[164] Termostat 2.5 TD

Majkel

Administrator ds. społecznych
Członek ekipy
Auto
Ducati Hypermotard 796
Szukałem ostatnimi czasy termostatu do Alfy Romeo 164 2.5 TD.
Przeglądałem katalog Vernet'a to tam nawet nie istnieje taki model silnika :)
W ASO koszt takiego termostatu to ponad 220zł

Czy ktoś z was przerabiał ten temat już? Może znalazł gdzieś taki termostat lub zaaplikował z innego auta :)

Chrysler Voyager 2.5 TD miał taki silnik, po za tym Opel Monterey 2.5TD, też miała ten silnik. Ogólnie auta koncernu Chryslera na VMach szły, więc może tam będą mieli taniej. Ale nie sądzę.

To jest ciekawa sprawa, bo w katalogu Verneta jest termostat do silnika 2.5 TD VM który był montowany w Alfie 155. Ale Alfy 164 z tym silnikiem już nie ma. Ciekaw jestem czy nie ma różnicy jakiejś. Na Eperze numer katalogowy tego termostatu obejmuje Alfy 164 Td oraz Alfe 75 2.0 TD

Jeszcze ten silnik był w Oplu Omedze. W zasadzie z tego co wiem, to one mogą się różnic sposobem kasacji luzów zaworowych, bo były z mechaniczną kasacją i samoregulatory. Pogrzeb gdzieś na forach dotyczących VM, tam napewno lepiej Ci pomogą.

Porównam kod swojego silnika z kodem silnika montowanego w chryslerze w tym samym okresie czasu. Moze wtedy uda sie znaleźć jakieś rozwiązanie.
Zerkałem na allegro to do Chryslera z tego samego rocznika co moja Alfa na allegro mozna kupić sam wkład do termostatu za 57zł :)

Wkład z Chryslera nie pasuje, miałem znajomego w serwisie i jak obejrzałem tą wkładkę to jest zupełnie inaczej rozwiązane. Wymiana samej wkładki nawet z alfy nic nie da , tam po latach wyrabia się gniazdo w aluminiowej obudowie termostatu , powstaje szczelina, płyn się przedostaje i silnik zimny. Widać to dokładnie pod światło, wkładka kiwa się na boki w tym wyrobionym gnieździe a nie ma tam żadnej uszczelki. Wymiana całości dała u mnie błogie ciepełko i szybkie nagrzewanie się silnika. Podobnie jest też w V6 12V, jak wyrobi się gniazdo w obudowie to wymiana samej wkładki niewiele daje. 220 PLN to nie jest jakaś strasznie wygórowana kwota by nie szarpnąć się na oryginał, chyba :P .

Dzięki prezesjm za wskazówki. odpuszczam w takim razie wkład. Bede poszukiwał całego temrostatu, a w razie czego serwis Alfy mam koło domu :)

fiergloo napisał:
Jeszcze ten silnik był w Oplu Omedze. W zasadzie z tego co wiem, to one mogą się różnic sposobem kasacji luzów zaworowych, bo były z mechaniczną kasacją i samoregulatory. Pogrzeb gdzieś na forach dotyczących VM, tam napewno lepiej Ci pomogą.

Kto Ci takich głupot naopowiadał?? W Omedze jest silni rodem z BMW 2,5 TDS... Silnik VM był montowany w AR 164 i AR 155, Chrysler VOYAGER (w nowszych miał bardzo awaryjny napęd rozrządu - PASKIEM, a nie kołami Zębatymi) w Jeepach Cherookie i Grand Cherookie, w Fordzie Scorpio 2,5 TD , w Oplu Fronterze (chyba tylko przez 2 lata produkcji) oraz w Land Roverze i Roverze serii 6. Był jeszcze epizod z terenową Toyotą ale to było dawno:) Co do termostatu to raczej będzie pasował od wszystkich wymienionych modeli... bo wygląda na oko tak samo... kiedyś były na Allegro oryginały od Scorpio w cenie poniżej 200,00 pLN.

Pozdrawiam.

Według Verneta to numer 6288.83, sprawdź jeszcze z EPS albo z Wahlera ale nie wiem jakie numery katalogowe ;//

Sprawdziłem katalog EPs. nie mają termostatu do 164. w Sumie mają jedynie ok. 10 części.
Katalogu Wahlera nie znalazłem na ich stronie.

DODANO

Wymonotwałem dziś termostat. Okazało się że otwiera się on już przy 40 stopniach(włozyłem go do garnka z ciepłą wodą).
Poszedłem do serwisu a tam informacja "Element wyczerpany bez możliwości zastąpienia"
Dowiedziałem się też od phantoma71, że Wahler nie produkuje już tych termostatów.
Szukałem wkładu samego, ale tez nie za ciekawie. W sklepach bardzo podobny był od Opla, ale benzynowego, wiec temperatura otwarcia wynosila 93 stopnie.

Mam jeszcze pare opcji(producent wkładów w Warszawie, 75andrew155 ma podobno tez jakiś magiczny sklep w stolicy). Dzwonilem to CerMotor to powiedzieli, że nie mają, ale jak mieli to kosztował 302zł

DODANO

Udało się znaleźć termostat. Była jedna sztuka w ADF Wrocław. Koszt 148zł. Wyślą mi kurierem, wiec mam nadzieje, ze jutro pojutrze będzie
Pozostaje jednak problem... Jeżeli za jakiś czas termostat się zepsuje, to nie będzie skąd go wynaleźć

Amortyzatory
Powrót