Ale nawiew powinien działać? Kompresor jest odpięty czy jakoś tak i chodzi na pasku ale sama rolka się kręci.
Ten błąd " momentary coś tam to jak skasować? Bezpiecznik pod kierownicą wymieniłem.
Jeżeli klima jest wyłaczona w aucie ( funkcja ECON) rolka na kompresorze jak masz założony pasek zawsze się kręci ale Nie kręcą się bebechy kompresora.
Jak uruchamiasz klime w aucie ( wyłaczasz ECON) to działa sprzęgło i powoduje to że obracające się koło pasowe zaczyna napędzać bebechy kompresora i masz chłód w aucie.
Jeżeli odepniesz kostke od sprężarki (od sprzęgła) to ją odłaczysz - bebchy przestaną się kręcić nawet jak klime uruchomisz z ICS.
PAtent z krótszym paskiem jest fajny jak np musisz zdemontowac kompresor a chcesz autem gdzies sie przemieścic awaryjnie. Ew zakłądasz krótszy pasek jak masz problemy ze sprzęgłem albo łozyskiem koła pasowego. Wtedy nei demontując kompresora możesz zdjąć np łozysko i je zamówić.
Masz wtedy cay czas działąjący alternator i pompe wspomagania i mozesz normalnei jezdzic
z tym błędem "Momentary " to sa już tu wątki po kilkadziesiat stron. Nikt nei wie dlaczego to wyskakuje i kiedy. Przyczyn może byc wiele od zacinających się klap kierunku nawiewy, obiegu wew-zew itp.. Poprostu zawsze jak cos sie dzieje nie tak jak powinno to wyskakuje ten błąd... Wg mnie ten bład powoduje tylko elektronika nawiewów - jak cos ma sie wydarzyć ale np pojawia sie jakiś chwilowy problem z silniczkami/klapami itp- ogólnie z elektryką odpowiedzialną za klime w aucie
. Sam kompresor jak jest uszkodzony to poprostu nie chłodzi czy tam hałasuje itp.
być może masz problemy z łozyskiem na kole pasowym kompresora. A dym to ocierający się pasek klinowy o to koło. Zdejmij pasek i zobacz w jakim stanie masz łożysko. Pokręć kołem posłuchaj.. Może sam kompresor jest ok.
Koło pasowe kręci sie cały czas nawet jak klima nie jest właczona a każde łożysko w końcu padnie. Ale fachowcy zaraz regeneracje bedą robić... oni po kase sa pierwsi... Zacznij od diagnozy. O zatartych kompresorach nie pamiętam żeby tu ktos kiedyś pisał...