[164] 164 QV vs Q4 vs TS

Tytus9

Nowy
Auto
Alfa Romeo Gtv
Po głowie coraz mocniej tłucze mi się ostatni model Alfy sprzed "złych czasów" pod reżimem Fiata, ale mam z tym mały ból głowy. Znajduję ogłoszenia o Alfach 164 QV z napędem na przednie koła- czym w takim razie różni się QV od zwykłej wersji? QV faktycznie ma napęd na przód, czy to tylko niewiedza handlarza? Zawsze myślałem, że QV i Q4 to jedno i to samo...
Drugie pytanie, które do Was kieruję dotyczy 2 litrowej jednostki- co to za TS? 8-mio, czy 16-to zaworowy? 164 Występowała z tylko jednym rodzajem silników TS, czy też do pewnego roku miała 8V, a po pewnym roku 16V?
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję za informacje ;)

Po głowie coraz mocniej tłucze mi się ostatni model Alfy sprzed "złych czasów" pod reżimem Fiata, ale mam z tym mały ból głowy. Znajduję ogłoszenia o Alfach 164 QV z napędem na przednie koła- czym w takim razie różni się QV od zwykłej wersji? QV faktycznie ma napęd na przód, czy to tylko niewiedza handlarza? Zawsze myślałem, że QV i Q4 to jedno i to samo...
Drugie pytanie, które do Was kieruję dotyczy 2 litrowej jednostki- co to za TS? 8-mio, czy 16-to zaworowy? 164 Występowała z tylko jednym rodzajem silników TS, czy też do pewnego roku miała 8V, a po pewnym roku 16V?
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję za informacje ;)

Czołem!

Expertem nie jestem, ale wydaje mi się że Q4 są z napędem na 4 koła i w nich montowane były najmocniejsze benzyniaki 236 KM. Trochę info znalazłem na Wiki:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Alfa_Romeo_164

Wszystko jest na forum...
QV - usportowione 3.0 12V FWD, okolice 200KM
Q4 - 3.0 24V 4x4, 231KM
TS - były tylko 8V, na początku z aparatem zapłonowym a później na elektronice.

Jeszcze jest QV FL. Wizualnie wewnątrz i na zewnątrz tak jak q4.Silniki 24v były wszystkie takie same jedynie różniły się elektronika i średnica dolotu.

Plus oczywiście QV i Q4 są najdroższe.
Ja polecam 164 z V6 12V lub TS.
V6 bo tu jeszcze był bardzo prosty silnik 12V i ach ten jego dźwięk. 24V to już nie to samo mimo że osiągi lepsze.
TS 8V czyli jeden z najmniej awaryjnych silników benzynowych w historii motoryzacji - szkoda, że Fiat ze swoim TS 16V zrujnował renomę tego wspaniałego silnika.

Amortyzatory
Powrót