[164] zwarcia w instalacji

• Autor wątku Autor wątku pocisk22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pocisk22

Guest
od czasu gdy zamontowalem radio ( u fachowca) przestala mi dzialac ogrzewanie tylniej szyby i automatyczne otwieranie szyby pasarzera, podobno kable sa dobrze podlączone. od czasu do czasu gasnie mi tez radio, głównie jak najade na jakas nierównosc. czy innym wlascicielom Alfy 164 takze takie cos sie zdarzylo?

Wymontuj radio i sprawdź czy problem będzie się powielał. W ogóle zajrzyj do bezpieczników- bo od tego trzeba zawsze zacząć w 164. Jeśli cały czas będzie ci wywalać bezpieczniki to może być przyczyna w przetartej izolacji gdzieś na kablach, albo przekaźniki do wglądu. Pod deską rozdzielczą masz przekaźnik z radia, w bagażniku przy akumulatorze ten pierwszy od kabiny to ogrzewanie szyby.

Co do szyby pasażera- w ogóle się nie otwiera? Bo jeśli nawet nie drgnie to przeczyść styki pod przełącznikiem.

bezpieczniki juz sprawdzalem - jest ok. Szyba pasażera nawet nie drga od momentu zainstalowania radia w samochodzie. Mysle ze to nie przełącznik. jutro bede wymontowywal radio i sprawdzal kable. Z tym pzrekaznikiem przy amumulatorze to niewiedizalem. Mysle ze to wina kabli, obecnie radio mi nie chce dzialac ale jak ostro zachamuje lub w dziurewjadę to zadziala. radio jest napewno sprane

No jeśli przełącznik nie działa ani w dół ani w góre to po kablach musisz patrzeć. Czasem sie zdarza że kilka usterek naraz się zdaży które nie są ze sobą powiązane.

Ogrzewanie tylniej chodzi juz. Okazalo się ze przekaznik ten najwiekszy 1a jest zwalony, a z szyba to styki sa napewno dobre i przyciski, bo przemienialem. Mysle ze to moze cos z szyba albo i z kablami. Jednak padal snieg i nie chcialem rozbierac

zobacz jeszcze wtyki pod deską bezpieczników. Odkręcisz jedną śrubę i wychodzi ci cała rozdzielnia. Być może fachowiec od radia tam zaglądał i coś mu sie wypięło przy wyjmowaniu.

PO lewej stronie, pod kierownica otwierasz klapkę masz "skrzynkę bezpieczników" i na samej górze nad przekaźnikami masz wkręta. Po wykręceniu tego wkręta odciągasz całą rozdzielnię zaczynając od góry, bo na dole masz dwa zaczepy. Odczuwalny będzie lekki opór przewodów , ale wystarczy to odchylić i ręką skontrolować czy jakaś wtyka czasem sie nie wypięła. Kiedyś tam zaglądałem i niechcący wypiąłem jedną wtykę przez co straciłem zasilanie regulacji foteli.

dzieki zobacze napewo ale jak cos to mam zapasowe silniczki(silowniki) do szyby i zobacze czy bedzie gralo. jednak te nasz lafy to dziwolongi znajomy mechanik na to muwi samolot:)

ee tam od razu samolot. Elektryka w Alfach została stworzona przez człowieka(jak sam samolot), więc my sami też jej sprostamy. Tylko trzeba zrozumiec co poeta miał na myśli

pocisk22 napisał:
Ogrzewanie tylniej chodzi juz. Okazalo się ze przekaznik ten najwiekszy 1a jest zwalony, a z szyba to styki sa napewno dobre i przyciski, bo przemienialem. Mysle ze to moze cos z szyba albo i z kablami. Jednak padal snieg i nie chcialem rozbierac

Witam, powracam do tematu, prosze o namiary, w ktorym miejscu znajduje sie wymieniony przekaznik, bo wlasnie wysiadlo mi grzanie tylnej szyby, co ciekawe lusterka nadal grzeja.

Tu powinien byc- z drugiej strony sa przekazniki od otwierania bagaznika.

Dzieki, znalazlem - przekaznik mi sie po prostu wypial, nie wiem jakim sposobem...

Amortyzatory
Powrót