[164] Kontrolka poziomu oleju

Z

zawigrze

Guest
Witam,
Mam mały problemik, chyba z kategorii dziwnych wybryków elektroniki lub coś w tym stylu. Po przekręceniu kluczyka zapalają mi się wszystkie kontrolki. Po chwili przestają świecić wszystkie poza lampką sygnalizującą niski poziom ojelu w silniku. ;// Prosze nie mylić tego z kontrolką od złego ciśnienia. Sprawdziłem bagnetem poziom oleju i wszystko jest w najlepszym porządku. Czy ktoś z was wie co się dzieje i co z tym zrobić? Z góry dzięki. Pozdrawaim.
AR 164 Super 2.0 TS '96

Masz uszkodzony czujnik poziomu oleju ( taka długa tyczka ) bardzo często padają te czujniki , jeszcze możesz sprawdzić wtyczkę na czujniku może coś nie łączy ale to chyba walnięty czujnik

Na allegro z każdego silnika benzynowego bo w V6 są takie same w sklepie tego nie kupisz

75andrew155 napisał:
Masz uszkodzony czujnik poziomu oleju ( taka długa tyczka ) bardzo często padają te czujniki , jeszcze możesz sprawdzić wtyczkę na czujniku może coś nie łączy ale to chyba walnięty czujnik

no dokładnie :)

Ale gdzie to siedzi w samochodzie, gdzie szukac żeby sprawdzić czy wszystko łączy.
Dodam jeszcze, że ta kontrolka nie świeci się po uruchomieniu silnika

Z pewnością czujnik jest wkręcany w miskę olejową. Jeśli jednak po uruchomieniu silnika kontrolka gaśnie to uważam, że problemu nie ma.

To jest już pewne że to czujnik , on własnie tak dziwnie działa. Świeci kiedy sie przegrzewa, a gdy jest zanurzony w oleju to sie tak nie grzeje i nie swieci. Jak go wyciagniesz z oleju to sie strasznie grzeje. Ma taką spiralkę na końcu tyczki. Jak się przepali to dupa blada kontrolka sie swieci . Masz tu linka gdzie ta tyczka sie znajduje nr 3 obok bagnetu
Czujnik poziomu oleju

A u mnie chyba takiej nie ma, bo kiedyś spuściłem olej, włączyłem zapłon i nic nie świeciło.

kaes napisał:
A u mnie chyba takiej nie ma, bo kiedyś spuściłem olej, włączyłem zapłon i nic nie świeciło.

O ile mi wiadomo w 145 i 146 takich kontrolek nie montowali jedyna jaką masz to ta od ciśnienia oleju. Pozdrawiam kolegę z Lublina!

a umnie pali sie wiele kontrolek . ale wiem ze to wina czujnikow.. np plyn chlodniczy mam a swieci ze nie mam .. z olejem to samo.. z cisnieniem to samo..

z ciekawostek popdowiem ze czujniki na plyn chlodniczy dostepne sa do 164 nowe np:) nie wspominajac o reszcie:)

Amortyzatory
Powrót