[164] Wariacje obrotomierza

fiergloo

Redaktor naczelny
Auto
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi
Czasem po dłuższym postoju obrotomierz wskazuje mi 2000 obr/min na biegu jałowym, kiedy dodaje lekko gazu brakuje mu skali i wskazówka idzie za czerwone pole (swoją drogą jak pasażerowie są niezorientowani to mają niezłe zdziwko).
Nie wiem co może być tego przyczyną? Po zrobieniu kilku kilometrów wszystko wraca do normy i obrotomierz wskazuje normalnie.

No i prawdopodobnie zaniża mi prędkościomierz- jechałem po autostradzie 130 wg. prędkościomierza, a kolega jechał za mną i stwierdził że było coś koło 140-150..... ale wydaje mi się, że to akurat jest kit...

Ty ja mam cos podobnego, czasami mi sie licznik zawiesza i nie pokazuje predkosci w czasie jazdy a za kilka sekund pokazuje np. 120km/h - tzn normalną predkość.

To chyba czujnik predkosci.... na skrzyni... albo linka, ale nie !!! sorry tam nie ma linki bo pewnie elektroniczny jest??

Elektroniczny- impulsator jest na wyjściu ze skrzyni. Dojrzysz go po skręceniu kół maksymalnie w prawo na mechaniźmie jak półosie wychodzą- bo z góry jest ciężko.

Ale tu impulsator nie będzie winny, gdyż on odpowiada za prędkościomierz(wkręcony jest w mechanizm różnicowy).. Obroty moga iść z cewki. W dieslach często z Alternatora.

Amortyzatory
Powrót