Amortyzatory
Powrót