[164] jakie felgi ??

• Autor wątku Autor wątku fr33
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

fr33

Administrator ds. zlotu
Auto
164 Super TS
Witam,

na wiosne chciałem kupić jakies aluminiowe fele do mojej niuni..

15`` albo 16``

jakie parametry trzeba zachować zeby pasowały dobrze i zeby dorze sie jezdzilo??

wiem ze 4x98, chciałem do opon 195 albo w ostateczności max 205

jakie ET ma być ??
jaki profil gumy?
warto dorzucic dystans??
teraz mam stalowe wiec sruby tez musze zmienic... na jakie??

164 Super 2.0 TS 1998 rok

205/55/16 Ja mam takie zimówki i nie ma z nimi najmniejszego problemu. Dystans jest raczej zbedny a co do srób to musza byc utwardzane i najlepiej po jednej blokadzie na kazde koło.

a o co chodzi z tymi oznaczeniami ET i np. 6Jx15H2 C30 (oryginalne do AR) .. ??

6Jx15 oznacza że felga ma 6 cali szerokosci i 15 średnicy reszty oznaczen nie znam.ET (offset lub inaczej odsadzenie) felgi:
Odsadzenie informuje o odległości płaszczyzny symetrii felgi od płaszczyzny montażowej - podawana w mm ET jest charakterystyczny dla każdego modelu felgi a nie modelu samochodu.

Felgi do 164

Na początku chciałbym się przywitać ponieważ jestem nowy na forum. Jakieś 2 tygodnie temu zakupiłem moją Alfę 164 2.0 V6 Turbo i jestem z tego zakupu bardzo zadowolony. Alfa jeździ na seryjnych felgach rozmiar 15 cali które chciałbym zamienić na coś ładniejszego. Dodam ,że samochód jest koloru czarny grafit. Proszę was o opinię na temat załączonej felgi lub jakieś propozycje. Z góry dziękuje.

Felga bardzo ładna :) jeszcze jaki rozmiar bo to ma duże znaczenie?

Niestety średnica to tylko 16 cali, 7 cali szerokości i ET 35.

Re: Felgi do 164

góral napisał:
Na początku chciałbym się przywitać ponieważ jestem nowy na forum. Jakieś 2 tygodnie temu zakupiłem moją Alfę 164 2.0 V6 Turbo i jestem z tego zakupu bardzo zadowolony. Alfa jeździ na seryjnych felgach rozmiar 15 cali które chciałbym zamienić na coś ładniejszego. Dodam ,że samochód jest koloru czarny grafit. Proszę was o opinię na temat załączonej felgi lub jakieś propozycje. Z góry dziękuje.

No fele ładne, co do rozmiaru faktem jest że 16" to chyba najlepszy max na nasze kochane drogi. Sam miałem 17 dwa razy i poracha na maxa, a w serwisie oponiarskim jak się śmiali z felg jak zmieniałem koła na letnie jakie to one "proste". Zatem przy rozmiarze 16" bym pozostał, to jest tylko moja opinia :)

ta druga felga też ładna, gólnie to w zasadzie każda niepospolita ale też niezbyt odjechana felga powinna się zgrać, ta którą przesłałeś jest własnie taka. Myślę, że gdybym miał wybierać felgi do 164 to szukałbym czegoś jak najbardziej spójnego z linią auta. Chodzi o to, że nie we wszystkich autach lubię felgi które mają "cieńkie szprychy" tzn odsłaniają znacznie bebechy. Takie coś podoba mi się w Porsche z hamulcam ceramicznymi i z ładnym napisem na zacisku ;) Ale też lekkie optycznie felgi dobrze wg mnie wyglądają na Hondach. Do 164 pasują felgi trochę masywniejsze, pełniejsze. Oczywiście kwestia gustu i prezentuję tylko swoją opinię, oraz, dla oka, alfy 164 na różnych felgach poniżej

Góral, Jak już coś założysz to prześlij fotkę, chętnie obadamy !!

Ja mam na swojej takie felgi :PP

Załączniki

• alfa pieprzyk.jpg
    alfa pieprzyk.jpg
    69.5 KB · Wyświetleń: 94
pamietajcie o et -inaczej przetrzecie rure od wlewu paliwa.

podepnę się pod temat. Jeżdżę na standardowych stalowych 15 i przednie przy max skręconych kołach, trą o plastikowe nadkola. W lewym mam już wytartą dziurę. Czy to normalne?:confused:

misieq_91 nawet ciekawie wygladaja te felgi na twojej Alfie:) To rozmiar 16 jest?

Załączniki

• 6076282429_6e93bcbe6e_b.jpg
    6076282429_6e93bcbe6e_b.jpg
    615.4 KB · Wyświetleń: 84
  • 0fa8572b656c94dfgen.jpg
    0fa8572b656c94dfgen.jpg
    65.8 KB · Wyświetleń: 67
  • 6076819790_3a2487c511_b.jpg
    6076819790_3a2487c511_b.jpg
    97.1 KB · Wyświetleń: 69
Ostatnia edycja:
Na pierwszym i ostatnim zdjęciu felgi są brudne od klocków bo auto zrobiło jakis 1000km na zlocik w Suścu, na środkowym są czyste i wyglądają lepiej. Ogólnie kupowałem u tego samego sprzedawcy więc mogę polecić.

Amortyzatory
Powrót