• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[166] Dvd na ekranie ICS'a - problem? rozwiązanie ? ktokolwi

• Autor wątku Autor wątku Kayrol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Prosze podpowiedzcie mi jak liczymy piny w kostce zielonej lub czarnej (ICS)od ktorej strony?

widzę że jesteś z łodzi to jak ogarniesz ten temat do daj znać chętnie to zobaczę ... ciągle myślę żeby się wreszcie zabrać u mnie z tym tematem ;-)

Jutro podejde jeszcze raz do tematu ---chce docelowo rzucic obraz na ICS-a z kompa ale w pracy malo czasu by sie zajac poskładaniem konwertera.Dam znac jak sie uda jutro zrobic tak jak niektorzy maja to napisze.Jak cos to mieszkamy w jednym miescie to mozemy zrobic docelowo w twojej AR. Pozdrawiam

Witam...temat ogarniety dvd (obraz z niego) pojawił sie na ekranie ics-a...Sprawa nie jest trudna jak sie poczatkowo wydawało...Najwiekszym problemem jest znalezienie pinow ktore beda odpowiednie.Piny z Molexa sie sprawdzaja bo o orginalne nie jest latwo...Teraz najwieksze wyzwanie zastapienie dvd pc-tem..Pozdrawiam

Witam...temat ogarniety dvd (obraz z niego) pojawił sie na ekranie ics-a...Sprawa nie jest trudna jak sie poczatkowo wydawało...Najwiekszym problemem jest znalezienie pinow ktore beda odpowiednie.Piny z Molexa sie sprawdzaja bo o orginalne nie jest latwo...Teraz najwieksze wyzwanie zastapienie dvd pc-tem..Pozdrawiam

Z racji że za oknem temperatura niska to i w pracy mam więcej czasu. W wolnej chwili podłączyłem testowego ICS-a do komputera. Obraz jest znośnej jakości (jak na taką rozdzielczość). A że zasilacz mi zastrajkował i uwalił panel LCD to zrobiłem eksperyment w drugą stronę. Wysłałem obraz z ICS-a na monitor komputerowy.
Powiem tak, da się w jedną i w drugą stronę bez zbytnich kombinacji ;-)

To już było wiadomo dawno. Ale problem jest ze sterowaniem. Będziesz miał mychę na desce rozdzielczej??? :) ja myślałem nad manipulatorem (mysz 3D) ale nie mam "dawców" a inwestować w to nie ma sensu. Kapitalny pomysł był z nakładką dotykową ale umarło bo nie można dostać takich formatów.

To już było wiadomo dawno. Ale problem jest ze sterowaniem. Będziesz miał mychę na desce rozdzielczej??? :) ja myślałem nad manipulatorem (mysz 3D) ale nie mam "dawców" a inwestować w to nie ma sensu. Kapitalny pomysł był z nakładką dotykową ale umarło bo nie można dostać takich formatów.
Od dawna to było wiadomo że się da podłączyć peceta do ICS-a, ale nie monitor ;-)
W moim przypadku wszystkim steruje nakładka dotykowa ze starej nawigacji Mediona, modelu nie pamiętam. Można też zastosować np. trackball-a.
Metod jest dużo, zależności co komu pasu i na co kogo stać.

Ostatnia edycja:
Nakładkę masz osobno czy na ICSa nałożoną?

A co za sens było by robić nakładkę osobno? Oczywiście że jest na ekranie :-)
Dodam jeszcze że próby robiłem nie po to żeby sprawdzić czy się da, bo to oczywiste że tak, ale po to żeby sprawdzić jaka będzie jakość wyświetlanego obrazu. Niektórzy na tym forum twierdzili że podłączanie kompa nie ma sensu bo wyświetlacz ma zbyt małą rozdzielczość. Po testach mogę powiedzieć że jakość obrazu jest na poziomie tanich nawigacji, więc bez tragedii.

Ostatnia edycja:
Między innymi ja pisałem że nie ma sensu :P i trafiasz w takie ciupinkie ikonki czy masz jakąś nakładkę systemową? Wrzuć foto jak wygląda ICS z tym digitizerem.

A w palmtopie z Windowsem CE trafiasz w ikonki?? ;-). Jest zainstalowany Centrafuse, więc nie ma problemu z trafieniem w ikonkę.
Na zdjęciach i tak nic nie zobaczysz bo dotyk jest zamontowany na wyświetlaczu i praktycznie go nie widać. Mogę zrobić fotki jak będę wymieniał uszkodzony panel, bo na razie nie chce mi się go bebeszyć.

Rozumiem, że sama nakładka dotykowa jest rezystancyjna i pochodzi ze starej nawi. Z czego / skąd pochodzi interfejs obsługujący dotyk ?

Witam chętnie zlece zrobienie dvd w mojej alfie kopmuś z okolic Katowic,jeśli ktoś był by chętny proszę o kontakt najlepiej na tel 509516140 lub na mail;jarowilku1@tlen.pl

A ja tak się zastanawiam... Skoro PODOBNO można w prosty sposób wysłać sygnał z PC na ICS, albo z ICS na Monitor - to czemu by nie wkomponować tam czegoś w stylu Raspberry Pi albo Arduino?
Podobno można to programować jak tylko się chce, ma to wyjścia USB i każde inne możliwe....
Można by nawet połączyć to na stałe z OBD, odtwarzałoby filmy z pendrive'a, działałoby to jak laptop na malutkim ekraniku..
A jak ktoś się uprze to i GPSa jakoś by ogarnął.

Koszt z tego co patrzyłem to około 150-200 zł, więc wydaje mi się, że to najprostsze rozwiązanie w możliwie najtańszej cenie. Chyba :D

Koszt z tego co patrzyłem to około 150-200 zł, więc wydaje mi się, że to najprostsze rozwiązanie w możliwie najtańszej cenie. Chyba
Tak. To zaprogramuj mi, podłącz wszystko to pogadamy :)
Wic cały polega na tym że to od cholery roboty i jeszcze nie każdy to ogarnie. A efekt? Coś tam się świeci na tym małym monitorku.

Właśnie wszystko to niewiadome, czy można na to wgrać windowsa? (bo linuxy niby chodzą)
Wyjscie to to ma niby HDMI, raz widzialem zdaje sie ze VGA.
Generalnie nie znam tego urządzenia ani zasady działania, wiem tylko, że wykładowca na zajęciach się nad tym spuszczał, że jak mu padnie pralka to on z tego zrobi programator, że zamiast kompów w sali to powinniśmy mieć takie coś, a w ogóle to on by to zamiast zegarka na ręce nosił :D

Rzuciłem na szybko okiem - prawdopodobnie jest możliwosć zainstalowania Windowsa, przynajmniej coś tak wypisują....
A skoro jest, i jeśli da się to podłączyć by wyświetlało na monitorku ICSa to wtedy zaczyna się jazda :)

OBD 24/h
Filmy z Pendrive'a - super
Zestawy DVB-t na usb - lecą
Internet - nawet Aero2 można wrzucić
GPS - są moduły na usb.
Na upartego kamerka cofania, kamerka drogowa.... I koszt tego wszystkiego zamyka się w 350-400 zł.
Czyli cena Loudlinka - który w tym momencie traci sens.

I wiem, potrzebny do tego mózgowiec, ale może ktoś tu jest kto to wszystko ogarnia? :)

Ostatnia edycja:
Arduino nie ogarniam. Mimo szczerych chęci to za stary na to jestem :P rasberry jest łatwiejsze, można kitami złożyć. Ale to i tak jest kupa roboty. A takich zapaleńców z wiedzą to za bardzo nie ma :)

Na Arduino to jestem przekonany, że win nie da się uruchomić. Na Raspberry da się, ze względu na architekturę ARM, odpalić tylko Windows RT. Ew. można spróbować np. na czymś takim: Asus C60M1-I.

To mam inne pytanie....
Bo Windows 8 obsługuje ARM, a wcześniejsze Windowsy nie
Może jest sens zabawy z Windowsem CE, który też powinien działać na ARMie?
Tylko teraz taka kwestia.... Czy ktoś kto ma urządzenie z Windowsem CE mógłby na nim zainstalować FESa (gdzieś ktoś pisał, że niby da się takie coś), i podłączyć go do AR?

Amortyzatory
Powrót