[164] Sprzeglo - ciężko się wciska

• Autor wątku Autor wątku Remek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Remek

Guest
Jak pracuje sprzeglo w waszych 164??
Chodzi mi o to ile potrzeba sily zeby wcisnac je do konca.
U mnie trzeba miec piekielnie duzo sily w nodze zeby je wcisnac w podloge,pracuje prawidlowo,nic nie skrzypi wysprzegla dobrze nie slizga sie.
Chcial bym wiedziec czy to normalne w tych samochodach.
Dodam,ze mi to nie przeszkadza,ale jezeli cos jest zepsute i moglo by pracowac lepiej to czemu nie.. :)

U mnie w Alfie sprzęgło działało.....spontanicznie. Jednego dnia wciskało sie jak w roztopione masło, a kiedy indziej wciskało się jak klasyczne, mechaniczne sprzęgło w ciężarówce Żubr(przed Jelczem). Przez to mam kopa w lewej nodze.....

..owszem , pompa sprzęgła może byc powodem tego, że ciężko sie wysprzęgla, jednak docisk w tych silnikach jest bardzo mocny (tak już skonstruowane) A poza tym to radził bym sprawdzic jakość płynu w zbiorniczku.

u mnie też ciężko chodzi :)

do ciężko pracującego sprzęgła można sie przyzwyczaić, a nawet jak kolega fiergloo pisze można poprawić sobie sprawnośc fizyczną lewej nogi :D . Ciekawa sytuacja jest wtedy gdy nagle przesiadasz się w inne auto :o

edge66 napisał:
Ciekawa sytuacja jest wtedy gdy nagle przesiadasz się w inne auto :o

Jak wsiadłem do Golfa starszej to mało nie zrobiłem dziury w podłodze. Teraz mam automata także lewą nogę moge sobie wyciagnać i machać.

Witam, dla zainteresowanych dzisiaj odebralem auto z warsztatu po wymiane kompletnego sprzegla i przekonalem sie na wlasnej skorze, ze moze ono chodzic lzej, a nawet podobnie jak w "zwyklych" samochodach. Naprawa nie byla tania ale chyba bylo warto (lewa noga moze odpoczac).

Miłosz napisał:
po wymiane kompletnego sprzegla

Jakie sprzeglo zalozyles ? tzn której firmy ? Pytam bo nie wiem czy mnie też to nie czeka. Poki co wymieniłem wysprzęglik który "puścił", zastanawiam się nawet czy nie przez ciężko chodzący docisk.

Zalozylem sprzeglo LUK i takie samo mialem wczesniej, z tego co wiem za wiele w temacie ciezkosci dzialania sprzegla zrobic sie nie da (z tego co mowil mechanik, ktory to wymienial to ramie, ktorym porusza silownik jest krotkie i z tego powodu sprzegla chodza w tych autach tak ciezko) ale po wymianie jest duza poprawa u mnie, a silownik czy wysprzeglik tez wymienialem jakis rok temu bo przeciekal.

Amortyzatory
Powrót