[164] jakie amortyzatory / sprężyny?

• Autor wątku Autor wątku fr33
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

fr33

Administrator ds. zlotu
Auto
164 Super TS
Szybkie pytanko..

jakiej firmy amortyzatory polecacie?

- Monroe

- Kayaba

- Magnum Technology

takie mam do wyboru.. różnica cen nieznaczna więc zależy mi tylko na trwałości :)

#2 jakie sprężyny kupić? jakaś firma godna polecenia? (nie chce obniżać auta, chce żeby zostało tak jak fabryka wypuściła)

chce od razu kupić te poduszki na góre amortyzatora i osłony goleni.. są jakies problemy z ich dostaniem? jakie koszta?

z góry dzięki za odp.

Myślisz o przodzie czy tyle?
Ja mam z tyłu Magneti Marelli nowe. I sprężyny niemiecki D&D. Sprezyny kupilem pare dni temu i nei zakladalem jeszcze.

Majkel, ja robie tył. Z przodu mam 75% sprawności i twarde są nawet.. zmieniam tylko osłony goleni i odboje na nowe.

Ile dałeś za te sprężyny do tyłu? Ja zastanawiam się nad Jamexem po 120zł sztuka, co do amorów to chyba przekonam się do Kayaby. Co o tym sądzisz? No i do tyłu standardowo osłony goleni i odboje.

EDIT:

mam dylemat czy obniżać niunie.. miska nie jest rewelacyjnie wysoko i ogólnie nie jest zbyt wysoka.. -40mm to niby niewiele ale juz na te krawężniki co wjężdzałem nie wjade :/

Na allegro są Monroe za 110zł. Kupilemje, ale Pani powiedziala ze nie ma ich, bo sprzedala poza allegro ,ale ma takie i podobno są 15zł droższe. Sprzedała mi po 110zł za sztukę.
Myślę, że skoro nie masz w planach zmiany zawieszenia na sportowe( podobnie jak ja ) to sprezyny czy jamex, czy monroe czy D&D bedą dobre :)

Majkel napisał:
Myślę, że skoro nie masz w planach zmiany zawieszenia na sportowe( podobnie jak ja ) to sprezyny czy jamex, czy monroe czy D&D bedą dobre

właśnie nie wiem czy mam w planach bo czy zrobienie zawieszenia "pseudo sportowego" za "małe pieniądze" ma wogóle sens? wątpie, że po wymianie sprężyn na niższe pod standardowe amortyzatory, będzie to później działać tak jak powinno.. jak robić sportowe to całość.. prawda? przy -40mm dość dużo strace na komforcie a krawężniki dużo wyższe sie zrobią : :P :D

pozostane przy seryjnym tak jak fabryka każe ..

EDIT:

podaj mi nazwe użytkownika tej pani to sobie zadzwonie i zapytam czy ma do tyłu..

Ja kupiłem tapczan, żeby był komfort. Zawieszenia też nie bedę zmieniał na sportowe napewno.

użytkonik na allegro to mcars1
KONTAKT:
e-mail: handel@m-cars.pl
telefon: 0-601 075 717

Z ciekawości poczytałem w necie opinie o amortyzatorach Monroe i raczej nie cieszą się powodzeniem .. wszyscy narzekają .. miał ktoś do czynienia już z nimi i może coś więcej napisać ??

Polecam KYB.. testowalem w roznych autach. za przyzwoita kase bardzo dobra jakosc.

jacoff napisał:

dzisiaj gadałem z kimś kto założył sobie KYB i mówi, że są miekkie bardzo.. z innego źródła słyszałem, że są twardsze niż oryginały.. po której stronie leży prawda?

fr33 napisał:
po której stronie leży prawda?

Zależy od charakterystyki. W Golfie mojej mamy są KYB i samochód jest sztywny.

Tomku, kup Magnetti Marelli tak jak ja mam :D Powinieneś być zadowolony, ale chyba nie w momencie kupna :D

Majkel napisał:
Tomku, kup Magnetti Marelli tak jak ja mam :D Powinieneś być zadowolony, ale chyba nie w momencie kupna :D

u tej pani co dałeś mi kontakt na allegro są po 315 zł :) dawno temu kupowałeś je?

Jak kupywałem Alfe to dostałem z wymienionymi amortyzatorami :) Jedynie teraz sprężyny wymieniam.

Majkel napisał:
Jak kupywałem Alfe to dostałem z wymienionymi amortyzatorami :) Jedynie teraz sprężyny wymieniam.

aha.. no to niezły farcik :) ja z przodu mam od nowości ale są OK. Tył mi siadł troche ale to wina sprężyn a z tłumieniem mam tak, że jak postoi troche to jak nacisne tył to jest miekki jak by amortyzatorów nie było a utwadrza się po kliku wciśnięciach dopiero - czyli coś jest nie tak. Sprawność na tym co trzęsie też nie wyszła rewelacyjna..

amorki kupione - Magneti Marelli
sprężyny - Monroe

jak założe to dam znać jak działają :)

daj znac bo mnie również czeka wymiana amorkow i sprezyn a nie wiem jakie,gdzie i za ile.pozdro

amortyzatory i sprężyny kupiłem u tej osoby z allegro. Jest to sklep w łodzi .. kupiłem poza allegro.. trzeba zadzwonić i powiedzieć co się chce i wysyłają kurierem.

amortyzatory Magneti Marelli - 300zł za sztukę
sprężyny Monroe - 110zł za sztukę

kontakt:
Majkel napisał:
użytkonik na allegro to mcars1
KONTAKT:
e-mail: handel@m-cars.pl
telefon: 0-601 075 717

odboje, osłony i poduszki amortyzatorów kupiłem w sklepie Motomax w Radomiu - kolega Phantom71

komplet - odboje i osłony goleni na oba amorki - 51zł
poduszki amortyzatorów - 50zł sztuka (warto wymienić jak się amorki zmienia bo stare mogą nie wytrzymać)

kontakt:
164.jpg

razem około 1000zł razem z przesyłką (mowa o tylnych)

to jak zrobisz pokaz fotke bo jestem ciekawy jak bedzie wygladal ,czy za wysoko nie bedzie siedzial.ja kupilem na lato 17 i nie wiem jak bedzie wygladal na nowym zawieszeniu,bo myslalem o sprezynach jamexa -40mm.pozdro

Amortyzatory
Powrót