• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[166] gaz Poznań

tomaz

Aktywny
Auto
166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily
Witam,

Szykuję się do instalacji gazu - silnik 2.5 V6. Czy ktoś zakładał gaz w Poznaniu?
Jakie miejsca i jakie konfiguracje możecie polecić?

Wstępnie mam zebrane pozytywne opinie o instalacji Elpigaz (inne forum) oraz (z wątku "[166] gaz wawa") o zestawie Europegas 180+wtryski VALTEC żółte+miedziana rurka 8mm (cokolwiek by to znaczyło, akurat w instalacjach gazowych jestem zielony...)

Z góry dzięki za wszelkie sugestie :)

~tomaz

odświeżenie tematu i odpowiedź

Jako, że nie doczekałem się jakiejkolwiek odpowiedzi, czy choćby sugestii... odpowiadam sam sobie - może komuś się to przyda.

Jestem już po zamontowaniu instalacji, przejechane ponad 1000km.

Wrażenia wizualno-estetyczne: bardzo dobre - montaż w silniku wzorcowy (wg mojej wiedzy nabytej na forach..), wlew razem z benzynowym, butla 53 litry w kole zapasowym (zmieściła się bez podwyższenia podłogi), przełącznik ukryty w popielniczce :D
Wrażenia z jazdy: w zasadzie jakbym kogoś posadził obok lub pozwolił poprowadzić nie byłby w stanie wyczuć ani momentu przełączenia na gaz, ani tego, że na gazie jedzie. Ja też tego nie wyczuwam. O to chyba chodziło :mrgreen:
Jedyne negatywne odczucie to lekkie obniżenie mocy na samym końcu obrotów. Czy jest to tylko wrażenie, czy fakt pokażą pomiary (pomiar czasu, może hamownia?).
Spalanie ok. 12% wyższe niż benzyny, czyli w normie. Na razie jestem zadowolony i spokojnie mogę polecić zakład innym.

Gaz montowałem w Swarzędzu, tutaj:
www.autogaz-swarzedz.pl

Pozdrawiam,

~tomaz

z ciekawosci co dokladnie ci zalozyli? mozesz zrobic fotki?

trochę wstyd sie przyznać... bo kombinowałem co by było tanio, a w końcu dałem się namówić na PRINSA :mrgreen:

Wtryski Keihin, zbiornik Stako, wielozawór Tomasetto. Reszta Prins.

Fotki postaram się zrobić w sobotę, jak mi się uda wyrwać :)
Aczkolwiek po otwarciu maski niewiele widać - jedynie listwę z wtryskami i parę przewodów.

pozdrawiam,
~tomaz

no to zaszalales

fotki

Tak, jak obiecałem - fotki instalacji.

Jestem po pierwszej regulacji (na 1500km) i poprosiłem o lekkie poprawienie mocy (zwiększenie dawki). Autentycznie czuć, że jest lepiej :mrgreen:

Wynika z tego, że jednak dawka była ciut za mała, a jednocześnie to "ciut" wystarczyło żeby poczuć różnicę. Z tego co zauważyłem, gość zwiększył dawkę o 3% (ze 112% na 115%), ale mogę się mylić...

Pozdrawiam,
~tomaz

no to fachowcy sie postarali, :mrgreen:

FAjnie wygladaja te wtryski!!Prawde mowiac nawet stylistycznie pasuja do wygladu v6:)
a mozesz sie pochwalic ile Cie kosztował caly ten zestaw?

Amortyzatory
Powrót