166 3.0 Problem z wysokimi, stałymi obrotami.

aeroaero

Nowy
Auto
147
Witam.
Pacjentka 166, 3.0. Silnik samoczynnie wskakuje na wysokie obroty, które się utrzymują. Nie pomogła dwukrotna zmiana przepustnicy. Podczas pracy silnika włącza się STR. Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje, które mnie nakierują na rozwiązanie problemu. Pozdrawiam.

Potencjometr pedału gazu był sprawdzany ? Jego wtyczka ?

Wysłane z mojego CPH2067 przy użyciu Tapatalka

Przydałoby się więcej informacji....
Podniesione obroty mogą być również od nieszczelnego dolotu. Jeżeli jest lpg to może być też od tego.
STR samo się włącza nawet jak gazu nie dodajesz? Jedno z drugim może mieć ze sobą związek jak Loco pisze. Ale niekoniecznie.

Potencjometr był wymieniany dwa razy, dolot tak samo był robiony. STR włącza się nawet jak nie dodaję gazu.

To czeka Cię gruba przeprawa z elektryką. Wymieniłeś już to co ma związek z STR to chyba pozostaje szukanie w kablach jakiegoś zwarcia, uszkodzenia. Nie mam pomysłów. A czy jest jakaś różnica jak odepniesz przepływomierz? Albo sondy? Oczywiście pojawi się check ale czy będzie to miało wpływ na te obroty i str?

Ostatnia edycja:
zobacz wtyczki w kompie, ja mialem tak, ze jak ruszalem wiazką to sie zakłócenia do lini pedalu gazu wkradały. Ustabilizobalem wtyczke idącą do ECU i problem minął.

Amortyzatory
Powrót