• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[166] Dvd na ekranie ICS'a - problem? rozwiązanie ? ktokolwi

• Autor wątku Autor wątku Kayrol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Podłączenie tunera dvbt znany jest z forum Lancii (przynajmniej mi). Jest to proste bo nie trzeba konwertera. Audio podłącza się pod nazwijmy to "AUX" wlutowany w płytę magnetofonu. Chyba że ktoś nie chce stereo. Czyli rozumiem że jednym przyciskiem przełączasz fonię a drugim wizję? I o ile dla mnie osobiście telewizor w aucie to zbędna rzecz to bardzo sprytnie użyłeś tego jako odtwarzacza muzyki (oczywiście jak podłączyłeś stereo). To mi się podoba. Nie wiedziałem nawet że są takie tunery :)
Jeżeli chodzi o uszkodzenie obrazu to mi to wygląda jakby jakiś kabelek "puścił". Przejrzyj jeszcze raz złącza.
A i jeszcze pytanie jak tym sterujesz? Pałęta się pilot czy coś bardziej ze smakiem zrobiłeś?

nie nie są 2 przyciski ale jeden załąncza przetwornice 12/230 bo po co macały czas chodzić , a 2 przycisk załancza obraz . dźwięk jest narazie mono ale mam plan zrobić stereo dzięki temu
http://allegro.pl/kaseta-transmiter-adapter-mp3-mp4-autorew-gratis-i2668532528.html

jeśli chodzi o dekoder dvb-t to większoścdekoderów ma wbudowany odtwarzacz filmów i muzyki więc pomyślałem poprostu żę po co mam podłanczaćsamo dvd jak mogę mieć 3 w 1 tv jest jako dodatek i czasami może sie przydać . do dekodera dokupilem jeszcze fajną antene samochodową

http://allegro.pl/antena-tv-dvb-t-fm-ze-wzmacniaczem-12v-f-din-i2611210920.html

jeśli chodzi o obraz to faktycznie muszę przejżeć kabelki

dźwięk jest narazie mono ale mam plan zrobić stereo dzięki temu
http://allegro.pl/kaseta-transmiter-...668532528.html
Nie idź w to. Wlutuj się z wejściem audio bezpośrednio w przedwzmacniacz kaseciaka. Będziesz miał czyściutki i piękny dźwięk.
Masz tu jakbyś nie wiedział.
http://www.forum.alfaholicy.org/166/57153-mp3_do_ics_prosty_line_aux.html

jeśli chodzi o dekoder dvb-t to większoścdekoderów ma wbudowany odtwarzacz filmów i muzyki więc pomyślałem poprostu żę po co mam podłanczaćsamo dvd jak mogę mieć 3 w 1 tv jest jako dodatek i czasami może sie przydać . do dekodera dokupilem jeszcze fajną antene samochodową
Dobre. Szczerze to nie wiedziałem że te dekodery poszły tak do przodu :P ale jak ze sterowaniem? Normalnie pilot? No i gdzie tą skrzynkę schowałeś :)

Jeżeli chodzi o przetwornicę to kup taką małą w gniazdo zapalniczki. Ja mam taką. Ma do 120W i jest mała.

no niestety jeśłi chodzi o sterowanie to zostaje pilot . przetwornicę już mam taką na 300 W zmieśliła sie w przestrzeni między schowkiem a poduszką powietrzną (trzeba zdjąć schowek i plastik nad nim) jest tamwystarczająco miejsca żeby to wepchnąć dodatkowo dałem trójnik i przedłżacz do bagażnika więc mam dodatkowe gniazdo 230W bagażniku tak na wszelki wypadek wrazie podłączenia jakiejś lampy . sam dekoder po delikatnym zmodyfikowaniu tylnej częsci schowka wszedł bez problemu do schowka. i odziwo pilot działa przez zamknięty schowek więc nic nie widać. dodatkowo dałem przedłużke usb i dociągnołem ją do zapalniczki . no a z tym dzwiękiem muszę pomyśleć ale najpierw muszę obraz naprawić :/

no niestety jeśłi chodzi o sterowanie to zostaje pilot . przetwornicę już mam taką na 300 W zmieśliła sie w przestrzeni między schowkiem a poduszką powietrzną (trzeba zdjąć schowek i plastik nad nim) jest tamwystarczająco miejsca żeby to wepchnąć dodatkowo dałem trójnik i przedłżacz do bagażnika więc mam dodatkowe gniazdo 230W bagażniku tak na wszelki wypadek wrazie podłączenia jakiejś lampy . sam dekoder po delikatnym zmodyfikowaniu tylnej częsci schowka wszedł bez problemu do schowka. i odziwo pilot działa przez zamknięty schowek więc nic nie widać. dodatkowo dałem przedłużke usb i dociągnołem ją do zapalniczki . no a z tym dzwiękiem muszę pomyśleć ale najpierw muszę obraz naprawić :/

Wydaje mi sie ze mozesz potrzebowac czegos takiego. To jest filtr sygnalu.

242611825-116526-700_700.jpg

Wydaje mi sie ze mozesz potrzebowac czegos takiego. To jest filtr sygnalu.

[166] Dvd na ekranie ICS'a - problem? rozwiązanie ? ktokolwi-242611825_116526_700_700.jpg
To jest do niwelowania szumów dźwięku. A kolega nie ma zakłóceń w sensie szumów tylko problemu z połączeniem wizji. Szumy w instalacji nie mają z tym nic wspólnego. Wystarczy że wyłączysz silnik i już żadnych szumów by nie było.

To jest do niwelowania szumów dźwięku. A kolega nie ma zakłóceń w sensie szumów tylko problemu z połączeniem wizji. Szumy w instalacji nie mają z tym nic wspólnego. Wystarczy że wyłączysz silnik i już żadnych szumów by nie było.

Ok, rozumiem.

ok koledzy problem obrazu rozwiązany faktycznuie puścił jeden pin bodajże pin 18 w kostce ics . zlutowałem i jest ok :).
PS. FifthGearv - jeśli chodzi o dekoder proponuje taki http://allegro.pl/dekoder-stb-tuner-dvb-t-mpeg-4-quer-plus-urz0181-i2641572978.html jest mały więć zmieści się np. do schowka i ma diode podczerwieni którą można wystawić gdzieś na wieszku. do tego będziesz potrzebował przetwornica 12/230 v ja mam taką. http://allegro.pl/wk519-przetwornica-napiecia-12v-na-230v-200w-usb-i2683375285.html ale do samego dekodera starczy taka na 75W. następna rzecz to 2 przełączniczki jeden do załączania przetwornicy 2 do załączania obrazu . do tego kabel metrowy lób 1.5 metra euro. oraz kabel np . głóśnikowy jakiś metr. jeśli chodzi o podłączenie to w tym temacie na początkowych kartach jest wszystko opisane . ale jak by to to to jest moje GG 6197035 napisz to mogę napisać krok po kroku co i jak

To jeszcze potrzebna przejściówka USB bo widzę że tam jest mini USB :P a w kierunku uproszczenia to zalecam inwestycję 3zł w przekaźnik i przetwornica sama się będzie załączać razem ze stacyjką. Obraz można załączać np nieużywanym przyciskiem kaseciaka.

To jeszcze potrzebna przejściówka USB bo widzę że tam jest mini USB :P a w kierunku uproszczenia to zalecam inwestycję 3zł w przekaźnik i przetwornica sama się będzie załączać razem ze stacyjką. Obraz można załączać np nieużywanym przyciskiem kaseciaka.

no w tym przypadku przedłużka usb zprzejściówką. jeśli chodzi o przekaźnik to nie koniecznie ja przetwornice podpiołem pod zsilanie zapalniczki a zapalniczka działa mi tylko z zapłonem( lub zapalonymi kontrolkami) ale wole i tak wyłącznik przetwornicy bo po co ma ona chodzić jak słucham zwykłego radia

Tu nie o to chodzi :) tylko o to że większość takich dekoderów jest na napięcie sieciowe :) oczywiście przetwornica to najprostsze wyjście. Ja jak będę to robił to po prostu wlutuję się za transformatorem. Przecież i tak wszystkie urządzenia pracują na napięciach od kilku do kilkunastu wolt tylko że mają zabudowane zasilacze. Ale nie wdawajmy się w tym wątku w takie niuansiki bo jeżeli ktoś to potrafi to wie a jak nie potrafi to nie będziemy tu wykładu z elektryki robić :P

Podałem tylko opcje jak zrezygnować z przetwornicy 220V bo i tak większość tunerów DVB-T ma zasilacz zewnętrzny ( 5V) wiec taka przetwornica jest jak najbardziej na miejscu :P

i nie chodzi tu o żadne wykłady z dziedziny elektryki ...

Rafał

- - - Updated - - -

Czy ktoś próbował podłączyć konwerter composite na VGA ? np takie coś http://sklep.delta.poznan.pl/konwerter-vga-1680-do-monitorow-komputerowych_c340_p4753.html

Konwerter posiada na wtyczce VGA interesujące Nas sygnały wizji RGB które "rozumie" ICS :)

Załączniki

• vgaplug3.jpg
    vgaplug3.jpg
    85.1 KB · Wyświetleń: 3,391
Ostatnia edycja:
A po co Ci taki? :P
Jeżeli do podłączenia komputera to nie wyrzucaj tyle kasy tylko kup kabelek za parę dyszek ze sterownikiem i już będziesz miał RGB

- - - Updated - - -

np. taki
http://allegro.pl/podlacz-tv-do-pc-konwerter-vga-dsub-euro-hit-i2668155673.html
:P

No nie bardzo bo ten kabelek który zaproponowałeś nie pójdzie po jednym sygnale video tylko musie mieć składową RGB .

Poza tym sam zobacz rgb.jpg

Schemat znam bo to można samemu sobie polutować. Nie trzeba nic kupować ale dlaczego twierdzisz że ten kabel nie pójdzie?

Tzn pójdzie jak podłączysz źródło które ma na wyjściu EuroScart natomiast mając kamerkę cofania która ma tylko wyjście video w postaci masy i złożonego sygnału wizyjnego to jak to ma przetworzyć ????

To przecież pisałem że to w przypadku kompa, bo musisz mieć sterownik. Jeżeli chcesz kamerkę cofania to poczytaj forum bo było o tym. Nie mieszaj wątków :P
To do kamerki chcesz kupować moduł za prawie dwie stówy????? WOW! :)

Opcji jest wiele, ja sie zastanawiam czy nie pojde w kierunku zakupu po prostu navigacji z kamera cofania BLOW. Zamontuje to sobie w schowku na podszybiu i zrobie tak zeby po otworzeniu sie ladnie wysunela. Wtedy mam, navigacje, kamere i odtwarzacz multimedialny w jednym, poza oczywiscie TV ktora nie jest mi potrzebna. Tyle ze to wychodzi o wiele drozej oczywiscie. Opcji jest wiele, co komu pasuje. Na zagranicznych forach co osoba to rozne rozwiazania. Ja bym chcial jeszcze zamontowac TV dzieciakom w podsufitce i miec mozliwosc obslugi tego z przodu. Kamera cofania jest dla mnie tez wazna bo juz nie raz sie ostro nakrecilem zeby wyjechac a widocznosc do tylu jest taka sobie, sczegolnie jak ci dzieci i zona krzycza nad glowa;)

Przepraszam bardzo ale temat jest o podłączeniu sygnału wizji do ICS'a .

Jeżeli ktoś posiada DVD które nie ma Scarta to bez takiego konwertera ani rusz....

Poza tym podałem link przykładowy . Taki konwerter można kupić duuuuuuuużo taniej :)

Ewentualnie można samemu zdziałać tu jest schemat :

Załączniki

• vga.jpg
    vga.jpg
    68.8 KB · Wyświetleń: 2,503
Opcji jest wiele, ja sie zastanawiam czy nie pojde w kierunku zakupu po prostu navigacji z kamera cofania BLOW. Zamontuje to sobie w schowku na podszybiu i zrobie tak zeby po otworzeniu sie ladnie wysunela. Wtedy mam, navigacje, kamere i odtwarzacz multimedialny w jednym, poza oczywiscie TV ktora nie jest mi potrzebna. Tyle ze to wychodzi o wiele drozej oczywiscie. Opcji jest wiele, co komu pasuje. Na zagranicznych forach co osoba to rozne rozwiazania. Ja bym chcial jeszcze zamontowac TV dzieciakom w podsufitce i miec mozliwosc obslugi tego z przodu. Kamera cofania jest dla mnie tez wazna bo juz nie raz sie ostro nakrecilem zeby wyjechac a widocznosc do tylu jest taka sobie, sczegolnie jak ci dzieci i zona krzycza nad glowa;)
To ja właśnie tak mam :P tylko nie podłączałem kamery cofania bo mi to nie potrzebne :P i wcale to nie jest drogie. Navi 5" mam za 250zł a reszta to znaleźne w warsztacie :P i się otwiera nawigacja z odtwarzaczem mp3/DVD/avi

Przepraszam bardzo ale temat jest o podłączeniu sygnału wizji do ICS'a .

Jeżeli ktoś posiada DVD które nie ma Scarta to bez takiego konwertera ani rusz....

Poza tym podałem link przykładowy . Taki konwerter można kupić duuuuuuuużo taniej
Dokładnie tak.

Amortyzatory
Powrót