Witam,
Od czerwca 2013 r. jestem (prze)szczęśliwym posiadaczem Alfy 159 SW 2.0 JTDm, rocznik 2009,obecny przebieg to 181 tys. km. Wcześniej jeździłem Mondeo Mk3 w benzynie.
Szukając Alfy założyłem cenę powyżej 40 tys., swoją kupiłem w Krakowie, wiadomo u kogo

przy przebiegu 167 tys. km. Jak na razie wszystko jest OK, po 15 tys. wymieniłem olej, leję i jeżdżę...Co do kosztów eksploatacji: jazda w mieście spalanie na poziomie 6,6-7,2 l/100 km; trasa/autostrada(140 km/h) spalanie jest rzędu 6,2-6,5 l/100 km. W lato spalanie jeszcze się obniży mniej więcej do 5,6-5.8l/100 km.
Wydałem więcej niż 40 tys., dlatego nie mam z Alfą większych kłopotów. Staram się tankować dobry jakościowo olej napędowy (wierzcie mi, jest zasadnicza różnica np. pomiędzy Łukoil a Statoil czy też Vervą...).
DPF wypala się regularnie, mimo stosunkowo częstego poruszania się po mieście.
Co do estetyki samego samochodu: jestem często zaczepiany np. w myjni przez właścicieli Hond czy też Audi (
piękna, jak to jeździ, proszę Pana..?), a raz na postoju siedząc w McD widziałem jak 3 gości tak oglądało moją Alfę, że już chciałem dzwonić po Policję w obawie przed kradzieżą. Serio
Podsumowując, z czystym sercem polecam Alfę 159 2,0 JTDm ale musi być z pewnego źródła, żeby nie stała się dla Ciebie źródłem kłopotów a nie radości.