[166] 2.5 Automat problem komputera skrzyni?

O

omnet

Guest
Mam problem z moja alfą. Po rozgrzaniu silnika na komputerze wyskakuje błąd, że elektronika skrzyni biegów sie przegrzewa, jednocześnie automat zaczyna skrzypić. Uszkodzeń mechanicznych w skrzyni nie ma- była rozbierana. Po skasowaniu błędów przestaje skrzypić, ale nie wrzuca żadnego biegu, choć na wyświetlaczu pokazuje normalnie, że przerzucił np. na D, N- cały czas luz. Po ponownym odpaleniu skrzyni ponownie przerzuca biegi ale historia z komunikatem się powtarza. Na zimnym silniku idzie jechać ale po nagrzaniu jest ta zabawa za skrzypieniem i nie wrzucaniem biegów. Żadna lampka kontrolna się nie pali Proszę o pomoc. Może wiecie gdzie mogę dostać taki sterownik- o ile jest on walnięty- lub jak naprawić to.

A może olej już czas wymienić na jakiś markowy

olej wymieniony właśnie- świeży, nawet założono inną skrzynię biegów bo po remoncie w skrzyni skrzypiała, myślano że coś się uszkodziło- ale identycznie skrzypi. Także mechanicznie żadnych uszkodzeń, sterowanie i czujnik temperatury w skrzyni tez wymienione. Pozostaje teraz tylko komputer automatycznej skrzyni chyba???

omnet napisał:
Żadna lampka kontrolna się nie pali
A powina się zapalić po takim błędzie.
Pewno żarówki nie ma na swoim miejscu.
Po przękręceniu kluczyka bez odpalania zapala Ci się kontrolka skrzyni?
omnet napisał:
Po rozgrzaniu silnika na komputerze wyskakuje błąd, że elektronika skrzyni biegów sie przegrzewa
Zapewne chodzi o ogólnie przegrzanie skrzyni.
Sprawdź czy masz prawidłowo podłączoną chłodnicę oleju w skrzyni.
Czy jest drożna, czy nie jest zaślepiona i czy w ogóle jest.
omnet napisał:
olej wymieniony właśnie- świeży,
Ale na jaki? (marka, typ) Bardzo ważne.

No właśnie na jaki????? Może zalali Ci kujawski :P

Chłodniczka jest sprawna. skrzynia się nie przegrzewa- temperatura na skrzyni mierzona term. laserowym - 65 stopni, ole jest wlany esso ten co ma być. Przy przekręceniu kluczyka lampka kontrolna się zapala i po chwili gasnie.

Powiem ci tak w mojej lali działo sie tak ze po przejechaniu kilku km skrzynia zaczynała wariować (skakanie biegów,miganie kontrolki skrzyni)problemem było to ze niedało sie znalesc skrzyni gdy podpieło sie kompa i stwierdzic co to moze byc, byłem wszędzie lecz wszyscy rokładali rece, w koncu znalazłem namiar na elektromechanika w Dąbrowie górniczej (Pawlik) auto stało tam 2 dni dzis auto chodzi jak lala poprostu sam niewierze ze to zrobił prawdopodobnie było cos z komputerem skrzyni i zaśniedziałe przewody do skrzyni.Gosc zna sie na rzeczy jedyny minus to terminy min.2 tygodnie czekania

a o sterownik pytaj sie ludzi sprzedających czesci do 166 na allegro ( ja tak kupiłem)

15 telefonów i nikt na allegro nie ma kompa. Spośród rzeczy dziwnych, to lewarek zmiany biegów działa o 30-40% ciężej, nie wiem czy może to mieć wpływ na to, ale zaobserwowałem to już po ponownym założeniu skrzyni- tyle że nie wiem czy on ma fizyczne połączanie ze skrzynią czy tylko manetka elektroniczna

Amortyzatory
Powrót