[164] Moja Krysia :)

• Autor wątku Autor wątku Skandahl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Skandahl

Guest
Witam.

Widzę że jest określony schemat opisywania alfinek, więc nie odbiegnę zbytnio od tego:)

Alfa Romeo 164 wersja amerykańska QV kolor czarny:

- silnik 3.0 V6 12V QV 200 km AR64301
- el. szyby
- el. lusterka (od wersji europejskiej koloru srebrnego :wink: )
- el. szyberdach
- el. i podgrz. fotele
- klimatronic
- tapicerka welurowa
- felgi 16 cali z oponami Dunlop SP SPORT 205/55/R16
- kierownica Fitti Paldi :mrgreen:
- sportowe hamulce Brembo
- no i cała reszta która jest montowana seryjnie a nie chce mi się tego wymieniać

Niestety jest zagazowana, ale taką ją kupiłem i są same kłopoty przez LPG!!

Auto z duszą :) i to jaką.

Dlaczego Krysia? Pamiętacie taki amerykański horror z lat osiemdziesiątych Cristine?
Tam był Cadillac o tym imieniu. A to jest polska wersja. Nie lubi moich kolegów, a szczególnie tych którzy w niej śmiecą. Jeden kiedyś uczepił się dachu i z niego zleciał łamiąc przy tym sobie rękę. Ten sam trzy tygodnie później o mało z niej nie wypadł na zakręcie. Po prostu drzwi się otworzyły. Dziwne co ?!
A w ogóle to chroni mnie przed złymi sytuacjami ale za dużo tego by się rozpisywać.
Na samym początku złapałem drifta na estakadzie z dośc mocnym łukiem (padał deszcz, a miałem założone zimówki ;|/ ). Przy chyba 60 km/h uderzyłem w barierkę. Efekt zbita soczewka, którą niedawno wymieniłem.
Auto jest chyba pancerne. No cóż moja wersja waży prawie 2 tony.
Fajne uczucie kiedy wszyscy zjeżdżają Ci z drogi :mrgreen:
Prowadzi się świetnie, na długie trasy jest idealna.
Niestety póki co mam problem z instalacją gazową. Pali prawie 25 litrów na setkę w mieście, a rusza się jak żółw. Wykminiłem po wielu wizytach u mechaników że to wina rozregulowanych zaworów - duże spalanie, brak mocy, większe niż zwykle łykanie oleju (jak ktoś mi powie że jego alfa 164 z silnikiem 3.0 V6 nie łyka oleju to mu nie uwierzę bo te silniki łykały olej świeżo po opuszczeniu fabryki, a moja ma na liczniku 316 tyś km przebiegu i pobiera pól litra oleju na 1000 km, a czasami nawet więcej)
Po za tym uwielbiam nią jeździć i zawsze dowiozła mnie do domu mimo że czasami sprawia mi dużo kłopotu.
Dobra koniec referatu :)

164 super bardzo mi się podobają, zarzucił byś jeszcze jakieś konkretnie koła (17/18 cali) i będzie gites :mrgreen:

matowa maska? hmmm ciekawie wygląda
wrzucaj więcej fotek, żebyśmy dobrze widzieli komu z drogi zjeżdżać ;)

Z tą wagą to przesadziłeś, ta alfa waży 1390kg (inne 2 źródła 1430kg) , a nie 2 tony, pewnie popatrzyłeś na dopuszczalną masę całkowitą, która wynosi ok. 1855kg. Mówie oczywiście o wersji 3.0V6 QV i mocy 200KM, a nie o zwykłej 3,0 V6
A auto oczywiście jest jak najbardziej wspaniałe pod każdym względem

Siema, fajne auto, na samym początku, proponuję luknać w net i uzupełnić wersję :) o takie rzeczy jak:
progi od QV
nakładki na zderzaki od QV
zawieszenie od QV
sterowanie zawiechy od QV
felgi od QV ew. Zender 17
układ wydechowy od QV
fotele od QV
konsole środkową od QV
sterowanie silnikiem od QV

i jeśli po tym wszystkim już jesteśmy pewni, że mamy QV (rocznik 90-92 oczywiście) to proponuje nie sugerować się tym, że silnik ma nr 64301 (aczkolwiek jezeli tak jest to gratuluję) tylko wbić prawidłowy nr nadwozia tak aby nie było problemów z doborem części. Powodzonka :)

PS. lpg nawet II gen. jest całkiem spoko przy tym silniku (64301 -oczywiście) :)

PawełQV na wszystko przyjdzie czas :) nie będę oszczędzał

Arku z tą masą to do końca sam nie wiem, ale jej gabaryty mówią same za siebie. Mam nadzieje że wziąłeś pod uwagę że to wersja amerykańska, no chyba że nie ma to znaczenia.

Gangstrerka ... hmm ... no wiecie warszawska praga :lol:

Dalsze zdjęcia będą ale dopiero jutro, więc cierpliwości.

Po za tym postaram pojawić się na zlocie i popodziwiać wasze auta.

Nawet jeżeli jest to wersja amerykańska, to różnica 600kg jest nie możliwa, gdyby auto ważyło 600kg więcej to byłby straszny muł, poza tym 164 nie jest aż tak wielka, dla porównania BMW 750 z lat 1990 waży nieco ponad 1800kg, a jest znacznie większe i ma 12 cylindrowy silnik

Arek 146 napisał:
Nawet jeżeli jest to wersja amerykańska, to różnica 600kg jest nie możliwa, gdyby auto ważyło 600kg więcej to byłby straszny muł, poza tym 164 nie jest aż tak wielka, dla porównania BMW 750 z lat 1990 waży nieco ponad 1800kg, a jest znacznie większe i ma 12 cylindrowy silnik

Dobra nie dyskutuje, respect ;)

Felgi będą niebawem, wraz z wieloma kosmetycznymi zmianami :mrgreen:

Amortyzatory
Powrót