[166] Alfa Romeo 166 GB - dylemat...... PILNE!!

b-ski

Nowy
Auto
Bella 166 2,4jtd Millenium
Witam serdecznie, przejdę odrazu do sedna, jak łatwo można zauważyć z mojego profilu wynika iż przebywam aktualnie w Angli i właśnie tutaj dzisiaj znalazłem, myślę, że niezłą ofertę a mianowicie chodzi o AR166 99r. 2,5 v6 czarny metalik, ksenony, skóra, pełna elektryka, el. reg. i podgrz. fotele, ESP, CD, NAVI, i wiele innych. w bardzo dobrym stanie poza jednym mankamentem a mianowicie pękł pasek rozrządu a cena za całość to 400f czyli jakieś 1700zł plus do tego transport do polski, czyli jakieś 3000-3500zł na czysto do mnie pod domek:] I teraz moje pytanie do was czy opłaca się zrobić taki myk? Powiedzcie mi które części podejdą do mojej aktualnej belli i będą działać bezproblemowo? Myślę, że jest to nie lada okazja, a co wy na to?

Raczej nieopłaca się , szkody w silniku V6 mogą być wieksze niż przypuszczasz

Tylko, że ja nie mam zamiaru go naprawiać tylko żeby był jako dawca same alusy na allegro 1000, poduchy pow. , skrzynia, ksenony itd......... No nie wiem ciągle się zastanawiam:]

75andrew155 napisał:
, szkody w silniku V6 mogą być wieksze niż przypuszczasz
Pomijając to.
To silnik, osprzęt i skrzynia napewno nie. :mrgreen:
Chociaż .... ? :wink:
Elektronika silnika też nie.
Chłodnica też nie.
A reszta to chyba tak.
Jak masz warunki to rozebrać i sprzedać resztę na części.
Za same ksenony można dostać ok 1000zł.

jeśli mowa o silniku i osprzęcie to w zasadzie nic z v6 nie będzie pasowało do jtd

inne chlodnice spręzarki pompy alternatory rozruszniki skrzynie półosie no wszystko tak jak powiedziałem inne

pozostają ci części nadwozia i wnętrza

A to to ja wiem, tylko czy te rzeczy będą pasować do drugiego 2,5v6 z kółkiem po naszej stronie bo jakby co to reszta która mi zostanie to na allegro i heja......

tzn tak jak pasek pękł to silnik mozesz sobie darować bo to przerabiałem...

tam jest głowica kolizyjna tłoki witają się z zaworami itd ...

ale jeśli za 3500 będziesz ją miał pod domem w PL to na pewno na tym zarobisz ...

na pewno nie sprzedasz wszystkiego od razu ale całosc na części myslę że jest warta około 5 tys nie więcej ...

kmito napisał:
Za same ksenony można dostać ok 1000zł.

Można ale za "nasze" prawostronne a te są odwrotne i nie można ich używać na naszych drogach a więc są w zasadzie bezwartościowe - no może przetwornice i samopoziomowanie z nich zostanie. Lusterka i lampy tył też są inne.

Ale xsenony to i tak miałem zostawić dla siebie ale tutaj to chyba wystarczy przełożyć przetworwice, żarniki, samopoziomowanie do moich i powinno być gites. A teraz tylne lampy i lusterka, czemu mają nie pasować? Czym się różnią?

mocowanie silnika samopoziomującego i przetwornicy jest inne niż w reflektorze halogenowym nie przełożysz tego ... ale możesz zmienic całe reflektory
wystarczy przesunąć w środku taką krzywke i będziesz miał reflektory własciwie świecące do naszego ruchu drogowego

jesli się tyczy czujników poziomowania czyli takich dwóch mechanizmów montowanych na wahaczach to teoretycznie możesz je przełożyć ale jak to podłączyć i czy są tam wiązki to nie mam pojęcia...

jeśli nie masz ksenonów oryginalnie to najprościej założyć H.I.D.y

lusterka będą pasować tyle że na prawym lusterku będziesz miał niewykorzystany czujnik temperatury natomiast ich lewego do naszego lewego nie podepniesz do kompa bo nie mają czujnika temperatury także mechanicznie i wizualnie będa pasować ale już nie będą funkcjonalne.
to samo dotyczy samego lustra prawe będziesz miał asferyczne zamiast lewego

lampy tylne sa takie same ... akurat w 166 były symetryczne więc niczym się nie róznią

Bedboys napisał:
Można ale za "nasze" prawostronne a te są odwrotne i nie można ich używać
No właśnie. Nie pomyślałem .
b-ski napisał:
ale tutaj to chyba wystarczy przełożyć przetworwice, żarniki,
Nie przetwornice są mocowane na reflektorze - jest inna jego obudowa.
Żarniki na pewno nie będą pasować do gniazd H7.

kmito napisał:
Bedboys napisał/a:

ale tak jak ja napisałem jest tam nazwijmy to przełącznik który umożliwia przestawienie takiej przesłony i cien będzie rzucany prawidłowo

kmito napisał:
Bedboys napisał/a:

No właśnie. Nie pomyślałem .
b-ski napisał/a:
ale tutaj to chyba wystarczy przełożyć przetworwice, żarniki,

Nie przetwornice są mocowane na reflektorze - jest inna jego obudowa.
Żarniki na pewno nie będą pasować do gniazd H7.

A to Panowie nie wiecie, że reflektory w 166-tkach da się przestawiać z ruchu prawostronnego na lewostronny?
Wewnątrz reflektora koło soczewki jest taka dźwigienka, którą się przestawia w górę lub w dół... :D

Jurcio_8v, a ja słyszałem że istenieje taki przełącznik który przełącza na ruch prawo-lewostronny te światła :-)

blackalfa166 napisał:
Jurcio_8v, a ja słyszałem że istenieje taki przełącznik który przełącza na ruch prawo-lewostronny te światła :-)

A to przepraszam... :oops: tak siakoś nie doczytałem wątku do końca i myślałem że będę pierwszy :mrgreen:

Swoją drogą fajnie to wymyśleli. Ciekawe czy w innych markach też jest taki patent?

Amortyzatory
Powrót